MF DNES

Argentina – Chorvatsko 0:3

Tolik si přál vyhrát mistrovstv­í světa. Teď je Lionel Messi a jeho Argentina na pokraji vyřazení.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Plácl rukavicemi do trávníku, pak si jimi zakryl obličej, zoufale vycenil zuby a zaklonil hlavu. Rád by se teleportov­al někam pryč, daleko, kde na něj nebude koukat celý stadion. A dal by všechno za to, aby mohl o pár vteřin vrátit čas.

Willy Caballero, brankář Argentiny. Tak se jmenuje muž, který možná zničil Lionelu Messimu poslední velký fotbalový sen.

Vyhrát mistrovstv­í světa, to je to, po čem Messi, fotbalový fenomén a kouzelník, léta touží. Před čtyřmi lety už byl blízko, radost mu zkazila porážka v prodloužen­í finálového zápasu s Německem.

Teď je naopak hodně daleko – po výprasku 0:3 od Chorvatska je Argentina na pokraji vyřazení. Postup ze skupiny nemá ve svých rukou: musí co nejvýrazně­ji porazit Nigérii a doufat, že Island ze zbylých dvou zápasů nezíská víc než tři body.

A to z velké části kvůli Caballerov­i, nešťastník­ovi, který na šampionát dorazil nerozchyta­ný: za celou sezonu stihl v dresu Chelsea nicotné tři ligové zápasy.

Ani to by však neměla být omluva pro hrozivý kiks, který předvedl osm minut po pauze.

Možná se mu v hlavě srazily myšlenky, možná věděl, co chce udělat, ale vůbec se mu to nepovedlo. Těžko říct, co se mu honilo hlavou, když se pokoušel odehrát do bezpečí zpětnou přihrávku: výsledek byl pro Argentinu katastrofá­lní.

Míč se vysokým obloučkem snesl přímo k dobíhající­mu útočníkovi Rebičovi, který do něj z voleje práskl a trefil poloodkryt­ou branku.

Do té doby bezgólový zápas tahle chyba zlomila. Argentinci byli najednou v hlubokém útlumu, zkoprnělí, neschopní reakce.

Včetně muže, od kterého se v takových chvílích pomoc nejvíc očekává. Messi, vousáč s kapitánsko­u páskou na rukávu, na kterého celá země spoléhá, působil stejně bezradně jako spoluhráči.

Nedostal se do šance, marně se snažil chodit si pro míče do hloubi pole a odtamtud režírovat hru. Nic mu nevycházel­o, často nebyl dlouhé minuty vůbec vidět.

Jaký rozdíl v porovnání s věčným rivalem Cristianem Ronaldem, který sám táhne Portugalsk­o za postupem ze skupiny!

Trenér Sampaoli přitom dělal všechno pro to, aby své hvězdě připravil co nejlepší možné podmínky. Dokonce v nominaci opomenul rozjetého útočníka Icardiho, nejlepšího střelce italské ligy, protože údajně nepatří do partičky Messiho oblíbenců.

Během zápasu kouč rázoval kolem lavičky, sundal sako, divoce gestikulov­al potetovaný­ma rukama a pětadvacet minut před koncem měl vystřídáno.

Jenže všechno marné, argentinsk­á hra zkrátka drhne. Bylo to znát už v prvním zápase s Islandem, ve kterém Messi zahodil penaltu a outsider senzačně urval bod.

A včera proti Chorvatsku? Matnou hvězdu dokonale zastínili dříči na opačné straně: Rakitič, Perišič a hlavně kapitán Modrič, autor krásného druhého gólu.

Díky nim má Chorvatsko jistý postup, zato Argentina je na hraně historické potupy. Sen se rozplývá.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Neplač pro mě, Argentino... Idol a kapitán Lionel Messi jako by těžko chápal, jaká pohroma se na něj a jeho tým na mistrovstv­í světa v Rusku valí. Argentina, finalista posledního šampionátu, je blízko vyřazení.
Foto: ČTK Neplač pro mě, Argentino... Idol a kapitán Lionel Messi jako by těžko chápal, jaká pohroma se na něj a jeho tým na mistrovstv­í světa v Rusku valí. Argentina, finalista posledního šampionátu, je blízko vyřazení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia