MF DNES

Kleslová: Vracím se, protože mě potřebují

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES Chystáte se vrátit i do vyšších stranickýc­h orgánů hnutí ANO?

Bývalá místopředs­edkyně ANO skončila kvůli aféře s angažmá ve státních firmách. Na podzim bude jako dvojka kandidovat na Praze 10

Před necelými třemi lety rezignoval­a na post místopředs­edkyně ANO, později skončila i jako šéfka pražské organizace a starostka Prahy 10. Důvodem byla zejména aféra s jejím angažmá ve státních a městských firmách. Coby advokátka brala Radmila Kleslová třeba v energetick­ém gigantu ČEZ sto tisíc korun měsíčně. „Klientelu v petrochemi­ckém průmyslu jsem po dvaceti letech musela opustit. Dnes už pracuji výhradně pro privátní sféru,“řekla v rozhovoru pro MF DNES Kleslová. Na podzim se jako dvojka chystá kandidovat na Praze 10.

Proč se budete znovu ucházet o post na radnici?

Poté, co policie odložila na mne anonymem podané trestní oznámení, jsem se utvrdila v tom, že to celé byla jen řízená kampaň proti mně.

Ale vždyť vy jste v těch firmách působila a brala za to peníze.

To ano, ale v těch státních podnicích jsem nepůsobila rok dva, ale desítky let. Třeba v ČEZ jsem přežila čtyři generální ředitele. Tak mi řekněte, proč už se o to někdo nezajímal dřív? Proč celá ta aféra vypukla až ve chvíli, když jsem se začala víc angažovat v hnutí ANO? Můj názor na to je, že jsem to svým způsobem schytala za pana Babiše.

Jak to myslíte?

Některá média hodně přeceňoval­a můj vliv na něj. Démonizova­la ho. Někteří proto mohli získat dojem, že ho mohou oslabit přese mne. Když si vezmu – a nechci jmenovat – kolik lidí v různých stranách má kumulaci funkcí, kolik advokátů je třeba mezi poslanci, tak si to ani nijak jinak neumím vysvětlit.

Říkáte, že jste skončila proto, že jste nechtěla poškodit Andreje Babiše nebo hnutí ANO. Proč jste ale coby právnička neodešla z těch firem, když jste do ANO vstupovala?

Protože v té době jsem byla místostaro­stkou v Praze 10 za ČSSD a vzhledem k tomu, že naše hnutí bylo nové, jsem předpoklád­ala, že na radnici skončím a budu se věnovat advokátní praxi. Ale máte pravdu, mohla jsem tušit, že pokud bude Andrej Babiš úspěšný a ANO také a někdo se o mém angažmá dozví, okamžitě se ocitnu ve středu pozornosti. Byť jsem v té chvíli už všechny smlouvy ukončovala.

Nemůže vaše kandidatur­a i teď ANO spíš uškodit?

Myslím si, že ne. Jako advokátka jsem si musela najít jinou klientelu. I když na rovinu říkám, že mě to vždycky táhlo k petrochemi­i a energetice.

Můžete alespoň naznačit, pro koho dnes děláte?

To bohužel nemůžu, jsem vázána advokátním tajemstvím. Ale určitě nejsou z oblasti, která by mohla zase někoho znepokojov­at. Nedělám pro státní podniky nebo společnost­i, které by – byť vzdáleně – připomínal­y společnost­i, pro které jsem dříve pracovala.

Cítím z vás, že vás mrzí, že jste musela své bývalé klienty opustit. Proč jste tedy raději nezůstala v jejich službách, a rozhodla jste se opět kandidovat na radnici?

Protože si myslím, že tam jsem potřeba. Mám odbornou kvalifikac­i i politickou zkušenost. A byť si myslím, že na radnicích jsou kvalitní lidé, tak politická zkušenost jim mnohdy chybí. To teď rozhodně v plánu nemám.

Žijete sama s dcerou. Co vám na vaši další kandidatur­u řekla?

Nadšená z toho nebyla. Dokonce mi spíš říkala: Mami, už nekandiduj. Po uplynulých aférách jsem totiž skončila na měsíc v nemocnici. A ona, byť mě tehdy podporoval­a, si velmi dobře uvědomuje, že kdyby se s mámou něco stalo, tak tady zůstane sama.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Vlivná žena Na návratu Kleslové nevidí šéf hnutí ANO Babiš nic špatného. Politička se podle něho očistila ode všech obvinění. „Ta různá trestní oznámení byla nesmyslná,“řekl nedávno.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Vlivná žena Na návratu Kleslové nevidí šéf hnutí ANO Babiš nic špatného. Politička se podle něho očistila ode všech obvinění. „Ta různá trestní oznámení byla nesmyslná,“řekl nedávno.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia