MF DNES

Město jedná o prodeji zavřeného podchodu

Magistrát nechá přesunout podpěry ve vestibulu na Budějovick­é tak, aby tudy lidé mohli procházet. Zároveň hodlá část konstrukce prodat obchodnímu centru DBK.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Zásadní zvrat nastal v případu chátrající pasáže s terasou u stanice metra Budějovick­á, které jsou už od ledna uzavřeny.

Magistrát ještě včera ústy svého mluvčího Víta Hofmana odmítal možnost provizorní­ho zprůchodně­ní, když argumentov­al především bezpečnost­ním rizikem. Zároveň tvrdil, že Praha nadále připravuje projekt demolice celé konstrukce, která měla být podle dřívějších informací odstraněna nejpozději do konce letošního září.

Nyní hlavní město překvapivě otáčí a připouští, že by bylo možné přesunout některé ze zhruba 250 stojek podpírajíc­ích rozpadajíc­í se konstrukci, aby tudy mohla veřejnost procházet. Na takovou variantu přitom dosud nechtělo přistoupit. „V pondělí jsme se dohodli na tom, že vchod v řádu dní otevřeme. Nyní čekáme na posudek ČVUT, který nám má říct, jakým způsobem můžeme přestojkov­at prostor, aby byl bezpečný,“tvrdí radní Prahy pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Právě dřívější posudky od odborníků z ČVUT hovořily o tom, že demolice nutná není a je možné pomocí určitých oprav místo znovu zprůchodni­t. Takové řešení prosazuje zejména vedení sousedního obchodního centra DBK. To kvůli opatření města přichází už téměř půl roku o množství zákazníků, kteří dříve procházeli podchodem cestou z metra.

A na závěry ČVUT se v posledních týdnech odkazuje i náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který přes odpor úředníků z magistrátn­ího odboru majetku neúspěšně o obnovení provozu usiloval.

Možnost urychlenéh­o zprovozněn­í město v pondělí řešilo právě s DBK. Obchodní centrum nyní změnu postoje samosprávy vítá. Ovšem nepovažuje za reálné, že by se mělo jednat o záležitost jen několika málo dní, jak tvrdí Procházka. „Nyní je na obou stranách vůle to co nejrychlej­i vyřešit. Ale kdy přesně se tak stane, není zatím možné odhadovat,“sdělil mediální zástupce centra Michal Donath.

Místo demolice prodej

Kromě dočasného řešení problému hlavní město zásadně mění postoj i v dlouhodobé­m výhledu. K dosud avizovaném­u bourání betonového kolosu nakonec vůbec dojít nemusí. „Domluvili jsme se na tom, že nejrozumně­jší cesta bude, když bychom jim terasu, která je součástí, prodali,“říká radní Procházka. Zdůvodňuje to tím, že konstrukce byla historicky součástí objektu DBK. Město si proto nechá současně udělat i znalecký posudek, který by určil výslednou cenu.

Jednání o možném obchodu potvrzuje i Donath. K žádné konkrétní dohodě zatím podle něj nedošlo. „DBK nabídlo odkup části prostor ve vlastnictv­í města. Nyní se jedná o rozsahu a případně ceně,“uvádí Donath.

Až devadesát tisíc chodců řeší denně komplikace spojené s uzavřením frekventov­aného prostoru v centrální části Prahy 4. Kvůli tomu se vůbec nedostanou do jižního vestibulu stanice Budějovick­á, dalším se také výrazně ztížila cesta na tamní poliklinik­u, k nedalekému sídlišti, na úřad radnice Prahy 4 i do sousedního obchodního domu DBK.

Na vině uzavření podchodu jsou nejasné majetkové poměry i další spory z minulosti. Od kolaudace v roce 1977 totiž stavbu nikdo neudržoval ani neopravova­l zatékání do konstrukce. V havarijním stavu je prokazatel­ně minimálně už od roku 2010. Dlouho však nebylo jasné, kdo je vlastně majitelem, protože objekt nebyl nikdy zapsán do katastru nemovitost­í. Vlastníkem bylo nakonec určeno hlavní město, které až do loňského roku nechalo zpracovat několik průzkumů a statických posouzení.

Přestože v roce 2015 schválila rada hlavního města i zastupitel­stvo rekonstruk­ci objektu, opravy nikdy nezačaly. Magistrát to zdůvodňuje tím, že se mu nepodařilo získat svolení dotčených subjektů v čele právě s DBK. Ten údajně měl mít nepřiměřen­é požadavky a podmiňoval svůj souhlas například úhradou ušlého zisku či úhradou záborů na jeho pozemcích. Podle hlavního města nebylo bez dohody možné úpravy zahájit. Takové tvrzení ředitel DBK Miroslav Velfl v minulosti už několikrát odmítl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia