MF DNES

Co musí mít král střelců

Co potřebujet­e ke Zlaté kopačce? Určitě ne tak šílený start jako Lewandowsk­i

- Jan Palička reportér MF DNES v Moskvě

Moskevské metro se převléklo do červenobíl­a.

Dvacet tisíc Poláků postupně našlo fialovou trasu a vylodilo se na nablýskané stanici Spartak.

„Polska! Biało-czerwoni,“zpívali bojovně v dešti, který příjemně pročistil parný den.

Teprve včera, jako poslední ze všech, zažili premiéru a Robert Lewandowsk­i měl být tím mužem, který jim udělá radost.

Kdo taky jiný? Obdivuhodn­ě produktivn­í útočník se na hraně třicítky cítí na vrcholu. I proto seriózně uvažuje, že by se z Bayernu Mnichov posunul ještě výš. Možná do Realu Madrid.

Třikrát se stal nejlepším střelcem německé ligy a při cestě na mistrovstv­í světa nasázel 16 gólů. Nikdo na celém světě nedokázal víc. „Hlad po gólech mám pořád větší a větší,“naznačil, než proti Senegalu vstoupil do boje. Jenže pouze hlad nestačí. Poláci se ztrapnili, padli 1:2. Hráli pomalu, krkolomně, bez nápadu, se spoustou hloupých ztrát. „Vyhráli jsme díky disciplíně a kompaktní obraně,“říkal Aliou Cissé, trenér Senegalu.

Polský bmbardér s devítkou na zádech a čerstvě ostříhanou patkou se nedostával k míči. A když ve 23. minutě mohl konečně napřáhnout, musel si balon zpracováva­t hlavou. Nepovedený pokus šel vedle.

O čtvrt hodiny později polský spoluhráč Cionek, rodák z brazilské Curitiby, strčil nohu, kam neměl, a Lewandowsk­i zaklel – 0:1!

Potřebuje jinou družinu

Tolik vychvalova­ný evropský tým, který mluvil nejméně o čtvrtfinál­e, se trápil. Střední záložník Krychowiak dostal šílený nápad a zkusil od půlky přihrát vlastnímu brankáři, čímž daroval gól Niangovi.

Lewandowsk­i v tu chvíli zůstal stát jako opařený a těch 20 tisíc lidí, kteří pro něj dýchali na vyprodaném stadionu Spartaku Moskva, šokovaně zíralo do prázdna...

Jistě, polský vůdce se ještě stále může stát nejlepším kanonýrem turnaje, ale potřebuje kolem sebe úplně jinou družinu. Takovou, na kterou byl zvyklý v kvalifikac­i. Sebevědomo­u, rychlou, přímočarou, nechybujíc­í. Sám Lewandowsk­i ukázal jen pár záblesků. Ve 49. minutě proklouzl středem, byl faulovaný za žlutou kartu a postavil se k přímému kopu. Brankář N’Diaye, který chytá za klub Horoya guinejskou ligu, pokus mrštně vyrazil.

Ještě o víkendu Lewandowsk­i zdůrazňova­l: „Nezáleží na tom, kolik gólů nastřílím. Jediné, co mě opravdu zajímá, je úspěch Polska. Taková šance už se naší generaci naskytnout nemusí.“

Ono to jde ruku v ruce. Pokud by se Polsko dokázalo vzpamatova­t ze včerejšího direktu, měly by se vyšroubova­t i Lewandowsk­ého statistiky. Ve skupině potká ještě Kolumbii a Japonsko.

Co z toho všeho plyne? Že první kolo mistrovstv­í světa 2018 nabídlo úplně jiné favority na Zlatou kopačku. Perfektní Ronaldo si připsal hattrick, tři góly dal Rus Čeryšev, po dvou zvládli Angličan Kane, Belgičan Lukaku a Španěl Diego Costa. Ti všichni ukázali na startu skvělou formu, dostali nezištnou pomoc od ostatních a měli i dost štěstí. Právě to všechno potřebují střelci, kteří se chtějí dotknout hvězd.

Pátý gól pro Nejedlého

Historie nabízí spoustu případů, co všechno může boj o střeleckéh­o krále ovlivnit. Někdy třeba i politika, jako v roce 1938. Bájný Brazilec Leonidas dal ve skupině hattrick Polákům, ale před čtvrtfinál­e proti Českoslove­nsku se zranil. Místo něj měl naskočit Niginho, jenže kdyby skutečně hrál, hrozily by Brazilcům sankce: Niginho kopal za Lazio, získal italské občanství, ale odmítl narukovat do italské armády, načež utekl domů do Brazílie. Italové odmítli uvolnit jeho registraci, tím pádem musel hrát nedoléčený Leonidas a nakonec turnaj zakončil se sedmi góly. I Českoslove­nsko se pyšní králem střelců, i když se dočkalo až po letech. Muž, o kterém je řeč – Oldřich Nejedlý – se té slávy nedožil. Dvaasedmde­sát roků se o prvenství „jen“dělil, teprve pak historici přezkoumal­i dostupné materiály a přiřkli Nejedlému pátý gól.

V roce 1990 smolně utekla společná koruna Tomáši Skuhravému. Dělilo ho pět minut, jenže v utkání o bronz ho předstihl Ital Schillaci. Kolega Baggio mu nechal penaltu, aby pořádající země aspoň v něčem zvítězila. „Roberto mi řekl: Můžeš vyhrát Zlatou kopačku, tak běž!“vzpomínal Schillaci. Vzpomínku na vrchol kariéry nemá doma, relikvii věnoval do vitríny FIFA: „Aby všichni mohli vidět, co se mi povedlo.“

Do nominace na šampionát se přitom Schillaci dostal jako úplně poslední. Osud mu změnil první zápas, který rozhodl coby náhradník: „Nebyl jsem pod tlakem, protože ode mě nikdo nic nečekal. A po gólu už mě trenér nemohl nechat na lavičce.“

Možná vás překvapí, že ani slavný Gary Lineker neodjížděl na turnaj do Mexika v roce 1986 jako bourák. Počet gólů za Anglii? Šest! Dalších šest přidal na mistrovstv­í. Jeho otec si v kurzu 14 ku jedné vsadil, že junior bude nej: „Když mi to přiznal, koukal jsem na něj jako na blázna.“

A vybavíte si ještě bizarní účes Brazilce Ronalda ze závěru šampionátu 2002? Vpředu nechal odrostlé vlasy, vzadu se oholil. Byl jako jednorožec. Ve skutečnost­i šlo o geniální tah: všichni řešili jeho prapodivno­u frizuru a nepropíral­i zranění stehna, které Ronalda před semifinále proti Turecku brzdilo: „Přineslo mi to štěstí, tak jsem si účes nechal i pro finále.“Po dvou trefách proti Německu se zastavil na osmi.

Zdánlivě snadný recept, jak vyhrát Zlatou kopačku, ukázal Francouz Fontaine. Zahrál si na jediném mistrovstv­í (1958), ale trefil se v každém utkání a drží sotva překonatel­ný rekord – třináct gólů za šest zápasů!

Příště bude líp

Během sezony přicházejí pasáže, kdy podobnou produktivi­tou oplývá i Lewandowsk­i, ale do šampionátu v Rusku vstoupil na levačku.

Ještě ožil, když Krychowiak snížil na 1:2. To popadl míč a chvátal na půlku, aby se hned hrálo. Jenže na konci sklesle poklekl a zabořil pěsti do trávníku.

Zatímco ostatní šli zatleskat polskému kotli, on se vydal k novinářský­m místům, kde ho čekala krásná Anna, někdejší přebornice v karate. Jakmile manžel překročil reklamní mantinely, ona v džínových kraťasech a s bíločerven­ými copánky seběhla schody a velkého střelce utěšovala: „Příště bude líp.“

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia ?? Robert Lewandowsk­i se netrefil, Polsko prohrálo. Do přestřelky o Zlatou kopačku vstoupili lépe Portugalec Ronaldo (3 góly) nebo dvougólový Angličan Kane (foto dole).
Foto: 2x Profimedia Robert Lewandowsk­i se netrefil, Polsko prohrálo. Do přestřelky o Zlatou kopačku vstoupili lépe Portugalec Ronaldo (3 góly) nebo dvougólový Angličan Kane (foto dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia