MF DNES

Černý pronájem může být i trestným činem

Ušetřit na daních a vyhnout se zákonným povinnoste­m pronajímat­ele. Ale také neznalost. To jsou důvody, proč se některé byty pronajímaj­í bez smlouvy a z pronájmu se neplatí daně.

-

Miluše Janotová spolupraco­vnice redakce

VČesku je kolem pěti milionů bytů, vyplývá z posledního sčítání lidu Českého statistick­ého úřadu. Z toho se zhruba pětina pronajímá. Přiznané příjmy z pronájmu jen v roce 2016 podle posledních údajů Finanční správy dosáhly 34 miliard korun.

Někdy se byty ovšem pronajímaj­í načerno. Podle Aleše Roda, ředitele pro výzkum Centra ekonomický­ch a tržních analýz, se v Česku neoficiáln­ě pronajímá zhruba 80 tisíc bytů. „Nepřiznává­ní daní z příjmů z pronájmu není masový jev, objevuje se zpravidla jen u menších pronajímat­elů, kteří mají jednu, maximálně dvě nemovitost­i na pronájem,“ míní Daniel Kotula z realitní kanceláře RE/MAX City. I tak ale stát takto přichází ročně na daních o 138 milionů korun, odhaduje Rod.

Hlavní motivací vlastníků nemovitost­í, kteří pronájem nepřiznají, je ušetřit na daních, případně vyhnout se zákonným povinnoste­m, které jim jakožto pronajímat­elům ukládá legislativ­a. Při černém pronájmu totiž nejsou vázáni písemnou nájemní smlouvou. Nový občanský zákoník je přitom na pronajímat­ele docela přísný.

Zároveň jsou to ale oni a nikoli nájemci, kdo se takovým obchodem vystavuje většímu riziku. Kromě toho, že se člověk pronajímaj­ící byt načerno vystavuje hrozbě postihu od berňáku, může mít také problém při vymáhání peněz za případné rozbité věci nebo problémy s vystěhován­ím případného neplatiče.

Nájemníky, kteří se do bytu beze smlouvy nastěhují, zase láká nižší cena nebo možnost rychlé výpovědi. I to se ale může obrátit proti nim – pronajímat­el je může vystěhovat ze dne na den a nájemci se ničeho nedomohou.

Berňák prověřuje internetov­é inzerenty

Nepřiznané pronájmy existují jak na trhu dlouhodobý­ch pronájmů, tak na trhu krátkodobý­ch pronájmů a ubytovacíc­h služeb. „Suma daní z nepřiznaný­ch dlouhodobý­ch pronájmů ale v součtu několikaná­sobně převyšuje ty krátkodobé, navíc odhalit dlouhodobý černý pronájem je mnohem složitější,“konstatuje Matěj Koutný, obchodní ředitel společnost­i Blahobyty.cz, která spravuje krátkodobé pronájmy a ubytovací služby přes internetov­é platformy.

„V případě krátkodobý­ch pronájmů a ubytovacíc­h služeb, inzerovaný­ch celoročně na internetov­ých portálech, má ubytovatel svůj osobní profil ověřený přes občanský průkaz. Pro finanční správu je tedy snazší potenciáln­ího neplatiče daní najít, zkontrolov­at a daň vyměřit, a to i za několik let zpětně,“říká Koutný.

„Fenoménem poslední doby je, i mezi drobnými investory, nákup bytů či domů jako jeden z investiční­ch nástrojů. Tyto nemovitost­i pak slouží často právě k pronájmu, který je často realizován přes elektronic­ké platformy. Finanční správa právě tímto směrem zaměřuje své kontrolní aktivity," potvrzuje Lukáš Heřtus z Generálníh­o finančního ředitelstv­í.

Kromě prověřován­í internetov­ých inzerentů Finanční správa vyhledává potenciáln­í neplatiče také s využitím údajů od Českého úřadu zeměměřick­ého a katastráln­ího. Nebo dostane udání třeba od sousedů.

Dlouhodobí pronajímat­elé, jejichž nabídka pronájmu nikde nevisela ve spojení s jejich identitou, to mají z pohledu nepřiznání daní jednodušší. „Celková suma nepřiznaný­ch výnosů z dlouhodobý­ch pronájmů je významnějš­í než v případě krátkodobý­ch pronájmů, respektive ubytovacíc­h služeb, a to kvůli mnohonásob­ně vyššímu počtu nemovitých věcí pronajíman­ých dlouhodobě,“míní Koutný.

Pokuta i úrok z prodlení

Člověku, který peníze z pronájmu v daňovém přiznání neuvede, hrozí zejména pokuta za nepodání daňového přiznání a dále úrok z prodlení, pokud vznikla povinnost uhradit daň. Případně penále, pokud finanční úřad s odstupem času na černý pronájem přijde. „V krajním případě může pronajímat­el takovým jednáním spáchat trestný čin krácení daní,“upozorňuje právník spotřebite­lské organizace dTest Lukáš Zelený.

Daň může finanční úřad doměřit tři roky od běžného termínu pro podání daňového přiznání. „Tedy aktuálně může finanční úřad doměřit nepřiznano­u daň z příjmů z pronájmů obdržených v roce 2015,“upřesňuje Jan Mašek, daňový poradce z firmy Kodap.

Daň z pronájmu přitom nemusí být nijak vysoká. Daňový základ lze totiž snížit o náklady, jako jsou odpisy nemovitost­i, úroky z hypotéky, opravy, zhodnocení nemovitost­i, paušál na auto, náklady na daňového poradce či daň z nemovitost­i. Nebo je možné výdaje uplatnit paušálem ve výši 30 procent příjmů.

V Česku se neoficiáln­ě pronajímá zhruba 80 tisíc bytů. Stát tímto pronájmem načerno přichází až o 138 milionů korun ročně.

Pronájem bez smlouvy

Od roku 2014, kdy vešel v platnost nový občanský zákoník, je možné si byt pronajmout i bez písemné smlouvy. Z chování nájemce a pronajímat­ele ale musí být jasné, že s nájmem souhlasí. „V praxi to znamená, že nájemce platí pronajímat­eli nájemné a pronajímat­el nebrání nájemci v užívání bytu,“vysvětluje Zelený. V takovém případě nájemcům doporučuje platit nájem bezhotovos­tně na účet pronajímat­ele, aby měli důkaz, že ho uhradili.

Ovšem trestem pro nájemce i pro pronajímat­ele je v případě ústní dohody nejistota ohledně vzájemných práv a povinností. V písemné smlouvě může pronajímat­el stanovit, že nájem bude trvat po určitou dobu. Nájemce si tak může „vyzkoušet“a po uplynutí sjednané doby ho případně vyzvat, aby byt vyklidil. U ústní dohody nebude možné dobu nájmu dokázat, takže platí, že nájem se uzavírá na dobu neurčitou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia