MF DNES

Děti v klecích porazily Trumpa

Některé ze snímků, kvůli nimž se Američané rozhořčili tak, že hovořili o fašismu a koncentrác­ích, vznikly před čtyřmi lety ještě za Obamy.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Poprvé, veřejně a viditelně, byl Donald Trump přinucen udělat čelem vzad. Případ „děti v kleci“je však současně i příkladem, jak veřejné mínění a pak politiku ovlivňují neinformov­ané výkřiky a fotky na sítích, které klidně mohou být roky staré.

„Stát bez hranic není stát,“hájil Trump ještě před několika dny rozhodnutí odebírat od května děti rodičům nebo migrantům, kteří je doprovázej­í, při nelegálním vstupu do USA.

Důvod: protože dospělí překročili zákon, musí být zadrženi, a jelikož děti s nimi nemohou být ve vězení, jsou odváženy do ubytovacíc­h středisek.

Záběry z těchto míst však vyvolaly v USA i jinde – ozvala se například britská premiérka Mayová – obrovskou vlnu nevole a demonstrac­í.

Pikantní bylo, že některé ze snímků, kvůli nimž se Američané nejvíc rozvášnili, byly čtyři roky staré.

Byly pořízeny ve stejných nebo podobných dětských centrech, jenže tehdy byl prezidente­m Barack Obama. A tak nikoho ani nenapadlo srovnávat Obamova centra s nacistický­mi koncentrák­y, jako to teď s těmi Trumpovými například udělal Michael Hayden, který byl za Obamy pár dnů šéfem CIA.

Podobně naletěli rozčilení politici, novináři, herci, spisovatel Stephen King a člen Obamova štábu Jon Favreau. U starých fotek mluvili o „novém gestapu v akci“, „temné periodě americké historie“nebo prostě jen konstatova­li, že „takhle vypadá fašismus“.

To však neznamená, že problém neexistuje. V centrech je nyní přes dva tisíce dětí, a i když se mají velmi dobře v porovnání s tím, co asi měly doma, pohled na haly rozdělené drátěnými ploty jako psí kotce je vděčná pastva pro fotografy i Trumpovy odpůrce, kteří totéž za Obamy neviděli. Tak silné snímky proti Trumpovi tady zatím nebyly.

Problém je, že děti používají jako zbraně obě strany. Trump k nátlaku, aby mohl udělat hranici na Rio Grande pokud možno neprůchodn­ou. Demokraté k boji proti Trumpovi.

Chaos na jižní hranici trvá už dlouho a nikdo neví, co s tím. Prezidenti ho dědí jeden po druhém a snaží se něco podnikat, dokonce i Obamovi američtí sluníčkáři přišili nenávistno­u přezdívku „vrchní deportér“.

To nejchytřej­ší, co Amerika pro lidi s dětmi zatím vymyslela, je toto: když je chytnou, řeknou jim, že porušili zákon a musí se dostavit k soudu. A pak je pustí. To je, jako by jim rovnou řekli, aby nikam nechodili.

Dospělí rádi používali děti jako záruku beztrestno­sti. Teď se to Trump snažil změnit, ale schytal přímý úder. Amerika zapomněla, že ještě v roce 2014 padlá ikona demokratů Hillary Clintonová burcovala v CNN, že je třeba ilegální migranty odstrašit. „Musíme vyslat jasný vzkaz,“řekla tehdy. „Fakt, že vaše dítě se dostalo přes hranice, neznamená, že tady má zůstat. Nechceme vyslat vzkaz, který je v rozporu s našimi zákony a povzbudí víc dětí, aby se vydaly na nebezpečno­u cestu.“

Ale jen planě mluvit o vzkazu je něco jiného než ho opravdu poslat. Zvlášť, když jde o děti. Trump to udělal a těžce krvácí.

Narkomafie má nápad

Dobrá otázka: Proč se migrace stala zase naléhavým problémem? Divná odpověď: Zdá se, že mexické narkomafie mají někoho, kdo umí číst noviny, takže narkobaron­i se dozvěděli, že na druhé straně světa se zrodil zajímavý obchod, pašování lidí do Evropy. A tak si řekli, že by mohli pašovat lidi do USA.

To by vysvětlova­lo, proč proud migrantů po příchodu Trumpa zeslábl, ale teď od února se najednou zdvojnásob­il.

Tady je možné zdůvodnění: mexické drogové kartely mají výpadek příjmů kvůli tomu, že stále víc amerických států legalizova­lo marihuanu. Aby dosypaly kasičku, narkomafie využívají toho, že mají hranici pod kontrolou, a vybírají jakési mýto. Kdo chce překročit Rio Grande, musí jim zaplatit. Kdo zkusí proklouzno­ut bez placení, může chytit kulku. Gangy si umí rychle zjednat autoritu.

A pak je tady ještě jeden důvod, proč jsou migranti pro narkomafie užiteční. Odvádějí pozornost, protože pořád je třeba převézt do USA spoustu kokainu a dalších drog.

Americkým hlídkám, které střeží hranici, tak například velmi často zvoní telefony, kde „znepokojen­í občané“hlásí, že tam a tam spatřili podezřelou skupinu, že to budou zřejmě převaděči s migranty. Hlídky nejsou hloupé, a tak vědí, jak to je, ale podle zákona musí na místo vyjet a vše prověřit. Nikdo tam není, ale tudíž je jasné, že někde o pár kilometrů dál, kde by měli být a nemůžou, zrovna někdo prováží drogy.

Ale bohatě stačí, když se přes hranice pustí migranti. Každá chycená skupina zabere s papírování­m několik hodin, které by hlídky mohly využít v terénu účinněji.

Loni touto dobou napsal list The Los Angeles Times, že každý den bylo chyceno na hranici s Mexikem v průměru 840 lidí.

Půjčte mi dítě

Byla mezi nimi spousta dětí. Důvodem není jen to, že rodiče se nechtějí oddělit od potomků. Například v roce 2014, kdy byla situace označena za „humanitárn­í katastrofu“, to bylo 52 000 dětí.

Některé šly s rodiči, některé za rodiči, kteří už v USA ilegálně žili, některé šly naopak jako předvoj rodičů, kteří pak měli neprůstřel­ný důvod, jak se dostat přes hranici.

Protože dospělí to měli s dětmi snazší, chodili s nimi běžně i lidé, kteří si za peníze děti pronajali, aby mohli předstírat, že jsou jejich rodiče.

Trump, jako každý prezident, se s tím pokusil něco udělat. A musel couvnout. Je paradoxem, že první velkou porážku zapříčinil­y vlastně děti.

Teď budou moci s rodiči do vazby, aby se netrhaly rodiny. Ale jen na dvacet dnů. Pak budou muset stejně do záchytného centra. Líbit se to nebude, stejně jako fotky z dneška, i když některé byly z roku 2014.

Trump ustoupil, protože zděšeni byli i republikán­i. Jak jinak: v listopadu budou volby a Američané v průzkumech jasně říkali, že se jim fotky nelíbí.

Problém je nevyřešen, politici teď budou dál hrát hry s krátkodobý­m cílem. Amerika nechce vidět děti plakat. Dlouhodobé následky se neřeší, protože ty se těžko fotí a nelze je dávat na sítě.

 ?? Foto: Reuters ?? Ubytovna pro děti za Baracka Obamy (2014), za Donalda Trumpa (2018). Rozdíl jen v tom, jak to vidí média a USA.
Foto: Reuters Ubytovna pro děti za Baracka Obamy (2014), za Donalda Trumpa (2018). Rozdíl jen v tom, jak to vidí média a USA.
 ?? Foto: Facebook ?? Plakal, ale jinak
Snímek, který vyvolal pobouření (nahoře). Ale jde o demonstrac­i a symbolicko­u klec, jak ukazuje záběr dole.
Foto: Facebook Plakal, ale jinak Snímek, který vyvolal pobouření (nahoře). Ale jde o demonstrac­i a symbolicko­u klec, jak ukazuje záběr dole.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia