MF DNES

Kouč Čerčesov spojil ruskou zem Panter z Osetije

Kdyby nevyhrál, bylo by zle. Takhle mu volal šťastný Putin.

-

Jan Palička reportér MF DNES v Moskvě

dyž chytal před dvaceti lety za Innsbruck, spoluhráči se mu posmívali, jak je při tréninku neochotný. Někdy až líný. Stávalo se, že chytal jen střely, které mu šly kolem rukou. Ostatní nechal zaplout do sítě. Mrsknout sebou o zem, když o nic nejde? Zbláznili jste se! Proč?

„Stani, jsi jako medvěd,“slýchal.

Pak přišel zápas, Stanislav Čerčesov se oblékl do tmavých tepláků, bez kterých nedal ránu, pohladil si knírek a povídá: „Hoši, tak koukejte. Žádný medvěd, jsem osetijský panter.“

A vážně. Rodák z drsného Kavkazu se dostal do tranzu a měl tak rychlý reflex, až se všichni divili. Nakonec pro Innsbruck vychytal tři rakouské tituly. „Skvělý člověk. A kamarád,“vypráví bývalý záložník Patrik Ježek, který s Čerčesovem tři roky hrával.

Ve čtvrtek večer, když Rusko na mistrovstv­í světa zdemoloval­o Saúdskou Arábii 5:0, mu naťukal esemesku v němčině: „Gratuluju, Stani!“

Nad ránem mu pípla odpověď. Přišel černý obrázek na rudém pozadí. Byla to koláž. Vlasatý revolucion­ář Che Guevara se svým baretem měl Čerčesovov­u tvář. Azbukou bylo připsáno ČE, což se dá pochopit jako Che Guevara i jako Čerčesov.

„Když si Stani něco vezme do hlavy, taky dokáže jít proti všem. Je to paličák,“napadlo Ježka.

Nebýt toho, u ruské reprezenta­ce by Čerčesov dávno skončil. Dlouho neměl žádnou radost, hráči průměrní, výsledky šílené a před sebou mistrovstv­í světa, které mělo Rusko coby pořadatel jisté. Kdyby první zápas nevyhrál, novináři by ho rozcupoval­i.

Před rokem na Konfederač­ním poháru jednomu reportérov­i málem ubalil facku, protože se mu nelíbila otázka. I na tiskových konferencí­ch často odpovídá arogantně, s nechutí. Prakticky se všemi novináři se rozhádal. „Stašek snese kritiku, ne podpásovky,“tvrdí Ivan Židkov z listu Sport den za dnem.

Nikdo si nedokáže představit, pod jakým musel být tlakem, když ve čtvrtek kráčel k premiéře. Plné Lužniki, v lóži prezident Putin, celá velká země na špičkách a při ruce jen chybující mužstvo, které bylo na žebříčku postavené nejhůř ze všech.

„Moc

Být dobrý je jedna věc. Daleko důležitějš­í je, pokud jste dobrý ve správnou chvíli a na správném místě.

jsem mu přál, aby uspěl. Když jsem přišel do Tirolu, přijal mě za svého. Já německy nekváknul slovo, všude mě provázel,“vzpomíná Ježek. Dodnes se innsbrucká parta schází. Každý rok v lednu, aby zavzpomína­la. A zrovna Čerčesov si za městem dál drží apartmán.

Kdyby mu vyšlo mistrovstv­í světa, mohl by si takových apartmánů dovolit třeba sto. Prezident Putin by ho jistě zahrnul bohatstvím. Však mu hned po triumfu nad Saúdskou Arábií volal. Čerčesov se omluvil nabitému novinářské­mu sálu a odskočil si zvednout telefon. „Děkuju! A doufám, že v takových výkonech budete pokračovat,“slyšel.

„Být dobrý je jedna věc. Daleko důležitějš­í je, pokud jste dobrý ve správnou chvíli a na správném místě,“řekl.

Vyhráno ještě panter z Osetije nemá. A ví to moc dobře.

Zatím zvládl jen první krok.

 ?? Foto: Reuters ?? Rusko na úvod MS rozstřílel­o Saúdskou Arábii 5:0 a kouč Stanislav Čerčesov se stal oslavovaný­m hrdinou.
Foto: Reuters Rusko na úvod MS rozstřílel­o Saúdskou Arábii 5:0 a kouč Stanislav Čerčesov se stal oslavovaný­m hrdinou.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia