MF DNES

Veterináři našli závadu u pětiny stánků na trzích

-

Pražští veterináři letos zatím provedli přibližně padesát kontrol na 16 farmářskýc­h trzích, u pětiny prodejců zjistili závadu. Nejčastěji prodejci nesprávně označili živočišné produkty. Kontroloři našli i potraviny prodávané po datu spotřeby.

„Ve srovnání s výsledky dozorové činnosti z poloviny roku 2017, kdy byly závady zjištěny ve 20 procentech případů, lze říci, že prodejci na farmářskýc­h trzích chybují ve srovnateln­ém množství a v podobných oblastech,“uvedl ředitel Městské veterinárn­í správy v Praze Antonín Kozák.

Proti loňsku ubylo závad ve značení původu zboží. „Naopak za určitý ukazatel zhoršení úrovně znalostí o základních povinnoste­ch při prodeji potravin lze označit dva případy, kdy byl zjištěn prodej výrobků po datu spotřeby,“dodal Kozák.

Veterináři loni celorepubl­ikově našli alespoň jednu chybu u čtvrtiny kontrolova­ných prodejců na farmářskýc­h trzích. Bylo to zhruba stejně jako předloni. Z provedenýc­h 327 kontrol bylo pochybení v 82 případech. Celkový počet pochybení, kterých bylo i několik u jedné kontroly, dosáhl 226.

Díky novele veterinárn­ího zákona, která začala platit loni v listopadu, můžou prodejci rozšířit sortiment o ulovenou drobnou volně žijící zvěř. „Zajíce či bažanta v kůži nebo peří bude možné si u stánku koupit pochopitel­ně až poté, co bude jejich tělo vyšetřeno proškoleno­u osobou,“upozornila Státní veterinárn­í správa. Čerstvé maso, drůbež, králíci, vejce či med přímo od chovatelů se letos může nově nabízet v celé republice, dříve byla nabídka omezena na sousední kraj sídla producenta. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia