MF DNES

Malmö se stalo bojištěm imigračníc­h gangů

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Více než třísettisí­cové Malmö bývalo poklidným severským přístavem, kde největší vzruch vyvolala leda tak rozbitá výkladní skříň. To už dávno neplatí.

Malmö dnes více než cokoli jiného připomíná Chicago třicátých let. Švédi se nestačí divit.

Téměř na denním pořádku jsou výbuchy granátů a střelba.

Ta zatím poslední si tento týden vyžádala tři oběti na životech a tři zraněné. Scénář se nelišil od mnoha předchozíc­h. Pachatel, který byl včera na útěku, zahájil palbu z automatick­é zbraně přímo z automobilu, když projížděl okolo internetov­é kavárny na rušné třídě Drottingga­tan. Oběti si zřejmě vytipoval.

Policisté vyloučili, že by se jednalo o teroristic­ký útok. Bylo to vyřizování účtů mezi přistěhova­leckými gangy, tak jako v minulosti.

„Všichni ti, kdo byli zasaženi kulkami, mají napojení na gangstersk­é prostředí v Malmö,“uvedl tamní policejní šéf Stefan Sinteus. A motiv? Sinteus míní, že mafiánské skupiny, původem převážně z Balkánu, si vymezovaly teritorium, zřejmě se zkřížily jejich „obchodní zájmy.“

Pokud mají mnozí Švédové pocit, že už nežijí ve stejné zemi jako před pár lety, tvrdá čísla jim domněnku potvrzují. List Aftonblade­t uvádí, že ve třech největších městech – Stockholmu, Göteborgu a Malmö – se v posledních sedmi letech střílelo v 1 500 případech. Zabito bylo 131 lidí. Přibylo i žhářských útoků.

Až donedávna platilo, že zmíněné útoky se odehrávaly převážně na přistěhova­leckých periferiíc­h. Střelba na třídě Drottingga­tan v centru ukázala, že organizova­ný zločin už prorůstá do kdysi klidných čtvrtí.

Mnohá zahraniční média dávají rostoucí švédskou kriminalit­u do souvislost­i s imigrací.

Gangy jsou totiž převážně balkánské či arabské. Více než polovina obyvatel Malmö má alespoň jednoho rodiče narozeného v cizině. Nejvíc přistěhova­lců pochází z muslimskýc­h zemí, z Iráku, Bosny, Libanonu, Íránu a Turecka.

Ve Švédsku je však podobná debata tabu. Nikdo neeviduje původ pachatelů trestných činů, švédské deníky se drží úzkostlivě hyperkorek­tního newspeaku, takže občas není téměř jasné, co se vlastně stalo.

Jen občas už někdo život uprostřed mafiánskýc­h přestřelek nevydrží, ventiluje své pocity – a odchází. Naposledy třeba herec Kim Bodnia, který představuj­e bodrého detektiva Martina Rohdeho v úspěšném seriálu Most.

„Už se tu necítím bezpečně,“prohlásil na rozloučeno­u Bodnia, který si stěžoval i na rostoucí antisemiti­smus, se kterým se ve městě plném muslimů denně potýkal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia