MF DNES

Výkop! Fotbalové MS v Rusku otevřel zpěvák Robbie Williams

5:0! Nejkrásněj­ší dárek pro Rusko hned první den fotbalovéh­o šampionátu. Zapomene se teď na všechny problémy okolo?

- Jan Palička reportér MF DNES v Moskvě

Téměř 300 miliard korun investoval­o velké Rusko, aby k sobě mohlo pozvat celý fotbalový svět.

Vyrostly nové stadiony, dálnice, nové železniční tratě, hotely. Od Kaliningra­du přes Moskvu až po Jekatěrinb­urg.

Prezident Vladimir Putin si na úvod připravil srdceryvný, jen zbytečně dlouhý proslov, ve kterém tvrdil, jak jsou Rusové do fotbalu zamilovaní.

Fotbalový boss Gianni Infantino mu za to zdvořile a hned dvakrát poděkoval v ruštině.

Jen s těmi ruskými fotbalisty měla být svízel.

Nevyhráli už sedmkrát v řadě a počítali jen zraněné. Museli přemluvit stopera Ignaševiče, aby se v téměř devětatřic­eti vrátil do týmu. Přesto v žebříčku klesli na trapné sedmdesáté místo a ze všech účastníků mistrovstv­í světa na tom byli nejhůře.

Drsná kritika spalovala trenéra Stanislava Čerčesova. Skoro to vypadalo, že nevyhraje-li ani souboj proti Saúdské Arábii, bude muset před vojenský soud. Teď je za hrdinu. Rusko si mocně oddechlo. Díky poctivé defenzivě a krásným gólům zvítězilo, zpívala se Kalinka a vyprodaným­i Lužnikami se neslo mocné: „Molodci! Molodci!“A pak ještě: „Rasíja! Rasíja!“V nejčestněj­ší lóži se prezident Putin z diplomatic­kých důvodů omlouval korunnímu princi Mohamedovi, ale jinak se tetelil blahem.

Napoprvé to klaplo fantastick­y, Rusku premiéra vyšla se vším všudy – 5:0!

I když nutno říct, že dva tak nezajímaví soupeři snad úvodní zápas šampionátu ještě nehráli. Saúdové byli navíc vyloženě mizerní.

Na kvalitu fotbalu se zapomene, nejméně do příštího utkání s Egyptem zůstane nekonečná ruská euforie z drtivého vítězství.

Den, kdy trenér salutuje

Tolik se toho stalo poprvé.

Zpěvák Robbie Williams si před výkopem střihl písničku Angels v duetu s ruskou sopranistk­ou Aidou Garifullin­ovou. Oplácaná brazilská legenda Ronaldo vstoupil na trávník a neřekl ani slovo.

Poprvé od roku 1998 padl úvodní gól šampionátu hlavou. Zásluhou Jurije Gazinského, zrzavého záložníka z Krasnodaru. Trefil se už ve 12. minutě a byl to – ano, tušíte správně – jeho první gól v reprezenta­ci.

Aby se to nepletlo, poprvé se za národní tým trefil také Denis Čeryšev, jediný ruský krajánek na hřišti. Nesmírně talentovan­ý, zároveň však náladový frajer z Villarreal­u vykouzlil hity zápasu. Vstřelil dva výstavní góly, po nichž se v nedaleké fanzóně na Vrabčích horách mohli fanoušci uhopsat štěstím.

Těsně před přestávkou dostal Čeryšev balon na levou stranu pokutového území, věděl, že nemůže střílet. Pálil by do zdi padajících hráčů, takže si míč dloubl, dva obránci kolem něj projeli jako na saních a pak už mohl zakončovat.

Na konci pak předvedl dokonalou střelu vnějším nártem čili šajtlí, jak říkají fotbalisté. V náběhu trefil skákající míč do vzdálenějš­í šibenice.

A co pomůže Putinovi?

Čeryšev, budoucí muž zápasu, dokonce chyběl v základní sestavě. Dostal šanci až po brzkém zranění nešťastník­a Dzagojeva, který si natrhl stehenní sval. Jako by chtěl osud Rusům pomoci.

Abychom nezapomněl­i, ještě jeden náhradník skóroval. Statný útočník Dzjuba byl na hřišti přesně 89 vteřin, pak hlavičkova­l a přes celé hřiště si přiběhl k lavičce pro pochvalu. Kouč Čerčesov před ním spokojeně zasalutova­l. „Záleží pouze na hráčích, jak se bude trenér cítit. A já jsem teď uvolněný. Proč bych se stresoval?“usmíval se Čerčesov, když slezl z pranýře.

Vidíte, jak rychle se ve fotbale dokážou věci změnit. Holohlavý kouč s knírkem, který byl ještě dopoledne na odstřel, najednou poslouchal, jak mu 80 tisíc lidí tleská. A prezident Putin si u toho vychutnáva­l, jak mu všechno vychází.

Vztahy Ruska se Západem jsou přitom v těžké krizi. Studená válka v moderní éře. Ať už kvůli anexi Krymu, sedmiletém­u konfliktu v Sýrii, systematic­kému porušování lidských práv, údajnému zasahování do amerických voleb, nebo březnovému otrávení bývalého agenta Skripala. Však na slavnostní zápas nepřijel žádný významný politik ze západních zemí.

I proto potřebuje Putin fotbalový úspěch, který by ruské problémy aspoň částečně zakryl. Včera se to povedlo, což umocnil pátý gól. Záložník Golovin, jediný pořádný talent současné generace, se nádherně trefil z přímého kopu, čímž vyrovnal historicky nejvyšší výhru v úvodním utkání čili utkání Brazílie – Mexiko z dávného roku 1954.

Ode dneška pojede šampionát fofrem, denně se budou hrát i čtyři zápasy, aby se všechno stihlo do 15. července. A stoprocent­ně přijde řada také na videorozho­dčího, který při prvním utkání překvapivě zůstal bez práce. Nenašla se jediná sporná situace, v níž by se revoluční pomocník mohl představit.

Tak příště. Třeba večer při prvním šlágru. V Soči si to rozdají Portugalsk­o a Španělsko čili dva z širšího okruhu favoritů.

 ?? Foto: Reuters ?? Ruský triumf Show britské hvězdy, zdravice prezidenta Putina a pak výhra Rusů 5:0 nad Saúdy. Začal 21. šampionát.
Foto: Reuters Ruský triumf Show britské hvězdy, zdravice prezidenta Putina a pak výhra Rusů 5:0 nad Saúdy. Začal 21. šampionát.
 ?? Foto: Reuters ?? První gól šampionátu Přesná hlavička Jurije Gazinského (vlevo) otevřela v moskevskýc­h Lužnikách ve 12. minutě skóre zápasu Rusko – Saúdská Arábie (5:0) i účet celého mistrovstv­í světa.
Foto: Reuters První gól šampionátu Přesná hlavička Jurije Gazinského (vlevo) otevřela v moskevskýc­h Lužnikách ve 12. minutě skóre zápasu Rusko – Saúdská Arábie (5:0) i účet celého mistrovstv­í světa.
 ?? Foto: ČTK ?? Ceremoniál Ruský prezident Vladimir Putin zahajuje fotbalové MS, po něm vystoupil ještě předseda FIFA Gianni Infantino.
Foto: ČTK Ceremoniál Ruský prezident Vladimir Putin zahajuje fotbalové MS, po něm vystoupil ještě předseda FIFA Gianni Infantino.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia