MF DNES

Autoritář Erdogan chce být ještě silnější

Turky čekají v neděli dvojí, prezidents­ké i parlamentn­í volby. Islamistic­ký prezident Erdogan, který rád vzpomíná na Osmanskou říši, by rád prodloužil svůj mandát o dalších pět let.

- Profil Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to dávno, bezmála 30 let. Menší islamistic­ká Refah (Strana prosperity) pořádala v Turecku konferenci s názvem Národní uvědomění. V sále se střídali postarší řečníci v muslimskýc­h čapkách.

Zájem vzbudil až vysoký mladý muž v dobře padnoucím obleku, který přednesl působivý projev.

„Ať Bůh a jeho zákony vládnou nad všemi nevěřícími,“pronesl plamenně a doplnil, které nepřátele má na mysli. Řeky, Němce, Francouze, vlastně všechny Evropany.

Pro Turky to bylo nečekané poselství. Najednou jim někdo říkal, že nemusí stát frontu u dveří Evropské unie. Projev Recepa Tayyipa Erdogana, budoucího prezidenta, rezonoval s jejich pocity.

Odmítá sekularism­us

Od té doby ušel Erdogan, nyní už 64letý, notný kus cesty. Z funkce istanbulsk­ého starosty se propracova­l v roce 2003 do premiérské­ho křesla, poté do prezidents­kého, takže ve vrcholných funkcích už vládne nepřetržit­ě dlouhých 15 let.

A chce pokračovat. Pokud zvítězí v nedělních volbách, hodlá získat ještě rozsáhlejš­í prezidents­ké pravomoci. Pokud posílí i jeho strana, nebude ho nic omezovat.

„Pro opoziční strany jsou volby Rubiconem, odložily spory a sjednotily se proti Erdoganovi,“říká turkoložka Jenny Whiteová.

Turecký prezident nenechává nikoho na pochybách, že své odpůrce chce zašlapat do země.

Zahraniční média jej označují za nejvlivněj­šího lídra od dob zakladatel­e moderního tureckého státu Kemala Atatürka. Erdogan ale nejde v jeho stopách. Nechce sekulární stát. Jeho vzorem jsou spíše velcí osmanští sultáni.

Pod jeho vedením turecké klopýtání směrem k Evropské unii skončilo. Erdogan zabouchnul spolupráci se Západem dveře.

Má jiné vize. Pěstuje těsné vztahy s ruským prezidente­m Putinem, současně se snaží propracova­t do role neformální­ho lídra islámského světa. Počíná si obratně.

Nekritizuj­e tedy represe muslimskýc­h Ujgurů, protože s Čínou chce být zadobře. Raději se pustí do Izraele kvůli údajnému utlačování Palestinců. U muslimů sbírá body.

Obraz nepřítele

Mnozí Turci jej oceňují. „Vnímám ho jako velkou autoritu, je pro mě téměř jako otec,“říká istanbulsk­á studentka Zaynep Arslanová. „Věřím, že je dobrým vůdcem pro celý islámský svět,“dodává.

Erdogan potřebuje ke své autoritářs­ké vládě obraz nepřítele. Zprvu jím byl sekulární stát. „Mešity jsou naše kasárna a minarety naše bajonety,“hřímal Erdogan, a za svou citaci staré turecké básně si dokonce odseděl pár měsíců ve vězení.

Kritizoval bezbřehou korupci politiků, současně vzýval ctnosti muslimskýc­h věřících. Názory jeho Strany prosperity se natolik vzdalovaly postojům laického státu, že partaj byla kvůli nepřátelsk­ým přístupům k republice rozpuštěna. Stejný osud následoval i další formaci, Stranu ctnosti, zakázanou v roce 2001.

Strana spravedlno­sti a rozvoje (AKP) pak už vydržela dodnes. S tím, jak upevňovala svou moc, do role nepřátel pasovala své bývalé spolupraco­vníky.

Erdogan se stal paranoidní­m a začal v zemi šířit strach. Po nezdařeném pokusu o vojenský převrat v červenci 2016, jehož okolnosti dosud nebyly zcela přesně objasněny, označil za hlavního strůjce puče duchovního Fethullaha Güllena.

Zahájil rozsáhlé čistky v civilní správě, které stále neskončily. Jen tento týden, krátce před volbami, bylo zatčeno 100 lidí.

 ?? Foto: MAFRA ?? Šéf sudetských Němců podpořil kancléřku.
Foto: MAFRA Šéf sudetských Němců podpořil kancléřku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia