MF DNES

Z moře chce EU vracet migranty zpět do Afriky

- — Luboš Palata

Trvalo dva roky, než se logická úvaha, že by se ve Středozemn­ím moři zachycení migranti z Afriky měli vracet zpět na černý kontinent, dostala do oficiálníc­h dokumentů EU.

Na červnovém summitu EU by takový postup vůči lidem, kteří se snaží na lodích přes moře dostat do některé z unijních zemí, mohli schválit lídři zemí Unie. Předjednan­ý návrh závěrů summitu, jenž se uskuteční příští týden v Bruselu, předpoklád­á, že by migranti byli vraceni do Afriky do přístavů některé z bezpečných zemí oblasti, například do Tuniska či Egypta.

„Lidé ze záchrannýc­h lodí vystoupí zpět v bezpečné zemi, kde bude možné rychle zjistit, kdo má nárok na mezinárodn­í ochranu a kdo je ekonomický­m migrantem,“uvádí agentury. Postup, který má oporu i v mezinárodn­ím námořním právu, by měl migranty odradit od drahé a nebezpečné cesty do Evropy na pašeráckýc­h lodích, které v současnost­i vyplouvají především z Libye. Humanitárn­í lodě, na něž se většinou na okraji mezinárodn­ích vod naloďují, odmítají migranty vracet do přístavů v Libyi, protože ta podle nich nesplňuje parametry „bezpečné země“.

„Regionální vyloďovací platforma“, jak zní v závěrech summitu používaný termín, má však jeden zásadní problém. Neexistuje dohoda s žádnou ze zemí na severu Afriky, aby lodě mohly vysazovat migranty právě tam. Podle serveru Politico se nejčastěji zmiňuje Tunisko, ale unijní diplomaté dodávají, že je příliš brzy na spekulace. To znamená, že je příliš daleko k nějaké konkrétní dohodě, jež by „třídění migrantů“přímo v Africe umožnila. Smlouva, kterou s Libyí uzavřela Itálie, umožňuje zpět do této země vracet jen migranty zachycené pobřežní stráží v libyjských výsostných vodách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia