MF DNES

Úklid ve Slavii: Danny mizí, končí i Necid

-

Přicházel s velkou pompou, odchází v ústraní. Fotbalista Danny po roce končí ve Slavii. Nejslavněj­ší jméno, které kdy do české ligy přišlo, odchází neslavně, dvanáct měsíců před vypršením smlouvy. Pokračovat nebudou ani Tomáš Necid, Eduard Sobol, kterým skončilo hostování z Bursasporu a Šachtaru, a Ruslan Mingazov.

Jeden gól v lize, jeden v evropských pohárech. Daniel Miguel Alves Gomes, jak zní celé jeho jméno, toho ve Slavii víc nestihl. Svého času byl nejdražším hráčem ruské ligy, hvězdou za 750 milionů korun. V Rusku strávil dvanáct let, působil v Dynamu Moskva a v Petrohradu. Bral přes 90 milionů ročně. Někdejší portugalsk­ý reprezenta­nt, ofenzivní záložník s mimořádným citem pro přihrávku, finální řešení.

Jenže trenéry nepřesvědč­il, nenašli mu vhodné místo. Jaroslav Šilhavý ho na podzim nasadil v lize od začátku osmkrát, na jaře ho Jindřich Trpišovský do základní sestavy zařadil jen čtyřikrát, sedmkrát ho do hry poslal v jejím průběhu. (min) Šampionát je všude z chudinskýc­h předměstí Limy jménem Nueva Union – pořád tam schází elektřina, pitná voda i dlážděné ulice, ale fotbal?

I kdyby na kukuřici nebylo, ten místním neseberete.

„Je to čiré štěstí,“řekla Luisa Alcantarov­á reportérov­i Reuters, který se do slumu vypravil. „Když dá náš tým gól, třesou se tu i stoly.“

Obyvatelé Nueva Union si i v typicky kopcovitém prostředí našli cestu. Postupem let vyhladili hřiště z udusané hlíny do snesitelné roviny a mundial je hecuje k ještě dramatičtě­jším bitvám než jindy. S fotbalem sem dorazila také nezamýšlen­á genderová revoluce: ženy z Nueva Union vytrvale mydlí kopanou (a volejbal) od pondělí do soboty. „A neděli jsme nechaly mužům,“zasmála se Alcantarov­á.

Tolik zábava. Victor Antonio Cordoba zase zdůrazňuje, že i mnozí reprezenta­nti pro šampionát v Rusku vzešli z podobně nízkopříjm­ových míst. „A kdo ví, třeba bude další talent odsud,“řekl. „Každopádně bychom se to bez našeho hřiště nikdy ani nemohli dovědět.“

S výjimkou na morek zchudlé Venezuely a drobných států Guyany a Surinamu už se na mistrovstv­ích světa v historii ukázaly všechny státy Jižní Ameriky. Jiné zvyky, jiní lidé, ale pořád stejné nadšení.

Jako v Peru. U těch, co letěli přes půl světa – i u jejich krajanů, co sní o lepší budoucnost­i na prašných hřišťátkác­h na kraji hlavního města.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Peruánské děti ve slumu u fotbalové branky, dresy místních hrdinů na tržnicích v Limě. Mistrovstv­í zemi ovládlo.
Foto: Reuters Peruánské děti ve slumu u fotbalové branky, dresy místních hrdinů na tržnicích v Limě. Mistrovstv­í zemi ovládlo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia