MF DNES

Tata Bojs oslaví přátelství už od školky

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Kdo by řekl, že Tata Bojs, kapela se stále až mladistvou energií i nápady, slaví letos třicet let od svého vzniku? Je to samozřejmě tím, že první koncert odehráli Mardoša a Milan Cais ještě na základní škole, když jim bylo čtrnáct. Svoje jubileum si připomenou rovněž neotřele – pražským festivalem ve festivalu už tento pátek a originální výstavou na podzim.

„Pojí nás speciální typ přátelství už od školky a zdá se, že ta chemie je funkční i po tvůrčí stránce. Hlavně nás to ale společně baví,“vyjmenováv­á Cais možné důvody, proč spolu Tata Bojs vydrželi tak dlouho. „Zase nejsme pořád pohromadě. Hrajeme tak akorát, nepřeháním­e to. Narozdíl od některých kolegů jsme dva koncerty za jeden den měli za těch třicet let tak třikrát,“dodává Mardoša.

Rozhodne potlesk

Před festivalem Metronome si však Tata Bojs nachystali zkoušení intenzivní, v tomto týdnu se scházejí každý den. Má to logický důvod. S kapelou vystoupí i jejich bývalí kytaristé Marek Padevět, Marek Doubrava a Maťo Mišík. Každý z nich nazkouší dvě písně ze svého období a o tom, která zazní, rozhodnou diváci svým potleskem. „Například s Markem Padevětem můžeme zahrát buď Školní jídelnu z roku 1988, nebo píseň Karel, Pepík, Eman a Josef z našeho ladovského období,“líčí Cais. „LED scéna bude v podobě decibelome­tru a díky tomu všichni v reálném čase uvidí, která z písní má větší ohlas.“

Narozenino­vá show vypukne na Moon Stage v pátek ve 23.15, tedy krátce poté, co na hlavním pódiu skončí vystoupení Massive Attack. Předtím však po celý den ovládne vedlejší pódium festival ve festivalu, tedy kapely, které si Tata Bojs pozvali. „Konkrétně to jsou Midi Lidi, Zrní a Umakart, který se dal po letech dohromady. S jednotlivý­mi frontmany taky chceme v rámci našeho setu propojit jejich a naše písně,“doplňuje Cais.

Pánové se budou snažit stihnout kus koncertu Massive Attack, Cais zároveň přiznává, že ze sobotního programu ho více než headliner láká vystoupení Davida Byrnea. „The Chemical Brothers jsem kdysi viděl a největší zážitek byl, že vedle obří blikající scény svítil měsíc v úplňku nad pódiem. A ten jim to teda natřel, to byla vizuálně úplně neporovnat­elná věc,“směje se. „My naštěstí budeme mít pódium kryté, takže lidi nebudou okounět někde po nebi,“dodává Mardoša.

Deset období

Druhým pilířem oslav bude výstava v pražském Centru současného umění DOX, která začne vernisáží 29. listopadu a potrvá až do začátku března 2019. „Dali nám poměrně velký prostor a je to pro nás výzva. Výstava by měla mapovat historii Tata Bojs očima současného vizuálního umění,“slibuje Cais.

Expozice bude rozdělena na deset období – první připomene začátky kapely a dalších devět se bude vztahovat k jednotlivý­m deskám. A protože Tata Bojs byli vždy vizuálně vynalézaví, návštěvník­y čeká slibný zážitek. „Pro výstavu vznikne celá řada nových objektů, soch a instalací, které budou vizuálně opisovat jednotlivá historická období kapely,“prozrazuje Cais, který se kromě skládání a hry na bicí věnuje také výtvarnému umění.

Takže třeba album Kluci kde ste? doprovodí zcela nová instalace ve stylu dobového bookletu – změť nástrojů a kabelů rozprostře­ná až do sedmimetro­vé výšky. Kapitolu první desky Ukončete nás zase doplní tehdejší Caisova socha vycházejíc­í stejně jako album z estetiky pražského metra. „Chystáme také například různé audio instalace, takže i ti méně výtvarně nadaní z nás se zapojí do příprav,“dodává Mardoša.

 ?? Foto: MAFRA ?? Výtvarník za bubny kapely. Milan Cais s Tata Bojs letos chystají oslavu třicátých narozenin
Foto: MAFRA Výtvarník za bubny kapely. Milan Cais s Tata Bojs letos chystají oslavu třicátých narozenin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia