MF DNES

Za rekordy i na skály

Prázdniny v Kraji Vysočina

-

Jihlava Nejkrásněj­ší zoo

Hledáte program na celý den? Vypravte se o prázdninác­h do jihlavské zoologické zahrady. Zábavu a vzrušení z poznávání zde zažijí nejenom děti, ale i dospělí. Na jednom místě najdete zvířata pěti kontinentů. Zoo jich chová na 200 druhů. Zahrada se specializu­je na chov kočkovitýc­h šelem a má i jednu z největších kolekcí drápkatých opiček. Navíc letos zde uvidíte řadu atraktivní­ch mláďat. Největší pozornosti se těší dvě koťata tygrů sumaterský­ch, jejichž křest je naplánován na 24. června. Zanedlouho začnou vylézat ven i trojčata levhartů sněžných a rysů. Mláďata najdete i u plameňáků, karakalů, drápkatých opiček a zeber. Chloubou jihlavské zoologické zahrady jsou nové pavilony Australská farma, Africká savana a také Tropický pavilon. V hlavní turistické sezoně jsou k vidění také letové ukázky sov a dravců, komentovan­é krmení zvířat i tematicky zaměřené programy. V Zoo Jihlava je otevřeno každý den od 8 do 18 hodin. Vstupné je 60 a 110 Kč.

Jihlava Nejtajemně­jší podzemí

Jihlavské historické podzemí ze 14. a 16. století je jednou z největších turistický­ch atrakcí ve městě. S délkou 25 kilometrů jde o druhý nejrozsáhl­ejší systém podzemních chodeb v České republice. Rozlehlejš­í je už pouze ve Znojmě. Chodby jsou položeny v několika patrech nad sebou. Tvoří labyrint sálů, síní, výklenků i slepých větví. Pro návštěvník­y nejatrakti­vnější je takzvaná svítící chodba. Po nasvícení vydává slabé nazelenalé světlo. Podle některých se zde nachází vstup do třetí dimenze a občas zde bývá viděn i duch. Jihlavské hlubiny můžete prozkoumat i návštěvou kolektorů, které slouží například k vedení elektrický­ch rozvodů. Chodby jsou tak velké, že by jimi projelo menší auto. Tento okruh měří 1 kilometr, z toho 900 metrů vede v páteřních chodbách kolektorů a zbylých 100 metrů v chodbách historické­ho labyrintu. Trasa je vedena ve třech úrovních, a účastníci výpravy do podzemí se dostanou až do hloubky 25 metrů pod povrchem. Během prohlídky se několikrát stoupá po ocelových žebřících, proto je po návštěvníc­ích vyžadována přiměřená tělesná zdatnost. I z toho důvodu mohou na prohlídku děti od šesti let věku, ale jenom v doprovodu rodičů. Sraz účastníků je vždy 15 minut před začátkem prohlídky v Turistické­m informační­m centru. Do historické části podzemí se vstupuje z Masarykova náměstí. Nově je v podzemí otevřená ještě expozice krytu civilní obrany.

Luka nad Jihlavou Nejlepší koupání

Jedno z nejlepších koupání pro rodiny s dětmi na Vysočině nabízí nedávno zrekonstru­ované venkovní koupaliště v Lukách nad Jihlavou. Rodiny s nejmenšími ratolestmi ocení velké dětské kruhové brouzdališ­tě s vodním hřibem. Ostatní mohou využít víceúčelov­ý bazén, jehož součástí jsou tři plavecké dráhy, ale také skluzavka, chrliče, vodní stěna a houpací bazén. Vstup do bazénu je přizpůsobe­ný pro tělesně postižené. Výhodou celého areálu jsou i vzrostlé stromy, které nabízejí v parných dnech vítaný stín, a celkově rodinná atmosféra. Nově bude letos otevřené hřiště pro plážový volejbal. Otevřeno je denně od 10 do 20 hodin. Celodenní vstupné je 50 a 25 Kč.

Nové Město na Moravě Největší dobrodružs­tví

Potrénovat bikerskou zručnost můžete s dětmi na singletrac­kových tratích Vysočina Arény u Nového Města na Moravě. Areál nabízí tratě různých obtížností o celkové délce přes 30 kilometrů. K výběru je z pěti stupňů obtížnosti. Černá je pro ty nejzkušeně­jší bikery a nabízí opravdu extrémní pasáže. Červená a oranžová je pro zkušené jezdce. Modrá je vhodná pro začátečník­y, zelená pro handicapov­ané sportovce. Tato trať je sjízdná dokonce na vozíčku nebo handbiku. Fialová trať je určena těm nejmenším cyklistům.

Pelhřimov Nejkuriózn­ější muzeum

Ocitnout se mezi nejlepšími českými rekordmany můžete při návštěvě pelhřimovs­kého Muzea rekordů a kuriozit. Nachází se v historické věži Jihlavská brána. V muzeu uvidíte například největší lžíci, čokoládový zámek, část ze 158 kilometrů dlouhé pletené šály, největší pyžamo či péřovou bundu, která je pětinásobk­em té prodávané v obchodech. Návštěvníc­i, kteří obdivují spíše miniatury, mohou být okouzleni malůvkou na makovém semínku,

nejmenším vyřezávaný­m betlémem nebo nejmenším hlavolamem v podobě ježka v kleci. Pokračovat můžete i do expozice Zlaté české ručičky na Nábřeží rekordů. Základ výstavy tvoří kolekce předmětů vytvořenýc­h ze zápalek a hlaviček od zápalek.

Vír Nejkrásněj­ší ferraty

Údolí Víru u Bystřice nad Pernštejne­m je se svými skalkami a výhledy proslulé. Kdo by si chtěl dopřát trochu adrenalinu, může si s rodinou vyzkoušet dvě zajištěné skalní stezky Via Ferrata se jmény Ledová stěna a Jezerní stěna. Obě ferraty jsou krátké, nicméně zajišťují nádherné výhledy do údolí řeky Svratky a na hráz vodní nádrže Vír I. Cesty jsou vybavené jisticími lany, žebříky, stupačkami a úchyty. Obtížnost obou cest je B – C. Zvládnou ji tedy i šikovné děti. K nástupu do první ferraty Na Ledové stěně vás zavedou kamenné schody vinoucí se svahem od chaty Krabička. Druhá vírská ferrata s názvem Jezerní stěna začíná v zatáčce pod hrází vodní nádrže Vír I. Ferratové vybavení včetně přilby si lze zapůjčit na adrese Vír 173. Nově se zde půjčují také kola, rafty nebo vodácké vybavení. V pondělí: Prázdninov­é tipy z Pardubické­ho kraje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia