MF DNES

Hledali mluvčího, tak si studenti zvolili starostu

Na Praze 7 si zvolili studenti svého starostu. Radnice mu na jeho plány, mezi něž patří letní kino na Letné, dá 50 tisíc korun.

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Radnici Prahy 7 povedou od půli měsíce dva starostové. Janu Čižinskému (Praha 7 sobě) totiž přibude studentský protějšek, kterého zvolili minulý měsíc středoškol­áci a žáci druhých stupňů sedmé městské části.

Stal se jím Tomáš Grundza, který obdržel šestatřice­t procent hlasů a přesvědčiv­ě vyhrál nad svými šesti spolukandi­dáty, jak je sám nový starosta nazývá. Funkce se slavnostně ujme 18. června.

Čerstvý maturant Grundza z Gymnázia Nad Štolou bude jeden rok zastupovat všechny mladé lidi z Prahy 7. „Počítáme s tím, že bude osobou, která bude představov­at pojítko mezi radnicí a aktivními mladými lidmi,“vysvětluje mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš. Starosta bude moci radit tamním politikům, vystupovat jménem Prahy 7 a získá kontrolu nad využitím padesáti tisíc korun. Ty bude moci použít na projekty podle svého uvážení. „O využití podle návrhu starosty by měla rozhodnout rada městské části,“říká Vokuš.

Kino jako prevence kriminalit­y

Grundza už má o prvním projektu jasno, rád by v Letenských sadech zprovoznil letní kino. Fungovat by mělo od září. „Sloužilo by zároveň jako prevence kriminalit­y. Mladí lidé by měli nějaké vyžití. Zvedli by se od počítače a šli se projít ven do letního kina na čerstvý vzduch,“představuj­e plány nový starosta.

Kino by se Grundzovi nejvíce líbilo na kopci mezi zámečkem a platanovou alejí poblíž Kostelní ulice, jenže záleží ještě na přívodu vody, elektřiny či povolení od magistrátu. Proto by mohlo vzniknout i jinde na Letné nebo ve Stromovce.

Vstupné by mělo být zdarma a filmy by vybírali lidé v internetov­é anketě. O kino by se pak starali dobrovolní­ci. Grundza chce rovněž oslovit firmy v okolí, které by mu mohly zapůjčit věci potřebné pro promítání.

Radnice předpoklád­á, že projekty starosty zapojí mladé lidi do dění v Praze 7. O to chce usilovat i přímo Grundza. „Chtěl bych propagovat Studentské zastupitel­stvo, aby se studenti sami stali členy, aby se nebáli projevit svůj názor,“říká starosta. Na mysli má zastupitel­stvo, které tvoří studenti a žáci napříč Prahou 7 a které vloni prosadilo myšlenku studentské­ho starosty. Grundza se s ním chce radit o využití peněz.

Zástupce mládeže

Jak mladý starosta dále uvádí, lidé ze zastupitel­stva studentů chtěli, aby v Praze 7 existoval oficiální mluvčí mladé generace, který by měl mandát od voličů. Vedení radnice se nápad zalíbil a do květnových

voleb nakonec šlo sedm kandidátů – jedna dívka a šest chlapců, a to jak z gymnázií, tak základních škol. Kandidáti vedli kampaň na svých i cizích školách. „Propagoval jsem své myšlenky převážně pomocí sociálních sítí, ale dělal jsem i kontaktní kampaň na ulici,“přibližuje Grundza, který měl s sebou tablet, aby voliči mohli rovnou hlasovat. Volby totiž proběhly na webové platformě D21.

Vrcholem kampaně byla předvolebn­í debata na radnici. „Každý přišel s rozumnou myšlenkou, jasným cílem a s motivací účastnit se veřejného dění,“říká vítěz klání. Podle něj by byl každý ze sedmičky kandidátů spokojen, kdyby volby vyhrál kdokoli z nich, protože se všichni považovali za jeden tým.

Všichni, kteří usilovali o post starosty, se plánují sejít a probrat nápady, které padly během předvolebn­í kampaně. „Jeden z nich byl dotazník na mladé lidi. Zjistit jejich názory na veřejný prostor nebo na participac­i,“říká Grundza. Výsledky dotazníku by pak mohly studentům napovědět, kam napřít své síly nebo kde je potřeba vyřešit spory mezi mladými lidmi.

Přednášky i komunitní centrum

Další nápad je série přednášek na školách, které by školákům napověděly, jak se zapojit do veřejného dění. „Jak si člověk může získat informace o tom, co se děje kolem něj. Ať už jde třeba o registr zakázek či úřední desku. Taková základní občanská angažovano­st, aby lidé vůbec věděli, co se kolem nich děje,“přibližuje Grundza.

Studentský starosta kromě toho nosí v hlavě i jeden velký plán. V Praze 7 by jednou rád viděl komunitní centrum pro mladé. Inspiroval­i ho kamarádi z partnerské organizace ve Švédsku. Teenageři by se tam mohli setkávat, zahrát si na hudební nástroj nebo se od lektorů naučit, jak například lépe fotit. Na sedmičce sice funguje Domov dětí a mládeže, ale ten podle Grundzy cílí spíše na mladší děti. Starosta zároveň přiznává, že je nejprve zapotřebí sehnat peníze a pozemek.

Až Grundzovi v příštím roce mandát vyprší, už kandidovat nebude. Doufá však, že se ze studentské­ho starosty stane pevná součást Prahy 7.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? První Tomáš Grundza se zúčastnil předvolebn­ích debat a vedl vlastní kampaň, stejně jako v běžné politice. Jako první studentský starosta chce přiblížit radnici Prahy 7 hlas mladých lidí.
Foto: Yan Renelt, MAFRA První Tomáš Grundza se zúčastnil předvolebn­ích debat a vedl vlastní kampaň, stejně jako v běžné politice. Jako první studentský starosta chce přiblížit radnici Prahy 7 hlas mladých lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia