MF DNES

Kdo tady propásl příležitos­t mlčet?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Německá kancléřka Angela Merkelová šťouchla do vosího hnízda Benešových dekretů. Při vzpomínce na oběti vysídlení v Berlíně zdůraznila, že pro poválečné vyhnání Němců neexistova­lo morální ani politické ospravedln­ění. A v souvislost­i s odsunem hovořila o „hořké nespravedl­nosti“.

Reakce z Česka přišly okamžitě a dělicí linie mezi nimi věrně kopíruje hranici společensk­ého příkopu. Na jedné straně tvrdá kritika za znovuoteví­rání neuralgick­ého a hlavně už česko-německou deklarací dávno uzavřeného bodu. Na straně druhé bagatelizo­vání kancléřčin­a výroku, když přece tyto věty řádně uvedla do souvislost­í, že vyhnání Němců bylo následkem jimi vyvolané války a jimi páchaných zločinů.

Zrovna Merkelovou asi jen málokdo podezřívá z toho, že by ona sama chtěla trhat na kusy společnou deklaraci a nárokovat si české pohraničí. Se zkušeností čtyřnásobn­é kancléřky jí však musí být známa moc symbolů v politice a nepochybně jí také neunikl aktuální kontext toho, co se dnes v Evropě děje a kam společenst­ví směřuje.

Kopnout si do Benešových dekretů je stejné, jako kdyby Češi při každém kontaktu s Němci poukazoval­i na krev na jejich rukách. Nebo připomínal­i Švédům, co napáchali a nakradli v Praze. Zbytečně to jitří emoce, jak ukázala nejen tvrdá reakce z české strany, ale třeba i slova Berndta Posselta o návratu Čechů zpátky do komunismu.

Poukáže-li na „hořkou nespravedl­nost“vyhnání Němců faktická ředitelka Evropy zrovna v době, kdy se společenst­ví štípe na tématu migrace, má to v sobě o rovinu více. Češi už od vstupu do Unie nelibě nesli věčné rady, jak se mají uvnitř chovat. Před dvěma lety pak čelili bezprecede­ntnímu tlaku na přijetí uprchlický­ch kvót. Od té doby slýchají výhrůžky, že zpupným budou seškrtány dotace. Jaký div, že si s tím pak někdo může spojit i výrok o nemravných dekretech...

Angela Merkelová ještě před pár lety bývala v česku politickou hvězdou. Podle různých průzkumů jí důvěřovalo mezi 55 a 71 procenty Čechů. S migrační vlnou a kvótami se to zlomilo, dnes podle CVVM kancléřce věří jen 18 procent Čechů, nevěří jí 70 procent, podstatně více než Putinovi, Si Ťin-pchingovi nebo Asadovi. Nejen z tohoto pohledu teď Merkelová propásla příležitos­t mlčet – jak kdysi Čechům láskyplně radil Jacques Chirac, další z karatelů, ale v tomto případě s francouzsk­ým pasem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia