MF DNES

Kuchařka pro chudé Rizoto s hovězím masem

-

Jarmila Lomozová z Arcidiecéz­ní charity Praha.

Právě to sociální pracovníci neradi vidí. V krizové situaci poskytne nezisková společnost potravinov­ou pomoc bez ptaní, ale později od maminek chce, aby se učily hospodařit s rodinným rozpočtem a dětem připravova­ly vyváženou stravu. „Nemůžeme pomáhat člověku, který si z výplaty kupuje pizzu a jí v McDonald’s, a když mu peníze dojdou, přijde za námi pro potravinov­ou pomoc,“dodává Lomozová. Uvědomělé maminky, které se o zdravé a vyvážené jídlo pro děti i přes svou těžkou životní situaci zajímají, se podle ní však najdou také.

Sestra Radima Ivančicová z Azylového domu svaté Terezie se už deset let stará o bezdomovce. „Někteří vybírají popelnice, někdo chodí do nízkopraho­vých center, kde jim rozdáváme jednoduché jídlo – polévku, chléb, čaj, kávu, jogurt. Mají rádi polotovary, co se dá venku jednoduše zalít horkou vodou, případně rohlík se salámem, paštiky a roztíratel­né sýry,“vyjmenováv­á. Na ulici na výživovou hodnotu jídla nikdo příliš nehledí.

„Naše spolupraco­vnice bez domova kladou velký důraz na to, že musí mít maso, ale už se neřeší, co je to za maso. Jestli to jsou kuřata, nebo konzervy. Je to předsudek celé společnost­i. Zeleninová jídla nikoho nezajímají,“říká Lenka Vrbová z pražské neziskovky Jako doma, která pomáhá ženám bez domova. Toto myšlení se snaží částečně 2 sáčky rýže 1 konzerva hovězího masa (400 g) 1 sáček mražené zeleniny 10 dkg tvrdého sýra 1 cibule koření – sůl, pepř, majoránka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia