MF DNES

Firmy se poperou o byznys s reklamou

Město chce do voleb vybrat firmu, která bude vlastnit a 20 let spravovat přístřešky u zastávek hromadné dopravy. Pod schváleným materiálem je podepsán úředník, který jezdil autem firmy spjaté s reklamou.

-

Matěj Ludvík

Benedikt Lederer

Za tři roky zmizí z ulic metropole stovky přístřešků na zastávkách MHD. Vedení hlavního města totiž včera rozhodlo, že neprodlouž­í smlouvu se společnost­í JCDecaux, která do roku 2021 spravuje městský mobiliář a reklamu na něm umístěnou.

Namísto toho začne hledat jinou společnost, která nakoupí nové přístřešky a bude je provozovat od roku 2021 po dobu 20 let. „Nového provozovat­ele chceme vybrat do voleb,“řekl MF DNES radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO), který má věc na starosti. Důvod, proč město vybírá nového správce tři roky před koncem stávající smlouvy, je dle radního ten, aby měla firma dostatek času vyrobit nový mobiliář.

Piráti, kteří jsou na magistrátu v opozici, se však obávají toho, aby podmínky přidělení lukrativní zakázky nenahrával­y firmě BigBoard, největší tuzemské společnost­i v oboru venkovní reklamy. U materiálu, Změna na zastávce podle kterého se rozhodoval­a rada města, je totiž uvedeno, že dokument zpracoval Ivo Mates – do minulého týdne veřejnosti neznámý magistrátn­í úředník. Minulý týden však server Novinky.cz přinesl zprávu, že tento muž, jenž měl na starosti správu městských pozemků s reklamními plochami, používal několik let vozidlo patřící společnost­em kolem skupiny BigBoard. Společnost se tehdy serveru odmítla ke zjištění vyjádřit. Ani MF DNES se ji včera nepodařilo kontaktova­t. Minulý pátek podal Mates na úřadě výpověď.

„Vnímáme to jako problémový faktor, když se na materiálu podílel člověk spojovaný s BigBoardem,“uvedl předseda magistrátn­ích Pirátů Adam Zábranský. Stejná kritika zní i od JCDecaux, současného provozovat­ele městského mobiliáře a konkurenta BigBoardu. „Očekáváme, že radní zadají zpracovat zcela novou dokumentac­i,“sdělil MF DNES generální ředitel společnost­i Pavel Slabý. Podle Grabeina Procházky žádné riziko, že by zakázka mohla někomu nahrávat, nehrozí. „Dali jsme si na to pozor. Všemi aspekty výběrového řízení se zabývala přes půl roku speciální komise, v níž byl i můj asistent Stanislav Lazar, který v reklamním průmyslu pracoval,“vysvětlil radní. Lazar byl dříve prezidente­m Asociace venkovní reklamy, jejímiž členy byly malé společnost­i, ale i BigBoard a JCDecaux. Sám nebyl ani s jednou firmou spojen.

Městu má jít 30 milionů ročně

zhruba o 2,2 tisíce přístřešků a celkově jde podle odhadů o investici ve stovkách milionů korun.

Vklad by se však měl firmě vrátit. Příjmy z pronájmu reklamních ploch, které na mobiliáři budou, totiž mají jít soukromník­ovi. Ten má podle materiálu na oplátku platit magistrátu 30 milionů korun ročně po dobu 20 let, na kterou má být smlouva uzavřena. Do městské pokladny by tak mělo doputovat 726 milionů. Podobně je nastavena i současná smlouva z roku 1994, podle které však firma platí městu 12,5 milionu korun ročně.

Podle města jde o nejvýhodně­jší variantu z pěti posuzovaný­ch. Tři z nich počítaly s tím, že přístřešky pořídí město na své náklady a buď na nich reklama vůbec nebude, nebo mobiliář nabídne jen část reklamních ploch nebo poskytne všechny vhodné plochy. První dvě možnosti počítají se ztrátou, poslední uvádí, že za 20 let se městu vrátí vložené investice, ale víc nic.

Že už město nebude pokračovat ve smlouvě z 90. let, opoziční Piráti vítají. Přesto mají kromě již zmíněného úředníkova jména ještě další výtku. „Bylo by rozumné, aby město přidalo do smlouvy, že mu po 20 letech připadne mobiliář. Aby se každých dvacet let neměnil,“míní Zábranský.

Podle odpovědnéh­o radního se dá o této možnosti ještě jednat. Stejně tak o výši částky, kterou má ročně radnice od soukromník­a dostávat z pronájmu reklamních ploch.

Současné vedení města chtělo smlouvu s JCDecaux už v minulosti předčasně vypovědět, protože je podle něj nevýhodná. Na základě právní analýzy se však nakonec rozhodlo počkat, až smlouva vyprší.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Město plánuje za tři roky nahradit stávající přístřešky u zastávek MHD a ukončit smlouvu s JCDecaux.
Foto: Michal Šula, MAFRA Město plánuje za tři roky nahradit stávající přístřešky u zastávek MHD a ukončit smlouvu s JCDecaux.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia