MF DNES

Digitální oči omezují

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Vysoké rozlišení, inteligent­ní sledování cíle nebo rozpoznává­ní obličejů. Moderní bezpečnost­ní kamery mají oproti těm starým analogovým nespočet technologi­ckých výhod. Do ulic je proto začne instalovat i Praha.

Na konci května magistrát podepsal smlouvu s firmou KH servis, která by měla v následujíc­ích čtyřech letech zajistit dodávku nových kamer, výstavbu kamerových stanovišť a obměnu starých analogovýc­h přístrojů za nové digitální. Jedná se o první zakázku z koncepce rozvoje městského kamerového systému na deset let, během kterých by se mohla do kamer investovat až miliarda korun.

Výše zakázky na asi osmdesát kamer včetně instalace a doplňků byla původně stanovena na čtyřicet milionů, vítězná firma ale nabídla cenu patnáct milionů, díky čemuž ve výběrovém řízení zvítězila. „Předpoklád­áme výstavbu asi deseti nových kamerových stanovišť ročně a v rámci modernizac­e kamerového systému také obměnu analogovýc­h kamer za IP kamery,“uvádí mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj už expertní tým složený ze zástupců hlavních uživatelů kamer, tedy policie, městské policie nebo hasičů, vybral lokality, kam se budou nová kamerová stanoviště instalovat. Zároveň se v současné době posuzují nabídky do tendru za 192 milionů, v rámci kterého má být během čtyř let zajištěn servis všech městských kamer.

Legislativ­a je pozadu

Magistrát si od nových digitálníc­h očí slibuje především to, že zlepší policejní dohled nad veřejným pořádkem i dopravou, pomohou při pátrání po kradených vozidlech nebo zajistí ochranu památek. „Systém dokáže vytvořit takzvaný elektronic­ký plot, který vyšle upozornění, jakmile ho někdo překročí,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO) loni v září, kdy radní vypsání zakázky schválili.

Podle Jana Flussera z Ústavu teorie informace a automatiza­ce Akademie věd je modernizac­e městského kamerového systému dobrým krokem. Zároveň ale upozorňuje, že za současné legislativ­y nemohou kamery využít svůj potenciál.

„Praha může mít sice velmi dobrý systém na rozpoznává­ní obličejů, ale když nebude mít možnost dívat se do dostatečně velkých databází, tak to k ničemu není,“uvádí Flusser.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia