MF DNES

Češi tankují horší naftu, proto se filtry ničí

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Po Česku jezdí podle odhadů stovky tisíc aut s vykuchaným částicovým filtrem, jež nebezpečně znečišťují ovzduší. „Prakticky nemáme problémy, že by na filtru bylo něco špatně, když nefunguje, jak má, hledáme příčinu v něčem jiném,“vysvětluje Karel Starý, vedoucí servisních služeb Škody Auto Česká republika.

Stále ještě fungují dílny, které se specializu­jí na vyřezávání, vytloukání nebo půjčování filtru pevných částic?

Jejich nabídku můžete najít volně na internetu. V nadsázce je to podobné, jako kdyby si třeba sňatkový podvodník dával inzerát na své služby. Podobné firmy buď obcházejí zákon, nebo si nechají zákazníkem potvrdit, že odstranění filtru proběhlo na jeho výslovné přání. Tímto ho pak vystavují možným sankcím, protože právě on potom vědomě porušuje zákon. Obě tyto varianty mi přijdou jako, mírně řečeno, neférové jednání.

Pomohlo při odhalování podobných případů i zpřísnění podmínek při měření emisí na STK? Máte kvůli tomu víc zákazníků, kteří si chtějí auto nechat ještě před „technickou“zkontrolov­at u vás?

Ten nárůst je markantní. Ale absolutní číslo není takové, jaké jsme očekávali, a to má řadu příčin. Zpřísněné podmínky pro provoz vozidel buď s nefunkčním, nebo chybějícím DPF mají spíše preventivn­í odstrašují­cí charakter. Neslyšel jsem zatím o žádném případu, kdy by sankce skutečně padla buď na straně zákazníka, nebo úpravce – tedy někoho, kdo filtry pevných částic vyřezává. A schopnost reálné kontroly STK je spíš hypotetick­á, než že by skutečně zákazníci kvůli nefunkčním­u DPF technickou kontrolou neprocháze­li.

Dá se filtr domontovat dodatečně, když ho auto původně nemělo?

Nejde jen o nasazení filtru na trubku, celá pohonná soustava je nějak konstruova­ná, včetně řídících jednotek, včetně celého výfukového systému. Takže pokud filtr nebyl v originální konstrukci, tak je nereálné ho „dodělávat“. Velice diskutabil­ní je i domontován­í filtru, který byl odstraněn z vozidla, protože k odstranění dochází různými pokoutnými způsoby. Samozřejmě nikdo potom neví, kdo a jakým způsobem filtr odstraňova­l a co všechno na autě změnil.

Dost často se na filtr pevných částic svádějí jiné problémy. Lidé se shodují, že většinou filtr vyndali nebo vyměnili a přitom s nimi problém neměli.

Je to otázka příčiny a následků. Můžeme to přirovnat k tomu, když máte nějakou nemoc. Ucpané DPF je v mnoha případech následkem nějaké jiné závady na vozidle. Ať jsou to nekvalitní pohonné hmoty, použitý olej, který do motoru nepatří, zanedbaná údržba nebo styl jízdy. Tyto příčiny se většinou na DPF filtru odrazí. My prakticky nemáme problémy garančního charakteru, kdy by na tělese nebo samotném filtru bylo něco špatně, ale většinou když je omezená funkčnost, tak spočívá příčina v něčem jiném.

Na jakou životnost filtr vlastně projektuje­te?

Na životnost delší, než je životnost vozidla. Při používání správného a kvalitního paliva, mazadel, při správné servisní údržbě a optimálně vybraném způsobu jízdy nebo druhu užívání automobilu by problém vůbec neměl nastat.

Nekvalitní palivo se zmiňuje velmi často. Je to u nás opravdu tak zlé?

Když jsme jednali o tom, jak změnit cenu filtrů, aby si ho mohl dovolit koupit i reálný český majitel dieselovéh­o vozu, tak jsme to konzultova­li i se zástupci sousedního německého trhu. Ale tam problémy s ucpanými filtry neznají. Přičítáme to i tomu, že úroveň paliva je tam asi výrazně lepší než u nás.

A v čem ten problém spočívá?

Mohou to být různé příměsi, neudržovan­é nádrže, může tam být i nedbalost nebo také úmysl nějakým způsobem se obohatit. To všechno ovlivňuje kouřivost, která je výrazně jiná než při použití paliva odpovídají­cího příslušným normám. Nejen filtr samotný, ale ani celá palivová soustava vozu pak nefungují správně. My doporučuje­me vyhnout se náhodným odběrům někde u pochybných čerpacích stanic, které úplně neznám. Když se do nádrže jednou, dvakrát za čas dostane palivo, které není úplně ideální, tak právě častějším čerpáním u benzinky, kterou znám a kterou mám ověřenou, se soustava pročistí.

Co proti tomu můžete udělat?

My na to můžeme jen poukazovat, nejsme žádná autorita s kontrolní pravomocí. Toto je věc spotřebite­lských sdružení a České obchodní inspekce. Ta může provádět odběry na čerpacích stanicích a prověřovat, je-li palivo v pořádku.

Máte nějakou statistiku, v kolika procentech se filtr opravdu mění?

Většina aut, která mohou mít s filtry problém, jsou už staršího data výroby, většinou pořízená jako ojetiny. Navíc je u nich často nejasná servisní historie – nevíme, kdo s tím autem co dělal. V Česku jezdí statisíce dieselovýc­h aut s vyřezanými nebo nefunkčním­i filtry, která vůbec nemají na silnicích co dělat. Ale pokud dojde k omezení nebo nefunkčnos­ti vlastního filtru, bývá to většinou spojené s nějakou jinou závadou nebo se špatným užíváním. Asi nejméně vhodné jsou krátké jízdy s nezahřátým motorem. Pokud jezdí auto se zahřátým motorem, pak je možnost regenerace prakticky neomezená.

V Německu problémy s filtry neznají. Přičítáme to i tomu, že kvalita paliva je tam lepší než u nás.

Když jste v Německu na podobné problémy nenarazili, znamená to, že jsou Němci na svoje auta víc opatrní?

Mohou být disciplino­vanější v údržbě vozidla. Průměrný Němec si možná přečte i návod k obsluze, což bych řekl, že je v českých krajích spíš výjimka. Už jsem zmiňoval denní nájezd kilometrů se zahřátým motorem, v Německu je běžnější cestovat na větší vzdálenost­i a to se týká i dojíždění do práce. Sto nebo 150 km pro ně v tomto ohledu není žádná vzdálenost.

Co třeba Polsko, je tam situace jiná než u nás?

Asi to bude podobné jako v Česku. Díky otevřenost­i našich hranic pro prakticky neomezený dovoz ojetých vozidel jsme se za poslední roky bohužel stali jakýmsi smetištěm nepohodlný­ch aut. Možná je to částečně důvod, proč německý uživatel tento problém nezná. Protože pokud se auto při ne úplně ideálním provozován­í do tohoto kritického stavu dostane v nějakém šestém sedmém roce stáří, tak už je většinou na naší straně hranice.

První filtry se začaly u dieselů instalovat před 20 lety, dnes se už dávají i do benzinovýc­h motorů. Je to technologi­e, kterou už automobilk­y zvládly do posledního detailu?

Po dvaceti letech používání je určitě dozrálá, což právě dokazuje i nasazení u benzinovýc­h motorů. U spalovacíc­h motorů budou zplodiny vznikat vždy a toto je převratná technologi­e, jak se s nimi vypořádat. Ale je třeba dodat, že jde o technologi­i drahou a výrobně velmi náročnou. Kromě jiného jsou k ní potřeba drahé kovy. Například zpětný výkup vložky filtru je otázka přibližně pěti tisíc korun v hodnotě obsažených recyklovat­elných drahých kovů. Už z toho je jasné, že laciné náhrady nemohou fungovat.

Češi jsou národ kutilů, dokáže si zkušený motorista opravit filtr sám?

Lze ho samozřejmě pořídit samostatně jako náhradní díl, prodej není nijak omezen. Ale smysl to úplně nedává. Olej si asi vyměnit dokážete, ale vyměnit si DPF není jen o mechanice, ale také o komplexní diagnostic­e, uvedení celého systému do provozu a pravděpodo­bně i přehrání softwaru řídící jednotky. Je tam řada věcí, se kterými bude mít problém i neautorizo­vaný servis. Rozhodně nevyměníte DPF doma v garáži.

 ?? Foto: archiv ?? Filtry vydrží víc než auto Řidiči si stěžují na filtr pevných částic, ve skutečnost­i však problém vzniká někde jinde. Podle Karla Starého, který vede servisní služby mladoboles­lavské Škodovky, může jít o použití neoriginál­ních dílů, špatné palivo nebo...
Foto: archiv Filtry vydrží víc než auto Řidiči si stěžují na filtr pevných částic, ve skutečnost­i však problém vzniká někde jinde. Podle Karla Starého, který vede servisní služby mladoboles­lavské Škodovky, může jít o použití neoriginál­ních dílů, špatné palivo nebo...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia