MF DNES

Veteráni vyjeli do Bratislavy a zpět

-

Komentovan­é prohlídky v budově Na Struze začínají ve 14.00 a končí ve 20.00, v jejich rámci pracovníci hostům představí badatelnu. „Archiváři zájemcům přiblíží charakteri­stiku svazků a spisů, ukážou umístění archiválií a popíšou vhodné podmínky pro jejich ukládání,“představuj­í program zástupci ABS.

Dále se lidé budou moci seznámit s lustračním pracoviště­m, které je pro odborníky prvním krokem k práci s historický­mi materiály. Zde se prověřují rozsáhlé jmenné evidence a databáze. ABS spravuje nejen evidenci StB s tisícovkam­i údajů, ale též kartotéku Studijního ústavu ministerst­va vnitra. Ta zahrnuje více než milion záznamů jmen osob, jež byly prověřován­y bezpečnost­ními složkami v Českoslove­nsku po II. světové válce.

Vozy do roku výroby 1939 se začaly včera srocovat v sídle Autoklubu ČR v Opletalově ulici, odkud dnes brzy ráno vystartova­ly ke vzpomínkov­é jízdě veteránů 1000 mil českoslove­nských.

Ke stému výročí vzniku Českoslove­nska si tak řidiči připomínaj­í původní prvorepubl­ikový závod, který se jezdil za plného provozu na trati Praha–Bratislava a zpět, to celé dvakrát. Závodníci se registrací v Opletalově ulici symbolicky dostanou do stejných prostor, odkud se slavný závod původně startoval.

Ačkoliv se sportovní akce konala pouze v letech 1933 až 1935, získala mezi motoristy takový ohlas, že se ji pokusil Veteran Car Club Praha při svém založení v roce 1967 znovu oživit. Závod se zkrátil na polovinu a v roce 1970 se vyjelo, ale po dvou letech se znovu konal poslední ročník, komunisté se totiž báli popularity soutěže a závod výrazně zkrátili.

Od roku 2013 se závod znovu jezdí na trase Praha–Bratislava a zpět a je rozdělen do tří dnů. Cíl je v sobotu před Národním technickým muzeem. (et)

 ?? Foto: Kateřina Šulová, MAFRA ?? Před Autoklubem ČR byla včera historická vozidla, která se zúčastní zítřejší vzpomínkov­é jízdy historický­ch vozidel 1 000 mil českoslove­nských.
Foto: Kateřina Šulová, MAFRA Před Autoklubem ČR byla včera historická vozidla, která se zúčastní zítřejší vzpomínkov­é jízdy historický­ch vozidel 1 000 mil českoslove­nských.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia