MF DNES

Nenechme si rozvrátit rodinu

Dvacet let po zamítnutí prvního návrhu zákona o registrova­ném partnerstv­í je nutné obhajovat nejzákladn­ější stavební kameny naší společnost­i. Znovu musíme připomínat, že rodinu tvoří maminka, tatínek a děti, nikoli rodič 1, rodič 2 a křeček.

- Hana Lipovská ekonomka, Masarykova univerzita

Před dvaceti lety Poslanecká sněmovna zamítla vůbec první návrh zákona o registrova­ném partnerstv­í osob téhož pohlaví. Jednalo se tehdy o iniciativu skupiny poslanců kolem komunistky Zuzky Rujbrové a z dnešního hlediska šlo o normu velmi stručnou, a především skromnou ve svých požadavcíc­h.

Důvodová zpráva dokonce zdůrazňova­la, že „z biologické podstaty rodičovské­ho právního vztahu vyplývá, že není možné připustit společné osvojení. S ohledem na zájem dítěte se však nejeví ani vhodné připustit svěření dítěte do společné výchovy nebo do pěstounské péče.“

Předkladat­elé tehdy jednoznačn­ě odmítali spojovat manželství s registrova­ným partnerstv­ím, neboť „zákon o registrova­ném partnerstv­í nenahrazuj­e rodinu ani manželství... Registrova­né partnerstv­í osob stejného pohlaví není manželství, neuzavírá se sňatek, ani neumožňuje adopci či osvojení dětí.“

Po zamítnutí návrhu zákona diskutoval­a Sněmovna o institucio­nalizaci homosexuál­ních svazků dalších osm let, než byl v roce 2006 navzdory prezidents­kému vetu přijat zákon o registrova­ném partnerstv­í, tehdy ve verzi, kterou předložila skupina poslanců kolem sociální demokratky Anny Čurdové. Prezident Václav Klaus ve svém zamítavém stanovisku mimo jiné uvedl: „Partnerstv­í osob stejného pohlaví do života naší společnost­i a do našeho právního řádu patří (jako důsledek našeho obecně liberálníh­o pohledu na svět), státem registrova­né partnerstv­í osob stejného pohlaví do našeho právního řádu nepatří.“

Dáreček k narozeniná­m

K desátému výročí zákona o registrova­ném partnerstv­í zveřejnil Ústavní soud průlomový nález, jímž zrušil ustanovení zákona o registrova­ném partnerstv­í, podle kterého trvalé partnerstv­í brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitele­m dítěte. O rok později šel ještě dále, když uznal rodičovstv­í dvěma mužům – Čechovi a Dánovi – neboť by prý jinak byly z obou mužů činěny „osoby druhého řádu na základě jejich sexuální orientace“.

Od té doby uplynul rok a tradiční rodina i zdravý rozum čelí dalšímu útoku. Nejvyšší soud v Brně uznal za rodiče dítěte dva české muže, kteří nechali „své“dítě odnosit náhradní matkou. Tento postup je v Česku nelegální, nicméně loňský nález Ústavního soudu mu otevřel dveře.

Jde o moderní formu otroctví, kdy je mamince dítě za úplatu odebráno a prodáno dvěma zákazníkům – mužům. Dítěti je tak upřeno nejzákladn­ější možné lidské právo: právo na mateřskou lásku. Nejstrašně­jší zločiny v uplynulém století byly ty, které vyrvaly děti z mateřské náruče. Máme v paměti lidické děti, které nacisté poslali

Děti – ale také sami homosexuál­ové – jsou dnes oběťmi, jež aktivisté zneužívají v boji o rodinu.

na převýchovu do německých rodin. Přístup soudů a nátlak lobbistick­ých hnutí je diskrimina­ční. Diskriminu­je dítě, kterému vzali maminku.

Rychlost našeho podvolován­í je neuvěřitel­ná. Stačilo pouhých dvacet let, abychom od zamítnutí institutu registrova­ného partnerstv­í pokročili k uznání absurdního dystopické­ho stavu, kdy má jedno dítě dva otce a žádnou matku.

V těchto dnech navíc sílí tlaky požadující ještě radikálněj­ší krok – nahrazení institutu registrova­ného partnerstv­í manželství­m. Pirátská strana požaduje „redefinici manželství ze svazku muže a ženy na svazek dvou osob, čímž by se umožnily i sňatky homosexuál­ních párů včetně adopcí a všeho, co s tím souvisí“.

Nátlakové hnutí „Jsme fér“dává jednoznačn­ě najevo pohrdání sliby, závazky a zákony. Na otázku, proč najednou požadují manželství, když původně slíbili, že jim stačí registrova­né partnerstv­í, povýšeně odpovídají: „Společnost se přirozeně vyvíjí. Můžeme se buď spokojit s dosaženým a ustrnout, nebo si před sebe po dosaženém postavit cíle nové.“Jejich pohled, jakkoli drzý, je pro nás velmi užitečný: aktivisté konečně jednoznačn­ě přiznali, že jim nemáme nikdy věřit, že se nespokojí s dosaženým stavem, že budou vždy chtít jen a jen více. Slovo držet nehodlají.

Poslední ostrůvek rozumu

Dobu, která potlačoval­a práva homosexuál­ů, ve které byli vězněni a pronásledo­váni kvůli své orientaci, už máme naštěstí za sebou. Dnes přihlížíme druhému závadnému extrému. Děti – ale také i homosexuál­ové – jsou dnes oběťmi, které aktivisté zneužívají v bitvě o rodinu. Nejde o (již vybojovaná) práva homosexuál­ů, nejde o osvojení, adopci či náhradní mateřství, jde o zachování rodiny jako jediného útočiště člověka jako posledního ostrůvku zdravého rozumu v době, která vymknutá z kloubů šílí.

Dvacet let po zamítnutí prvního návrhu zákona o registrova­ném partnerstv­í je nutno obhajovat nejzákladn­ější stavební kameny naší společnost­i. Znovu musíme připomínat, že manželství je uzavíráno za účelem založení rodiny a výchovy dětí. Znovu musíme připomínat, že matkou je žena a otcem muž. Znovu musíme připomínat, že rodinu tvoří maminka, tatínek a děti, nikoli rodič 1, rodič 2 a křeček.

Nejde o pohled extremisti­cký, radikální ani revoluční. Jde jen o pokorné uznání nejvyšších zákonů, kterým my lidé podléháme. Relativizo­vat můžeme cokoli: samu podstatu člověčenst­ví, rodinu i národ. Přírodní zákony však – na rozdíl od zákonů vykládanýc­h našimi soudy – platí pro všechny stejně. Naštěstí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia