MF DNES

Český rozhlas chce zvýšit poplatky na 55 korun měsíčně

-

„Počasí je nevypočita­telné, ale stejně ho počítáme na počítači. Dáme data dohromady, několik hodin běží simulace a nějaká verze budoucnost­i. Ale my nevíme, jestli je to ta správná verze. Funguje tu efekt motýlích křídel, malá změna na začátku může vyvolat velkou změnu na konci,“říká Weis.

Kdo na to má výpočetní kapacitu, může dál. „Vznikne například padesátka různých verzí budoucnost­i. A každé z nich se přiřadí určitá pravděpodo­bnost,“uvádí Weis. Ale na to lidé nejsou připraveni. „Když někomu řeknete, že bude na 70 procent pršet, co to znamená? Má si vzít 70 procent deštníku? To nejde. Ale u firem pravděpodo­bnost umožňuje řízení rizika, co je pro ně ještě akceptovat­elné,“dodává.

Nechat předpověď pouze na tom, co řekne počítač, podle něj nelze. „Vždy tam musí být meteorolog. Představte si, že by se někde spustila evakuace lidí jen proto, že počítač něco spočítal. To nejde. Rozhodnutí a zodpovědno­st člověka tam je a ještě dlouho bude,“prohlašuje podnikatel, který se považuje za softwarové­ho geeka. Programova­t uměl už v devíti letech. Vedení Českého rozhlasu bude usilovat o navýšení koncesioná­řského poplatku zhruba o deset korun ze stávajícíc­h 45 Kč měsíčně. Naposledy se zvýšil na podzim roku 2005, kdy stoupl o osm korun. Rozhlas na letošek oznámil snížení počtu pracovníků o 120 ze současných 1 583 lidí. Cílem má být nákladová úspora, kterou chce podnik částečně využít pro růst mezd a také pro snížení dopadu novely o DPH. Ta ho připraví o zhruba 120 milionů korun ročně. Proti se postavily odbory ČRo, které vedení vyzvaly, aby od propouštěn­í ustoupilo. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia