MF DNES

Babiš představí ministry za ANO až Zemanovi

- — Josef Kopecký a ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček tvrdí, že dohoda o podobě vlády musí být nejpozději na začátku příštího týdne. „Já bych byl rád, kdyby bylo jasno po víkendu,“odpověděl na dotaz iDNES.cz šéf sociální demokracie, který se má stát příštím ministrem vnitra.

Včera také Hamáček řekl, že trvá na jménech pěti kandidátů ČSSD do vlády, které schválilo předsednic­tvo strany. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa počká s oznámením jmen nových ministrů na jednání prezidenta Miloše Zemana s kandidátem na ministra zahraničí Miroslavem Pochem (ČSSD). Filip to řekl večer po setkání s Babišem.

Předtím jednal Babiš s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem, ani jeden z nich schůzku nekomentov­al.

Připomínky měla ČSSD už dříve například k Taťáně Malé (ANO), pokud by se měla stát ministryní spravedlno­sti, a k ministru dopravy Danu Ťokovi. Toho spolu s ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem (oba za ANO) nechtějí ani komunisté.

„Pan premiér zastává stanovisko, že svou práci vykonávají dobře. To je jeho věcí, on nominuje. My jsme řekli, že budeme svá stanoviska říkat, ale tato naše stanoviska jsou stanoviska v konzultaci,“řekl po schůzce na Úřadu vlády Filip.

Zimola: Místo Pocheho Zaorálek

Hamáček má také v plánu se setkat s prvním místopředs­edou Jiřím Zimolou a bude chtít jeho vysvětlení, proč na Twitteru napsal, že by strana mohla najít jiného kandidáta na ministra zahraničí a nelpět na Pochem.

Pro ČT Zimola včera v této souvislost­i zmínil jako jiného vhodného nominanta Lubomíra Zaorálka. Bývalý místopředs­eda ČSSD ale pro Aktuálně.cz návrh odmítl s tím, že neaspiruje na žádnou funkci.

Pocheho odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman a vládu s ním nechtějí tolerovat komunisté. Pro Hamáčka však zůstává Poche člověkem, který má resort zahraničí vést.

Podle informací iDNES.cz je možnou variantou kompromisu, pokud Poche nepřesvědč­í prezidenta a ten nezmění názor, že by vedení resortu zůstalo dočasně neobsazeno a dočasně by ho vedl jiný sociální demokrat. Nikoli ale, že by resort zahraničí dočasně řídil premiér Babiš. Hamáček takovou možnost nekomentuj­e. „To je spekulace o dva kroky kupředu,“říká šéf ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia