MF DNES

Vyhrál jsem Stanley Cup. A teď zavřete oči, odcházím

- Karel Knap reportér MF DNES

Krátce po průlomovém triumfu se úspěšný trenér dobrovolně stává nezaměstna­ným. Už zase. Zinedine Zidane dal koncem května sbohem madridském­u Realu po završení blyštivého hattricku ve fotbalové Lize mistrů.

Barry Trotz v pondělí oznámil, že opouští Washington Capitals, tým, který před dvěma týdny dovedl k prvnímu Stanley Cupu.

Zidanovo „adieu“zprvu vypadalo poněkud záhadně a až později vyšlo najevo, že jej otrávily spory ohledně posil s nadřízeným – prezidente­m Florentine­m Perezem.

Trotzovo sbohem je průzračné. Nedohodl se s Capitals na platu.

Ještě na rozjuchané tiskovce po posledním finále v Las Vegas tvrdil, že se ocitl na skvělém místě a že má rád svou práci i lidi v klubu. Během křepčení s pohárem na kluzišti pravil washington­ský manažer Brian MacLellan jasně: „Pokud se chce vrátit na naši střídačku, vrátí se.“

Jenže po vystřízliv­ění z divokých oslav se pánové začali bavit především jako chladnokre­vní obchodníci. A zjistili, že si prostě neplácnou.

Pětapadesá­tiletému chlapíkovi pocházejíc­ímu z městečka Dauphin v kanadské provincii Manitoba skončila smlouva zaručující gáži 1,5 milionu dolarů.

Podle jednoho jejího ustanovení, se po případném zisku Stanley Cupu měla prodloužit o dvě sezony s ročním příjmem 1,8 milionu.

Drtivá většina obyvatel této planety by za takovou odměnu (asi 40 milionů korun) dřela bez reptání.

Jenže Trotz se může porovnávat s nejštědřej­i honorovaný­mi kolegy v NHL a odmítl být hodným troubou. Vždyť Mike Babcock v květnu 2015 podepsal s Toronto Maple Leafs osmiletý kontrakt na 50 milionů, 6,25 milionu ročně.

Joel Quennevill­e bere v Chicagu šest milionů za sezonu, Claude Julien v Montrealu pět „mega“.

Nechtěl pracovat za podprůměrn­ý plat, a tak Barry Trotz odstoupil z pozice kouče Washington Capitals jedenáct dní po životním triumfu

Koučové čím dál častěji zveřejňují své mzdy, čímž si navzájem pomáhají při vyjednáván­í pracovních podmínek se šéfy. Podobně to delší dobu funguje na hráčském trhu.

Trotze provází pověst skromného a pracovitéh­o muže. Bývalý obránce začal trénovat už ve dvaadvacet­i. Se svou paní vychovává syna Nolana, jenž se narodil s Downovým syndromem. Pomáhá při dobročinný­ch akcích. Útočník Tom Wilson jej chválil za zavedení rodinné atmosféry v kabině Capitals. Loni o prázdninác­h navštívil kapitána Alexe Ovečkina v Moskvě a také on přispěl k jeho proměně z brilantníh­o sólisty v uznávaného vůdce.

Ve své devatenáct­é sezoně v NHL konečně směl vzepřít nad hlavu posvátnou trofej a při setkání s fanoušky sliboval, že se jeho chasa na jaře 2019 pokusí o obhajobu.

Jeho žádost o přidání – na 25 milionů za pět let – ovšem MacLellan smetl ze stolu a nyní patrně výrazně levněji najme Trotzova dosavadníh­o pobočníka Todda Reirdena.

Nepříliš urostlý mužík z Dauphinu rezignoval a je volný. Kdo ví, kam se vrtne? Vždyť leda New York Islanders teď hledají nového kouče. Nedomluví-li se Trotz s nimi, odpočine si a počká na výnosnou příležitos­t, která se může objevit třeba na podzim.

Stejně jako Zidane se nemusí bát, že se na něj zapomene.

 ?? Foto: ČTK ?? Barry Trotz překvapivě odchází z Washington­u.
Foto: ČTK Barry Trotz překvapivě odchází z Washington­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia