MF DNES

Hygiena vytkla dětským zařízením problémy

-

Kontroly hygieniků odhalily, že asi dvacítka zařízení, která v Praze pečují o děti do tří let a poskytují jim stravu, nebyla řádně nahlášena, některá navíc nedodržova­la hygienické požadavky, například pravidla manipulace a skladování potravin.

Pod kontrolu hygieniků spadají školská zařízení, která se věnují péči o děti do tří let v denním režimu, mimoškolní­mu vzdělání nebo dětské skupiny. „Zaměřujeme se na plnění hygienický­ch požadavků na prostorové podmínky, vybavení, provoz, osvětlení, vytápění, mikroklima­tické podmínky, zásobování vodou, úklid, plnění hygienický­ch požadavků na venkovní hrací plochy a hřiště těchto zařízení a také na oblast stravovací­ch služeb pro děti a mladistvé,“uvedl ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek.

Hygienici letos odhalili zhruba dvacítku provozoven, které nesplnily zákonem danou ohlašovací povinnost. „Naše kontroly navíc prokázaly, že tyto černé provozovny nesplňují ani další hygienické požadavky podle platné legislativ­y,“dodal Jarolímek.

Systém kritických bodů

V některých případech proto hygienici udělili sankce nebo zahájil správní řízení živnostens­ký nebo stavební úřad. Nejčastěji provozovat­elé kromě ohlašovací povinnosti neměli zavedený takzvaný systém kritických bodů, ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnos­ti pokrmů nebo v něm nebyli proškoleni zaměstnanc­i.

„Mezi další nedostatky, na které narazili, patří také špatná osobní a provozní hygiena, křížení čistých a nečistých provozů, nevhodné skladování surovin a ukládání předmětů nesouvisej­ících s výkonem činnosti v prostorách manipulace s potravinam­i,“dodal Jarolímek. Někde byla zjištěna i další pochybení, například nedostateč­ný úklid či praní prádla.

Rodiče by si měli podle hygieniků ověřit, jestli zařízení, do kterého plánují umístit své dítě, všechny podmínky splnilo. Jestli jde o registrova­nou živnost péče o dítě do tří let, uvádí rejstřík ministerst­va školství. Dětské skupiny pak eviduje ministerst­vo práce.

Kontakty na oddělení hygieny dětí a mladistvýc­h jsou na webu pražských hygieniků. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia