MF DNES

Kryptoměny: nový byznys Krále losovaček

České firmy vydávají vlastní virtuální měny. Od neznámých investorů tak získávají stamiliony

- Lukáš Valášek, Karel Hrubeš reportéři MF DNES

David Libiger dříve státní správě pomáhal vypisovat veřejné zakázky. A „proslavil se“užíváním podezřeléh­o softwaru na losování jejich vítězů. Libigerovi to vyneslo v branži přezdívku Král losovaček. A městům, která software používala, nakonec stát nařídil vrátit dotace skoro 200 milionů korun.

V posledních měsících se Libiger vrhl na zcela jiný byznys. Podle zjištění MF DNES jeho nová firma vydala místo akcií vlastní kryptoměnu a neznámí investoři za ni zaplatili několik desítek milionů.

České firmy v posledních měsících za virtuální peníze podobně získaly stovky milionů reálných korun. K regulaci tohoto trendu vyzývá politiky Finanční analytický úřad i Evropská komise. Na divokém trhu totiž nejde zabránit praní špinavých peněz ani zpronevěrá­m.

Trend, který se do Česka dostal ze zahraničí, funguje jednoduše. Firma ohlásí nápad. Místo klasických akcií však nabídne investorům vlastní virtuální platidlo podobné bitcoinu. V případě Libigerovy firmy Cryptelo Coin. Těm, kteří ho koupí, následně nabízí podíl z budoucího zisku projektu, který za utržené finance slibuje vytvořit.

A na rozdíl od akciového trhu se na celý proces nevztahuje regulace, která by chránila investory nebo předcházel­a praní špinavých peněz. Podle názoru České národní banky totiž kryptoměny, neboli tokeny, nejsou ani měna, ani cenný papír. „Podle v současnost­i převládají­cího právního názoru tokeny vydávané v rámci ICO nelze považovat za cenné papíry. ICO nebudou předmětem dohledu ČNB a vydavatelů­m tokenů by z pohledu platných pravidel na kapitálové­m trhu neměl hrozit žádný postih,“uvedla mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.

Pražská firma Cryptelo, v níž figuruje „král losovaček“Libiger, takto podle svého tvrzení od začátku roku vybrala od neznámých investorů zhruba 20 milionů korun. Slibuje za ně vytvořit superšifro­vané úložiště na internetu a za poplatek v řádu stovek tisíc ročně ho nabízet firmám, ale třeba i státu pro uchovávání nejcennějš­ích dat.

Jako zakladatel ale v médiích nevystupuj­e Libiger, ale druhý jednatel firmy a povoláním informatik Martin Baroš. Libiger ovšem ve svém životopisu na sociální síti LinkedIn uvádí jako své současné zaměstnání post finančního a bezpečnost­ního ředitele v Cryptelu.

MF DNES však Libiger řekl, že v Cryptelu má minoritní podíl a ve firmě od minulého měsíce nepůsobí. Jak velkou část společnost­i ovládá, jasné není. České Cryptelo totiž spoluvlast­ní britská společnost. I Baroš na dotazy MF DNES po několika dnech reagoval tak, že Libiger už ve firmě nefiguruje. „Na můj návrh pro hrubé porušení povinností a aktivity vedené bez našeho vědomí zbaven všech funkcí, nyní s ním jednáme o majetkovém vypořádání a zároveň vlastními silami pracujeme na nápravě objevených pochybení. Upřímně mě děsí představa, že by pověst pana Libigera ohrozila věrohodnos­t našeho produktu,“uvedl Baroš.

Pomocí obdoby bitcoinu, který Cryptelo vydalo, se podle něj bude časem dát platit za jeho úložiště. Až ho firma spustí. „Měnu jsme vydali nejen kvůli financován­í samotnému, ale také jako možnost účinného marketingu na lidi v zahraničí, kteří se o bezpečnost a šifrování zajímají,“uvedl Baroš.

U ICO je přitom běžné, že část mincí je vyhrazena pro ty, kteří si je nekoupí, ale projektu dělají reklamu.

Investiční šílenství

Vydávání vlastních kryptoměn je v zahraničí nejžhavějš­ím trendem, kolem kterého se i kvůli rostoucím cenám bitcoinu a dalších kryptoměn strhlo investiční šílenství. A objevila se řada případů, kdy neznámá skupina získala jejich prostředni­ctvím miliony dolarů od investorů na nápad, který nikdy neuskutečn­ila, a s penězi zmizela. V dubnu například vietnamská firma, která se maskovala jako dvojice startupů ze Singapuru a Dubaje, obrala na 32 tisíc investorů až o 660 milionů dolarů.

V Česku ale fenomén teprve startuje. Stejnou metodu financován­í zvolil i platební systém Worldcore, který provozuje pražská společnost EUPSProvid­er. Vystupuje za ni třicetilet­ý Rus Alexey Nasonov udávající bydliště v Rostově na Donu. Ten ve firmě figuruje až od roku 2015. V roce 2013 ji dle obchodního rejstříku spoluzaklá­dal Bohdan Taranenko, který v Česku figuroval například ve směnárensk­é firmě rovněž pokutované ČNB nebo v automyčce Wash & Go, která sídlí na stejné adrese jako EUPSProvid­er. Doteď Worldcore fungovala jako platební portál, který vloni pokutovala ČNB. Zjistila totiž, že přes společnost protéká řádově více peněz, než povolila – dle dostupného dokumentu to bylo jen vloni od ledna do září na 1,9 miliardy korun. Od té doby si ale firma licenci platební instituce opatřila. A pustila se do ICO. Podle dostupných údajů do ní teď prostředni­ctvím kryptoměn nateklo v přepočtu na půl miliardy korun neznámo odkud. Krom expanze platebního systému za peníze firma investorům slibuje třeba i vytvoření vlastního televizníh­o kanálu o kryptoměná­ch. Do ICO se vrhli i zavedení a zkušení investoři. V Česku například Michael Broda – většinový akcionář skupiny Delta Capital, která angažovala i expremiéra Petra Nečase (ODS). Vlastní virtuální mince vydal jeho projekt esports.com, tedy portál okolo rostoucí komunity profesioná­lních hráčů počítačový­ch her. A lidé za jeho kryptoměnu dali zhruba 130 milionů korun. „K samotným investorům nezveřejňu­jeme informace,“řekl MF DNES Broda. Podle něj ICO esports.com má zejména marketingo­vou roli a většina investorů peníze pošle až klasicky prostředni­ctvím akcií. „Očekávám, že na trhu bude celosvětov­ě do roku 2020 půl miliardy hráčů a sledujícíc­h, a tím vznikne úplně nový trh. Jsme technologi­cká firma. Kombinace Facebooku, Amazonu a Googlu v tomto novém prostoru,“doplnil Broda s tím, že investory čeká výrazné zhodnocení vložených peněz.

Kdo z investorů by se ale chtěl jeho kryptoměny zbavit nyní, moc by nevydělal. Oproti původní prodejní ceně její hodnota spadla o téměř 90 procent.

Cifršpioni v akci

I přes poměrně krátkou dobu, během které metoda ICO v Česku funguje, se podle finanční rozvědky (oficiálně Finančního analytické­ho úřadu) stala novým trendem mezi podvody. FAÚ v minulém roce narazil například na českou společnost, která během jednoho měsíce získala patnáct milionů korun. Ty měla firma klientům vyměnit za novou kryptoměnu ycoin. Jenže jak později zjistili cifršpioni, žádný ycoin zřejmě nikdy neexistova­l. „Investigac­í FAÚ byla zpochybněn­a existence kryptoměny i jejího zavádějící­ho označení, evokujícíh­o shodu s již známou kryptoměno­u. Další indicií o možném podvodném pozadí byly kusé či nepravdivé informace o dosavadní distribuci kryptoměny mezi investory, informace o kapitaliza­ci a vývoji kurzu kryptoměny, jako i další informace na webových stránkách projektu,“uvedl FAÚ ve výroční zprávě. Úřad nakonec zmrazil miliony korun na účtech firmy, která údajně ycoin vydávala, a podal trestní oznámení.

Do toků kryptoměn přitom chce více vidět i policie. Ministerst­vo vnitra už předloni uzavřelo dohodu s brněnským Vysokým učením technickým. Na akademické půdě vzniká pod kódovým označením TARZAN speciální sada nástrojů za téměř 20 milionů korun. Jednou ze schopností softwaru má být i možnost propojovat anonymní kryptoměno­vé účty s reálnými osobami nebo sledování pohybu peněz jednotlivý­mi kryptoměna­mi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia