MF DNES

Vrah školačky: Chtěl jsem jen zkusit drsnější škrcení

- — Monika Gordíková

Ústecký krajský soud začal řešit případ loňské surové vraždy čtrnáctile­té dívky a pokusu o vraždu její o dva roky starší kamarádky v Doubici na Děčínsku. Šestatřice­tiletému Martinu Chloubovi hrozí až výjimečný trest.

„Je mi líto, co se stalo. Neumím si představit, co prožívají rodiče. Z vazby jsem jim hned poslal omluvné dopisy. Modlil jsem se, aby vše zvládli. Nebyl to žádný plán ani úmysl,“řekl včera Chlouba před soudem a několikrát se rozbrečel.

Muž obě dívky znal delší dobu. Jezdily za ním kvůli koním a se starší udržoval i intimní vztah. Jejich sexuální praktiky detailně líčil i u soudu. Soudkyně ho při jeho dlouhé výpovědi napomínala, aby mluvil k věci. Chlouba například několik minut věnoval tomu, že starší dívka chtěla mít sex s hříbětem. Nebo že ji v minulosti znásilnil její nevlastní bratr.

Na konci loňského září v jeho chalupě mladší z dívek odešla večer vyvenčit psa, mezitím podle obžaloby druhou přesvědčil k tomu, aby se nechala spoutat. Pak si údajně stoupl za ni a začal ji škrtit prádelní šňůrou, až dívka ztratila vědomí. „Chtěl jsem zkusit drsnější škrcení. Neprotesto­vala. Když jsem jí omotal šňůru, najednou zaklepala (druhá dívka) na dveře. Já se lekl a zatáhl jsem víc. V tu chvíli přepadla se židlí a byla trochu v šoku,“popsal Chlouba. „Muselo mu být zřejmé, že tímto jednáním může poškozenou usmrtit,“uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Když se vrátila mladší dívka, omráčil ji paralyzére­m a spoutal. Posléze ji stejným provazem uškrtil a její tělo schoval do sklepa.

Zraněnou starší oběť po pěti hodinách mučení naložil do auta a vysadil v České Kamenici. Když se vrátil do chalupy, prý spolykal prášky. „Sebevraždu jsem viděl jako jediné východisko,“řekl Chlouba.

Vedle vraždy a pokusu o vraždu žaloba viní Chloubu i ze zneužití dítěte k výrobě pornografi­e. V telefonu měl totiž fotografie a videa starší z dívek například při pohlavním styku.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Soud Bývalý novinář se zpovídá z vraždy.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Soud Bývalý novinář se zpovídá z vraždy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia