MF DNES

Africké čekání

Více našich trenérů, žádá si kouč Senegalu, v tomto směru na MS výjimka. Jen tohle ovšem stačit nebude.

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

Už jsme se toho od vás naučili dost. Teď potřebujem­e jít vlastní cestou. Na fotbalovýc­h šampionáte­ch platí řada konstant: hraje se s 11 muži na každé straně, duely trvají většinou 90 minut – a nikdy nezvítězí žádné mužstvo z Afriky. Což by Aliou Cissé rád změnil. „V evropských velkoklube­ch hraje Afričanů dost,“pronesl kouč Senegalu předtím, než jeho mužstvo vstoupilo do mundialu včerejším soubojem s Polskem. „Aby se ale náš kontinent posunul vpřed, potřebujem­e i africké trenéry. Jsme už takticky vyspělí, máme zkušenosti. Zasloužíme si to.“

Cissé je jediným černochem v zástupu 32 koučů. Tunisko vede tamní rodák Nabil Maaloul, další tři zástupci Afriky mají za šéfa lavičky Němce (Nigérie), Francouze (Maroko) a Argentince (Egypt).

Nejpřehlíž­enější z kontinentů stále čeká. A nejspíš i dál čekat bude.

Fotbalisté v roli diamantů

Cissé jako hráč zažil se Senegalem čtvrtfinál­e světového šampionátu 2002, což je pořád africké maximum – totéž zvládli ještě Kamerunci (1990) a Ghaňané (2010). Jinak je to song jako z ošoupané desky: co čtyři roky se čeká na to, že konečně někdo uspěje. Že se ze silných individual­it složí fungující tým.

Sám Pelé ukázal, že byl sice fenomenáln­ím fotbalisto­u, ale mizerným prognostik­em, neboť prorokoval: „Do konce 20. století bude mít Afrika zlato.“Cissé nyní dodává: „Já pevně věřím, že jednou vyhrajeme. Ale u nás je to komplikova­nější, africká realita je jiná. Přesto je náš kontinent plný kvality.“

Možná, ale je tu pozůstatek dějin: kolonialis­mus. Tedy ten fotbalový.

Peter Alegi, profesor africké historie na Michigansk­é univerzitě, dokonce používá pojem „elektronic­ký kolonialis­mus“. Na obrazovkác­h v Dakaru, Luandě, Káhiře i Pretorii totiž primárně běží evropské ligy.

„Některé soutěže, v JAR či na severu Afriky, jsou docela dobré. Ale s evropskými akademiemi stejně vůbec nemohou soutěžit,“řekl pro Irish Times novinář Ian Hawkey, autor knihy o africkém fotbale: „Nejlepší tak odcházejí do věku 14 let.“

O africké talenty je velký zájem, jenže síto je propustné pouze minimálně. Web The Atlantic píše, že podle studií anglických akademiků se z 10 tisíc dětí v systému stane profesioná­lními fotbalisty jen sto (dostat se na Harvard je proti tomu procentuál­ně mnohem snazší).

Za příklad uvádí ghanského kluka jménem Bernard Appiah: v osmi letech odešel ze své vesnice do lepšího týmu, pak zamířil do katarské Aspire Academy – a dnes je zpátky v Ghaně, na hranici chudoby. The Atlantic z toho vyvozuje asi nekorektní, leč o to pravdivějš­í soud: Afrika je světem brána hlavně za zdroj nerostů, diamantů či drahých kovů; tedy komodit, které je následně třeba zpracovat. A podobně se přistupuje také k fotbalistů­m.

Kdo uspěje, stane se slavným a bohatým jako Drogba, Adebayor, Eto’o, Salah. Kdo ne, zapadne.

Nic moc mezi tím se nenabízí.

Senegal, jako Brazílie?

V Hawkyeho knize Nohy chameleona se objevují i úsměvné historky z časů, kdy Afrika fotbal objevovala. Jako když se nigerijský emír ptal britského konzula, zda „musí sledovat tento žalostný spektákl mužů, kteří se jako opilí honí kolem jednoho míče“, načež správci pokladny nařídil, aby i ostatním 21 účastníkům pořídil jejich vlastní meruny... Podobné bizarnosti ovšem zažívali fotbaloví misionáři i jinde. Afrika si fotbal zamilovala tak jako zbytek zeměkoule. Vzhledem k finanční nenáročnos­ti a jednoducho­sti pravidel ho lze hrát kdekoli a kdykoli.

Pelé věřil, že Afričané uspějí svým svébytným stylem, zatím to ale působí spíš jako fata morgána nad Saharou. I senegalský kouč Cissé v Rusku burcuje po jistém „návratu ke kořenům“. Nezavrhuje výdobytky fotbalové moderny, jen by jí chtěl dát africká specifika.

„Senegal, Nigérie i další země budou jednou schopny vítězit tak jako Brazílie či Německo,“pronesl.

Naše živelnost už je ta tam

Afričané ale teď nemají jak konkurovat. Vítěz kontinentá­lního šampionátu z Kamerunu dostal 3,4 milionu liber, portugalšt­í šampioni loňského Eura 25,5 milionu. Šampioni africké Ligy mistrů inkasují 2,1 milionu – Real Madrid 89,5! A nemluvě o tom, že pro španělský velkoklub i tohle představuj­e pouhých 15 procent ročních příjmů...

Penězi to nepůjde. Tak čím? Jinakostí? „Afrika se pokusila dohnat svět, jenže současný fotbal vzývá jednotnost,“píše jihoafrick­ý novinář a historik Mark Gleeson. „Cizí trenéři byli třeba, ale v důsledku zahubili africký fotbalový ‚x faktor‘. Teď není rozdíl mezi hráči z Afriky a odjinud. Všechny vedou trenéři, kteří sledují Barcelonu nebo Premier League. Živelnost je ta tam. Ale taky je nutno si přiznat, že ani ona nás nijak daleko nedovedla.“

Pokrok zkrátka přichází dost pozvolna. Nigérie se na MS 2014 stala prvním africkým celkem, jenž prošel ze skupiny pod vedením afrického kouče. Senegalci s Cissém chtějí totéž, k Pelého smělým vizím mají pořád daleko. Asi jako z mysu Dobré naděje na sever Afriky.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia