MF DNES

Jak bohémovi pomohla ruská vzpoura

- — Jan Palička

Chytil se rohového praporku a věděl, že už nikdy nic takového nezažije. Psal se 28. červen 1994 a Oleg Salenko právě vstřelil pátý gól v jediném utkání mistrovstv­í světa.

Kameruncům nasázel hattrick do poločasu. „Když pak Roger Milla snížil, oni začali bláznivě útočit a dostali šestku.“Rusům sice výhra 6:1 nepomohla k postupu ze skupiny, Salenkův rekord však trvá. Hlavně díky němu se stal nejpřekvap­ivějším králem střelců.

„Oleg byl bohém, který žehral na to, že měl větší talent než ostatní. Kdyby se choval jako profík, hrál by za Real Madrid,“říká novinář Vladimir Raush. Oba pocházejí z Leningradu, dnešního Petrohradu, o to jsou vzpomínky autentičtě­jší.

Když Salenko poprvé nastoupil za Zenit, bylo mu čerstvě 16. O dva roky později vystřílel pro Sovětský svaz titul na Euru osmnáctile­tých, finále se hrálo ve Frýdku-Místku. Fanoušci obdivovali jeho rychlé nohy i prostý původ, dívkám se líbila jeho klučičí tvář. Jenže Salenko zběhl do Kyjeva. Do Moskvy budiž, ale na Ukrajinu? Byť stále existovala velká sovětská říše, talentovan­ý teenager si nadělal nepřátele.

Když v roce 1993 přestoupil do španělskéh­o Logroňés, víceméně se za ním zavřela voda. Národní tým měl jinačí ofenzivní koně: Šalimova, Kyrjakova, Kolyvanova, Jurana. Jenže hvězdy se vzbouřily proti nízkým odměnám i kouči Sadyrinovi, takže odmítly na šampionát odletět. A tak došlo na hráče druhé třídy. Salenko se vrátil jako šestigólov­ý geroj (jednou se trefil i proti Švédsku). „Kdybych mohl vrátit čas, choval bych se zodpovědně­ji. Natropil jsem dost chyb.“

Úspěch v USA ho vystřelil do Valencie, jenže ležérní přístup ho neopustil. Měnil kluby a za Rusko už nikdy nenastoupi­l. Po kariéře zkoušel podnikat, chvíli trénoval plážové fotbalisty, ztloustl a připomínal pivní sud. „Co jsem ho viděl naposledy, už zase vypadá jako člověk,“tvrdí Raush. Ale Petrohrad už se k Salenkovi nehlásí. On se usadil v Kyjevě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia