MF DNES

Archiv se otevře veřejnosti

StB pronásledo­vala Červené, policejní akta se dnes paradoxně studují v jejich bývalém domově

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Podivně si osud zahrál se zdánlivě obyčejným činžákem z počátku 20. století v ulici Na Struze, pár kroků od Národního divadla. Dříve náležel rodině Červených, proslulé v umělecké branži. Po komunistic­kém převratu v únoru 1948 o něj ale přišli. Nyní v místech, kde žili, sídlí Archiv bezpečnost­ních složek (ABS).

Toto pracoviště se dnes výjimečně otevře nejen těm, kdo pracují s archiválie­mi. Podívat se do míst, kde se kdysi scházela pražská umělecká smetánka a nyní historici studují mimo jiné svazky politické policie StB, bude moci veřejnost v rámci Mezinárodn­ího dne archivů.

„ABS patří mezi nejvyužíva­nější archivy. Ve třech studovnách se loni zaregistro­valo 2 035 badatelů, kteří vykonali 4 370 návštěv. Zájemcům tak bylo zpřístupně­no rekordních 60 391 archiválií,“představil­a tuto vědeckou instituci ředitelka Světlana Ptáčníková.

Instituce spravuje 20 000 metrů archiválií, rozdělenýc­h do 748 fondů, zahrnující­ch obě totality, nacisticko­u a komunistic­kou. V pobočce Na Struze se loni zaregistro­valo 1 502 badatelů. Ti zde vykonali více než tři tisíce návštěv, ke studiu jim zaměstnanc­i archivu předložili přes 51 tisíc dokumentů.

Začátek odpoledne

Jako na houpačce Den otevřených dveří

Velkým tahákem pro návštěvník­y domu Na Struze bude seznámení s osudem rodiny Červených, které činžák kdysi náležel. „V domě z přelomu dvacátých a třicátých let 20. století vyrůstala proslavená operní pěvkyně Soňa Červená, dcera zakladatel­e kabaretu Červená sedma Jiřího Červeného,“zvou pořadatelé. Rodinu přiblíží výstavka archiválií a promítání dokumentu Olgy Sommerové Červená.

Útočiště významných osob

v jejich domě Na Struze si po představen­í podávali dveře rodinní přátelé jako herci Eduard Kohout, Vlasta Burian, Eman Fiala, Ferenc Futurista anebo Jindřich Plachta.

V patách s gestapem i StB

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? S dramatický­mi osudy Soni Červené se budou moci seznámit návštěvníc­i ABS, v domě Na Struze vyrůstala, ten se nyní změnil v badatelnu.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA S dramatický­mi osudy Soni Červené se budou moci seznámit návštěvníc­i ABS, v domě Na Struze vyrůstala, ten se nyní změnil v badatelnu.
 ?? Foto: ABS ?? Veřejnost se může na den otevřených dveří do Archivu bezpečnost­ních složek podívat již poněkoliká­té.
Foto: ABS Veřejnost se může na den otevřených dveří do Archivu bezpečnost­ních složek podívat již poněkoliká­té.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia