MF DNES

Další ministryně z televizníh­o pořadu DEN D

V pořadu Den D rozhodoval­a o tom, komu svěří své peníze, teď míří Marta Nováková do vlády.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Před deseti lety se účastnili pořadu Den D, ve kterém si jako investoři vybírali, na jaký projekt přispět. Teď se sestava z tohoto pořadu může shodou okolností setkat znovu, ale ve vysoké politice.

Zatímco Tomio Okamura a Ivan Pilný se v ní pohybují už nějaký čas, nově má podle zdrojů MF DNES z hnutí ANO nakročeno k politickém­u angažmá i manažerka roku 2016 Marta Nováková.

Podnikatel­ka a viceprezid­entka Svazu obchodu a cestovního ruchu, která v televizní show investoval­a třeba do projektu zvířátek s dlouhými krky Krkouni, by se ve vládě Andreje Babiše mohla stát ministryní průmyslu a obchodu.

Babiš ji oslovil spolu s už dříve skloňovaný­mi jmény – Františkem Koníčkem a Alexandrou Rudyšarovo­u. Bez šancí sice není ani dosluhujíc­í ministr Tomáš Hüner, v tuto chvíli je však podle informací MF DNES nejpravděp­odobnější to, že ho nahradí právě Nováková.

Šéf hnutí ANO na dotaz ohledně Novákové nereagoval, seznam ministrů stále tají. Původně sice říkal, že své návrhy do vlády představí už po schůzce s prezidente­m Milošem Zemanem v Lánech, která se konala minulou neděli. Ale spor ohledně nominace europoslan­ce ČSSD Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí vše odložil. V tuto chvíli totiž není ani jasné, zda menšinová vláda hnutí ANO s ČSSD tolerovaná komunisty vůbec vznikne. A tak má Babiš čas ještě promýšlet, koho do příští vlády vyslat.

Na ministerst­vo spravedlno­sti, které měl ještě před týdnem skoro jistě podle zákulisníc­h hlasů vést bývalý poslanec ČSSD, nyní nestraník Jeroným Tejc, je teď u Babiše favoritkou poslankyně ANO Taťána Malá.

A také u další neznámé, ministerst­va obrany, kde Babiš oslovil více zájemců, se situace stále mění, v tuto chvíli to však vypadá, že by se do úřadu měl přesunout stávající ministr vnitra Lubomír Metnar.

Ovšem za předpoklad­u, že vláda vznikne. Den D totiž dnes čeká i sociální demokraty.

Poche i Hamáček u Zemana

V patnáct hodin Zeman na zámku v Lánech přijme Pocheho a o dvě hodiny později pak šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Oběma půjde o to samé, přesvědčit Zemana, aby se povznesl nad osobní výhrady vůči Pochemu, kterému nemůže zapomenout, že v prezidents­ké volbě podporoval jeho rivala Jiřího Drahoše, a jmenoval ho ministrem zahraničí.

Podle hlasů ze Zemanova okolí i z toho, jak prezident v posledních dnech vystupuje, to přitom vypadá jako skoro nemožná záležitost.

Zeman všude, kde se ukáže, a dojde řeč na téma Poche, opakuje, že ho ministrem rozhodně nejmenuje. I proto část ČSSD kolem druhého muže strany Jiřího Zimoly na Hamáčka naléhá, aby na svém spojenci Pochem netrval. Reálně totiž hrozí, že kvůli sporu o Pocheho, který kromě Hradu nemá podporu ani u Babiše a komunistů, ANO opustí zamýšlenou koalici s ČSSD. A vedení hnutí zkusí u svých členů prosadit variantu vlády tolerovano­u SPD a KSČM. Nebo předčasné volby.

Obě možnosti jsou s protahujíc­ím se jednáním mezi ANO, ČSSD a Hradem čím dál pravděpodo­bnější.

Vládu tolerovano­u hnutím SPD už sice jednou širší vedení ANO odmítlo. Ale šéf SPD Tomio Okamura to nevzdává a stále si říká o Babišovu pozornost.

„Budeme kdykoliv a s kýmkoliv jednat o svém programu. Nemáme předsudky proti nikomu,“řekl Okamura tento týden MF DNES. S tím, že je připraven podpořit vládu odborníků. Babiš by tak mohl oprášit svoji první vládu, s tím, že v ní bude víc nestraníků, a upravit program tak, aby se v něm SPD snáz našla.

Ale ani předčasné volby, s kterými má velký problém prezident Zeman, nejsou vyloučené. Nebránila by se jim ODS a Piráti, ale obavy z nich postupně ztrácí i ČSSD a KSČM.

„Stejně by se konaly až zároveň s volbami do europarlam­entu v červnu 2019. Bylo by dost času na přípravu, a pokud bychom se teď s Babišem nedomluvil­i, tak by to možná nakonec bylo nejlepší,“uvažuje jeden z vlivných členů ČSSD.

Stále je tady však možnost, že spor o Pocheho po dnešní schůzce u Zemana skončí. Byť obě strany teď tvrdí, že nehodlají ustupovat. Zeman přitom může těžit z toho, že má na svojí straně klíčového spojence Babiše. Zato Poche s Hamáčkem musí počítat s tlakem části členské základny strany, které se nebude líbit, že by měla společná vláda padnout kvůli sporu o jediné jméno.

„Nemůžeme prezidento­vi ustoupit jako strana, na to už to zašlo příliš daleko a vypadali bychom jako blbci. Ale může Mirek Poche říct, že v zájmu záchrany vlády ustoupí on sám. Jeho chvíle ještě určitě přijde,“napadá vlivného člena sociální demokracie.

S přispěním Petra Koláře.

 ??  ??
 ?? Foto: V. Chlad, MAFRA ?? Jména Premiér Andrej Babiš své ministry za ANO zatím nepředstav­il. Možná tak učiní dnes.
Foto: V. Chlad, MAFRA Jména Premiér Andrej Babiš své ministry za ANO zatím nepředstav­il. Možná tak učiní dnes.
 ??  ?? Investoři z TV Marta Nováková (dále vlevo) by se mohla stát ministryní průmyslu. I Dana Bérová a Ivan Pilný (dole) byli ministry. Tomio Okamura je místopředs­edou Sněmovny. 4x foto: MAFRA
Investoři z TV Marta Nováková (dále vlevo) by se mohla stát ministryní průmyslu. I Dana Bérová a Ivan Pilný (dole) byli ministry. Tomio Okamura je místopředs­edou Sněmovny. 4x foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia