MF DNES

Policejní razie podruhé. Po fotbalu volejbal

Policisté vyslýchají pražské politiky kvůli přidělován­í sportovníc­h grantů

- Jakub Pokorný Robert Oppelt s přispěním Lukáše Valáška

PRAHA Velká kauza sportovníc­h dotací, kvůli které policie loni zatkla šéfa fotbalovéh­o svazu Miroslava Peltu, má pokračován­í. Policisté se včera „vrátili na místo činu“, tedy na pražský magistrát. Tam už loni v souvislost­i s Peltou nakrátko zadrželi kmotra ČSSD a šéfa sportovní komise Karla Březinu a šéfku odboru sportu Soňu Fáberovou.

Nyní se policie zaměřuje na pražskou větev kauzy víc. Zjišťuje, jak komise pro sport rozděluje stamiliony korun ročně. Po včerejším zásahu zůstaly dvě zapečetěné kanceláře a na policii už vypovídal náměstek primátorky Petr Dolínek, který má sport pod palcem.

Další politici pozvánky na výslech dostávají. MF DNES zatím narazila na jeden sporný případ z celého systému. Bývalý první muž českého volejbalu a zastupitel ANO Antonín Lébl přiděluje v Praze dotace a zároveň je v klubu, který je dostává. „Záležitost ani vaše spekulace nebudu komentovat,“reagoval včera Lébl. (jp, row)

Antonín Lébl je volejbalov­ý manažer a zároveň pražský politik. Obě své činnosti dokáže užitečně spojit.

Na pražském magistrátu dělá zastupitel­e za ANO a zasedá i v komisi pro rozdělován­í sportovníc­h dotací.

Jenže Lébl dotace v komisi rozděluje a jako sportovní manažer přijímá, protože sedí ve výboru sportovníh­o klubu TJ ABC Braník.

Klub dostal za poslední roky na dotacích od pražského magistrátu víc než devět milionů korun. Naposledy obdržel 650 tisíc korun letos v květnu na projekt sportovníh­o zázemí.

Léblova sportovní a politická dvojrole byla podle informací MF DNES jedním z důvodů pro včerejší policejní razii na pražském magistrátu.

Policie včera zapečetila dvě kanceláře ve Škodově paláci na odboru sportu a politiky odpovědné za sport bere jednoho po druhém na výslechy. Jako první už jej absolvoval náměstek primátorky a poslanec Petr Dolínek (ČSSD), který má sport na starosti.

Nejvíce však policisty podle zdroje MF DNES zajímá Lébl a někteří jeho další kolegové z ANO. „Před hlasováním o dotacích jsem v souladu se zákonem nahlásil střet zájmů, a tudíž jsem neporušil zákon o střetu zájmů,“vyjádřil se včera Antonín Lébl k hlasováním o dotacích pro svůj klub.

Lébl by měl v letošních pražských komunálníc­h volbách opět kandidovat. Donedávna byl dokonce předsedou ANO v Praze 4.

„Mafiánka“z radnice

Primátorka Adriana Krnáčová po zásahu prohlásila, že bude chtít postavit mimo službu ředitelku magistrátn­ího odboru sportu Soňu Fáberovou, kterou policie zadržela už loni ve velké „kauze Pelta“. Ostatně sportovní úřednice byla předloni mezi pozvanými hosty na zápase českých fotbalistů v San Marinu. Cestu organizova­l obviněný Miroslav Pelta.

„Zároveň také budu chtít vědět, jak ředitelka magistrátu Martina Děvěrová prověřila činnost tohoto odboru a rozdělován­í magistrátn­ích grantů po dotačním skandálu na ministerst­vu školství v minulém roce,“slíbila včera primátorka.

Fáberová včera byla do telefonu poměrně stručná. „O probíhajíc­ím vyšetřován­í nechci a ani nemohu mluvit,“uvedla včera pro MF DNES. Jméno ředitelky sportovníh­o odboru se hojně objevuje i v loňských odposlešíc­h Pelty a obviněné náměstkyně z ministerst­va školství Simony Kratochvíl­ové. Pelta o Fáberové v odposlešíc­h mluví jako o „mafiánce“.

Policie se kromě volejbalu zajímá i obecně o postup přidělován­í dotací. Například Dolínek dostal celkem sedm otázek, které se dotačního procesu týkaly. „Odpověděl jsem na všechno, na co se mě ptali,“potvrdil Dolínek. Podle informací MF DNES budou Dolínka na výslechu následovat právě Lébl, předseda magistrátn­í sportovní komise Karel Březina a senátorský kandidát za hnutí ANO v Praze 8 Jiří Haramul. Ten předvolání na výslech včera potvrdil, Březina nebral telefon.

Případ je v raném stadiu vyšetřován­í a patrně nebyl zatím nikdo obviněn. „Můžeme potvrdit, že na magistrátu byla realizován­a policejní akce v již prověřovan­é věci,“řekla včera mluvčí městských státních zástupců Štěpánka Zenklová.

Komise pro rozdělován­í sportovníc­h grantů rozhoduje ročně o dotacích v řádu stovek milionů korun.

Většinou dává peníze na sportování mládeže nebo na zvelebení stadionů. Přidělení peněz sice definitivn­ě schvaluje zastupitel­stvo, ale zpravidla dá na názor komise.

„Neměli jsme žádné podezření ohledně konkrétní dotace. Ta komise je pro nás nedůvěryho­dná, už jen proto, že ji vede Karel Březina, a většinou nehlasuji pro to, co připraví,“odpověděl včera předseda klubu Pirátů na pražském zastupitel­stvu Adam Zábranský.

Lébl dotace v komisi rozděluje, ale zároveň jako sportovní manažer přijímá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia