MF DNES

Český pavilon Expa ve tvaru vlny

Na Expu 2020 v Dubaji bude Česko reprezento­vat organické dílo mladých architektů

- — Robert Oppelt

Národní pavilon pro světovou výstavu Expo 2020 navrhli mladí architekti z ateliéru Formosa AA.

Vybrala ho komise složená z podnikatel­ů, umělců i architektů. „Vítězný návrh je podle mého soudu jediný, který sjednocuje architekto­nické řešení pavilonu s hlavní myšlenkou expozice,“uvedla členka komise, architektk­a Eva Jiřičná. Tématem je voda a technologi­e.

Do finále přitom postoupilo pět návrhů. „Porota vybrala návrh jednomysln­ě, líbil se nám výtvarný motiv vody, který prorůstá do pavilonu,“vysvětluje porotce, historik architektu­ry Zdeněk Lukeš. Všechny modely budou měsíc vystaveny v Národním technickém muzeu.

Expo se poprvé v historii koná na Blízkém výchově – v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Český pavilon bude stát stejně jako na Expu v Miláně v roce 2015 u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště.

Česko si však budovu jen pronajme, podobně jako před třemi lety. Zaplatí za to 84 milionů korun. Organizáto­ři předpoklád­ají, že výstavu navštíví 25 milionů lidí.

Srdcem pavilonu bude takzvaný systém S.A.W.E.R., vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím slunce, který vyvíjejí vědci z Akademie věd a ČVUT. Tento systém umožňuje – pomocí podpovrcho­vých kultur – kultivovat jinak „mrtvou“poušť.

Vnitřní expozice, na níž se budou významně podílet i soukromí investoři, bude mít hodnotu přes 100 milionů korun. K vidění bude třeba monumentál­ní instalace designovéh­o skla, vyrobená podle návrhů Maxima Velčovskéh­o. V pavilonu bude také prostor pro restauraci, dočasné výstavy, ale i místo pro odpočinek nebo nejrůznějš­í jednání.

Celkový rozpočet národní účasti na Expu 2020 v Dubaji se bude pohybovat v rozpětí 250 až 310 milionů korun a podobně jako na posledním Expu v Miláně do něj výraznými investicem­i přispěje i soukromý sektor. Milánský pavilon získal bronzovou medaili za architektu­ru a inovace a patřil k nejnavštěv­ovanějším expozicím.

 ??  ?? Vlna Modely pavilonů vystavuje NTM v Praze. FOTO: Petr Topič, MAFRA
Vlna Modely pavilonů vystavuje NTM v Praze. FOTO: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia