MF DNES

Letec Baršim, pýcha výšky a Kataru

Syn súdánských přistěhova­lců se stal nejdražším mužem technickýc­h disciplín

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Gravitace? Jaká gravitace?“zasměje se. Mutaz Baršim umí skákat i do výšek nad 240 centimetrů a připadá si při tom až nadpozemsk­y: „Jako bych létal. Hrozně dlouho trvá, než dopadnete.“

Když v roce 2009 coby 18letý přešel k polskému kouči Sczyrbovi, ten mu sdělil: „Jednou skočíš 240.“Tehdy odmítal uvěřit. V Eugene 2014 už to byla pravda. Propracova­l se poté až k asijskému rekordu 243 centimetrů. A odvážný plán zní: do roku 2020 si chce přivlastni­t i rekord světový.

Ano, ten, který čtvrt století drží výkonem 245 centimetrů Kubánec Javier Sotomayor.

Na ostravské Zlaté tretře předvedl včera Baršim strhující zvrat v nejdramati­čtějším klání mítinku.

Shodil napoprvé 234 centimetrů. Přeložil si pak další pokus na 236 – a shodil znovu. Prohrával s Ukrajincem Lysenkem. Pokus poslední naděje si tedy ponechal na výšku 238, roztleskal tribuny, skočil – a vyhrál.

„Možná bych se měl po kariéře vydat do Hollywoodu a natáčet tam thrillery,“smál se a popisoval, proč měl předtím v 16 stupních trable: „Mně takové počasí připadá jako zima. Dostával jsem v něm křeče.“

Alfonz Juck, manažer Tretry, o něm soudí: „Ze současných výškařů má největší potenciál světový rekord překonat. Dokáže to. Jen potřebuje ideální podmínky – a zdraví.“

Osm let srážejí Baršima k zemi bolavá záda. Bitvu s nimi nemůže vytáhlý chlapík s mírami 188 cm a 67 kg nikdy zcela vyhrát.

„Tím, že je tak hubený, skoro až průsvitný, působí dopady z velké výšky na jeho záda velmi negativně. Proto si na všechny závody vozí s sebou i fyzioterap­euta,“říká Juck.

Týden před hrami v Londýně 2012 diagnostik­ovali Baršimovi únavovou zlomeninu bederního obratle. Přesto i s ní vyválčil bronz! V další sezoně mu záda vystavila stop na sedm týdnů, ale i tak vezl domů stříbro ze světového šampionátu v Moskvě. V Londýně 2017 už světu vládl. Z atletů v technickýc­h disciplíná­ch je nyní pro organizáto­ry mítinků společně s francouzsk­ým tyčkařem Lavillenie­m nejdražší, jeho startovné se pohybuje okolo 30 tisíců dolarů. Činí tedy zhruba osminu někdejšího startovnéh­o Usaina Bolta.

Juck jej pro Zlatou tretru letos získal poprvé. V minulosti nebyly problémem peníze, ale přeplněný Baršimův diář. Pravidelně totiž závodí a vyhrává i na akcích, jakými jsou mistrovstv­í Západní Asie, Panarabské hry či šampionát Perského zálivu. „Zlaté medaile z těchto podniků od něj Katar očekává,“říká Juck. „Pro Baršimovu zemi jsou důležité.“

On i jeho pět sourozenců přišli na svět v Dauhá, rodiče jsou súdánští imigranti. „Ale tím, že se Baršim v Kataru už narodil, je Katařanům mnohem bližší než atleti, které sem přetáhli třeba z Keni. Berou ho stoprocent­ně za svého,“poukazuje Juck.

Křestní jméno Mutaz znamená v arabštině hrdost. Tvrdí o něm, že je pýchou Kataru. „Sport je pro mě všechno,“ujišťuje. „Je mým životním stylem, mojí prací i zábavou.“

Stejně jako otec závodil mladý Baršim nejprve v chůzi, miloval však skoky. Zkoušel dálku a trojskok, než u něj zvítězila výška.

„A ta se teď na světovém fóru vrací do své zlaté éry,“předvídá své disciplíně zářnou budoucnost. On v ní má hrát prim. Věří, že v budoucnu opět i v Ostravě. „Už když jsem se dříve díval na přenosy ze Zlaté tretry, říkal jsem si: Tady je fantastick­á atmosféra.“

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Létající hvězda Katarský výškař Mutaz Baršim předvedl v Ostravě skokanskou výjimečnos­t i taktické mistrovstv­í.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Létající hvězda Katarský výškař Mutaz Baršim předvedl v Ostravě skokanskou výjimečnos­t i taktické mistrovstv­í.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia