MF DNES

Blob na Letné má ještě šanci

-

HOLEŠOVICE Magistrátn­í výbor pro kulturu se vrací k myšlence znovu zvážit výstavbu knihovny architekta Jana Kaplického, které se přezdívalo Blob. Vznikne studie proveditel­nosti, kterou povede radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). „Chtěli bychom znovu otevřít diskusi o vrácení knihovny podle návrhu Kaplického na místo, pro které byla původně navržena, tedy na Letnou,“řekl Wolf.

Jedním z těch, kteří s návrhem na studii přišli, byla Eliška Kaplický Fuchsová, která je předsedkyn­í magistrátn­ího výboru pro kulturu. Studie by měla zpřesnit podobu projektu a stanovit jeho cenu.

Multifunkč­ní knihovna

Podle radního by budova původně určená pouze pro svazky Národní knihovny z Klementina měla být více multifunkč­ní. „Ačkoli Národní knihovna o budovu nejevila v minulosti zájem, počítáme s tím, že 75 procent prostoru by mohla knihovna využívat. Zbylé místo by bylo věnováno galerii a dětskému Divadlu Minor,“popsal Wolf.

„Na úpravě interiéru už pracuje architekt Jakub Cigler. Předpoklád­áme, že díky novým technologi­ím by byla cena nižší než původně odhadnuté dvě miliardy korun,“dodal s tím, že studie by mohla být hotová v září.

Architekt Jan Kaplický zvítězil v architekto­nické soutěži v březnu 2007. Vítězství projektu přezdívané­ho také chobotnice napadla Evropská komise a věc se dostala až k soudu, který nakonec potvrdil, že Kaplického návrh nesplnil soutěžní podmínky. (rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia