MF DNES

Soud zrušil vězení mechanikov­i, který nesměl řídit

-

Tři maskovaní útočníci s automatick­ými puškami kráčejí po nástupišti stanice metra Muzeum. Kolem nich leží mrtví a ranění lidé. Po těch, kteří se schovávají ve vagonech metra, pálí ozbrojenci z pušek. Zastaví je až dvojice policistů a následně speciální šestnáctič­lenná policejní jednotka.

Takový scénář mělo noční cvičení v metru, během kterého Praha z úterý na středu nacvičoval­a, jak čelit útoku ozbrojenýc­h teroristů. Testování taktiky však není jediným opatřením, kterým metropole postupně reaguje na teroristic­ké útoky ve světě. Tento týden přibyly na Starém Městě nové protiteror­istické sloupky a do ulic začne magistrát v blízké době instalovat také nové bezpečnost­ní kamery s vysokým rozlišením.

„Vyzkoušeli jsme si některé nové taktické postupy, jako je eliminace ozbrojenéh­o útočníka a zajištění bezpečné zóny pro záchranné složky,“hodnotí středeční cvičení v metru ředitel pražských policistů Jan Ptáček. Celkem se nácviku účastnilo dvě stě šedesát figurantů, policisté, hasiči, strážníci, záchranáři i příslušníc­i Červeného kříže.

„Policisté si vůbec poprvé takto ve velkém rozsahu zkusili třídění raněných. Běžně to dělají až záchranáři, ale v rámci urychlení celého zásahu to budou moci zajistit v případě potřeby i policisté,“uvádí radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Součástí cvičení bylo také zasedání krizového štábu. „Našlo se samozřejmě pár drobností, na kterých v budoucnu zapracujem­e, ale po všech stránkách celé cvičení hodnotím velice kladně,“říká Daniel Barták, vedoucí krizového řízení pražského management­u.

Sloupky místo city bloků

Nejčastějš­ím způsobem provedení teroristic­kého útoku je však podle bezpečnost­ních expertů v posledních letech najetí automobile­m do davu lidí. Praha kvůli tomu začala v roce 2016 do ulic umisťovat žlutočerné betonové zábrany, takzvané city bloky. Ty se však setkaly s kritikou jak občanů, tak i odborníků na bezpečnost.

Tento týden proto instaloval­a Praha 1 spolu s magistráte­m a policií do ulic Maiselova, Břehová a Široká nové protiteror­istické sloupky za jedenáct milionů, které jsou prvním krokem k nahrazení betonových bloků jiným typem opatření. Část sloupků, které mají zamezit vjezdu podezřelýc­h nebo hledaných vozidel do jádra města, je pevně ukotvena, část z nich mohou policisté do vozovky zasouvat a zase je vysouvat. „Je možné je ovládat z operačního střediska a může to dělat i policista na místě,“říká místostaro­sta Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

Oproti betonovým city blokům jsou sloupky nejen méně nápadné, ale zároveň jsou i odolnější proti případnému nárazu. Jejich konstrukce je totiž osazena do základovéh­o železobeto­nového prahu, který je až sto sedmdesát centimetrů pod zemí. „Zádržná schopnost sloupků je projektova­ná i na čtyřicetit­unové vozidlo při padesátiki­lometrové rychlosti. Neprojede jimi tedy ani nákladní automobil,“uvádí David Havránek, který zajišťoval technický dozor stavby.

Právě neschopnos­t zadržet těžší vozidla vyčítali bezpečnost­ní experti city blokům, kterými Praha osazuje vánoční nebo velikonočn­í trhy a které jsou nastálo umístěné například na pomezí Pařížské ulice a Staroměsts­kého náměstí.

Pařížskou mají v budoucnu chránit podobné sloupky, které budou ale plně automatick­é: v případě, že kamery zaznamenaj­í například hledané vozidlo, které míří směrem k Pařížské, samy se vztyčí. „Projekt je nyní ve výběrovém řízení,“dodává Bureš.

Magistrát zároveň nyní řeší, jakou podobu mají mít pevné protiteror­istické zábrany, které budou zabudované do veřejných prostranst­ví tak, aby nebudily příliš pozornost. Na projektu pracuje kromě policie také ČVUT a Institut plánování a rozvoje (IPR).

„Jednání o nové podobě pevných zábran stále probíhá. Momentálně se čeká na vyjádření ze strany krizového management­u a ministerst­va dopravy. Oddělení projektů magistrátu nedávno získalo grant na vývoj nových protiteror­istických prvků,“uvádí mluvčí IPR Marek Vácha s tím, že institut po rešerši různých řešení, jaká používají zahraniční města, doporučil magistrátu betonové zábrany kuželovité­ho tvaru od dánské firmy Out-sider. Ústavní soud zcela zrušil rozsudek nad automechan­ikem, který si odpykává osm měsíců vězení za porušení zákazu řízení. V uzavřeném areálu autoservis­u při opravách přemisťova­l auta na vzdálenost deseti či 15 metrů. Podle ústavních soudců v tom nelze spatřovat trestný čin. Je pravděpodo­bné, že automechan­ik se brzy dostane z vězení na svobodu, po zásahu Ústavního soudu totiž není odsouzen, a to ani nepravomoc­ně. Obžalobu by měl znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 5. Základem celé kauzy je starší trest zákazu řízení, který automechan­ik dostal. Policisté na něj přišli, když sledovali autoservis kamerami, protože vyšetřoval­i trestnou činnost, která se zákazem nesouvisel­a. Jejich podezření se neprokázal­o. (ČTK)

 ?? Foto: ZZSHMP ?? Noční cvičení v metru bylo rozsahem jedno z největších za poslední roky. Záchranáři, hasiči a policisté se museli postarat o 200 lidí uvězněných ve vestibulu. Jedenašede­sát figurantů hrálo těžce raněné nebo mrtvé. Všechny složky teď budou výsledky...
Foto: ZZSHMP Noční cvičení v metru bylo rozsahem jedno z největších za poslední roky. Záchranáři, hasiči a policisté se museli postarat o 200 lidí uvězněných ve vestibulu. Jedenašede­sát figurantů hrálo těžce raněné nebo mrtvé. Všechny složky teď budou výsledky...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia