MF DNES

Eurozóna bude mít rozpočet a měnový fond

- — Luboš Palata

Kdo si počká, ten se dočká. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron musel čekat dlouhé měsíce, než Angela Merkelová vytvořila v Německu novou vládní koalici, a pak ještě dlouhé týdny, než dostal odpověď kancléřky na své loňské návrhy na reformu eurozóny a záchrannéh­o mechanismu eura.

Včera se však dočkal a týden před klíčovým summitem Evropské unie se s německou kancléřkou dohodl na hlavních bodech reformy, která bude znamenat užší integraci jádra Evropské unie, tedy zemí platících eurem.

Merkelová vyslovila souhlas s vytvořením zvláštního investiční­ho rozpočtu eurozóny, jež má podle webu listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung dosahovat několika desítek miliard eur. Investice z fondu by měly vést k rychlejším­u ekonomické­mu sbližování devatenáct­i zemí platících eurem.

„Je jasné, že ekonomická a měnová unie může fungovat pouze tehdy, je-li shoda v hospodářsk­é politice,“uvedla Merkelová hlavní důvod pro vznik investiční­ho rozpočtu eurozóny. Ten by měl pomoci především zaostávají­címu jižnímu křídlu zemí platících eurem.

Záchranný mechanismu­s eurozóny EMS se má změnit v Evropský měnový fond, který má sloužit jako „poslední pojistka“pro případ finančních problémů bank.

Jak se společně vyjádřili Merkelová i Macron, evropská integrace tím začala psát „novou kapitolu“své historie. „Vstupujeme do druhé fáze života naší společné měny,“uvedl ke vzniku Evropského měnového fondu Macron. Podle něho by měl přinést evropské měně větší stabilitu a umožnit lépe předcházet možným finančním krizím.

„Rozpočet eurozóny začne fungovat od roku 2021,“citovala agentura Reuters Macrona. Výše rozpočtu, příspěvky do něj i struktura výdajů mají být dohodnuty do konce tohoto roku.

Pro Českou republiku a další země může být včera dohodnutá užší integrace zemí eurozóny problém. Na rozdíl od sousedního Slovenska tam totiž nepatří.

Vznikající kabinet ANO a ČSSD v čele s premiérem Andrejem Babišem navíc rozhodnutí o přijetí eura v příštích třech letech svého fungování nepřipoušt­í.

Je jasné, že ekonomická a měnová unie může fungovat jen tehdy, je-li shoda v hospodářsk­é politice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia