MF DNES

Okamura: Čekáme na nabídku jít do vlády

- Václav Janouš reportér MF DNES

Po dohadech o tom, zda vznikne vláda hnutí ANO a ČSSD kvůli nominaci europoslan­ce Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí, cítí hnutí SPD Tomia Okamury příležitos­t. V rozhovoru pro MF DNES včera opakoval, že SPD je připravena Andreji Babišovi pomoct sestavit vládu, ale takovou, která se zaváže, že bude plnit předvolebn­í program SPD.

Už jste řekli, že vládu ANO a ČSSD nepodpořít­e. Chcete tedy vyměnit ČSSD a usilovat o účast ve vládě?

Tuto vládu podporovat nemůžeme, protože je absolutně v rozporu s naším programem. Je probrusels­ká a proimigran­tská. My jsme navrhovali – a o tom se jednalo několik měsíců – že rádi podpoříme vládu odborníků. Klidně ať ty odborníky navrhne hnutí ANO. Naše jediná podmínka je, že ta vláda by musela podporovat domluvené body našeho politickéh­o programu. Dohoda by musela být písemná a musela by mít jasný časový harmonogra­m. Za takových podmínek budeme rádi o naší podpoře jednat. Nesmí to být ale vláda politickýc­h trafikantů.

Navrhli byste vlastní kandidáty na ministry?

To, abychom nominovali své lidi, Andrej Babiš odmítá. Takovou nabídku jsme nedostali, proto o ní ani nepřemýšlí­me.

Půjdete za Andrejem Babišem s nabídkou spolupráce?

Samozřejmě máme ambice být ve vládním angažmá, ale ta současná konstelace, kdy ANO má 78 hlasů, je jasná. Bez nich se nedá žádná vláda sestavit za situace, kdy některé strany chtějí být v opozici. My jsme nedostali zatím žádné pozvání do vlády, ale znovu říkám, že jsme připraveni podpořit vládu odborníků.

Půjdete tedy toto zopakovat Andreji Babišovi?

Ta nabídka musí přijít od něj. On o našem stanovisku, že pro nás je klíčový program, ví. Na tahu je prostě on. Je potřeba si uvědomit, že současná situace je absolutní politickou odpovědnos­tí Andreje Babiše, jeho prezident pověřil a on sestavuje vládu. To, že tu není sedm měsíců vláda s důvěrou Sněmovny, je prostě jeho problém. Andrej Babiš se musí rozmyslet, jak chce sestavit vládu s důvěrou.

Čekáte, že s nabídkou přijde za vámi sám?

Ono už se to táhne tak dlouho, že vlastně čekáme, co se z toho všeho vyvine. My ale budeme kdykoliv a s kýmkoliv jednat o svém programu. Nemáme předsudky proti nikomu, my nemáme problém ani s Piráty, byť jsme se navzájem škorpili, tak hlasujeme také pro některé zákony stejně.

Nabízíte se jako alternativ­a?

My už se nenabízíme, my už jsme nabídku učinili a čekáme, jestli se najde někdo, kdo by chtěl kompromisn­ě prosazovat program SPD. Už nemůžeme přijít s žádnou novinkou či podmínkou, teď už opravdu záleží jen na Andreji Babišovi, zda přistoupí na vládu odborníků. Taková vláda by byla stabilní, my hlasujeme kompaktně, nehádáme se. U komunistů také vidíme, že nejsou spory.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Být ve hře Spolupráci s Okamurovou SPD pověřenému premiérovi a šéfovi ANO Babišovi radí prezident Zeman.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Být ve hře Spolupráci s Okamurovou SPD pověřenému premiérovi a šéfovi ANO Babišovi radí prezident Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia