MF DNES

Chuchle vyhlíží proměnu

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Dostihové závodiště chce přeměnit areál. Investici hatí nedostatek pozemků

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

VELKÁ CHUCHLE Velké plány bez záruky má rodina miliardáře Radovana Vítka s dostihovým závodištěm na okraji metropole. Minulý rok Vítek koupil většinový podíl ve společnost­i Turf Holding, která přes další firmy pořádá dostihy a vlastní budovy a část pozemků závodiště v Chuchli.

Včera firma oficiálně představil­a, jaké plány s areálem do budoucnost­i má. „Půjde o investice ve stovkách milionů korun,“řekl Martin Pecka, ředitel Dostihovéh­o závodiště Velká Chuchle. Přesnou sumu podle něj nelze vyčíslit, protože Vítkovi mají zatím jen vizi rozvoje lokality, projekt, podle nějž by se měnila, však není dosud vypracován.

Vize je však poměrně jasná. Přilákat na závodiště více lidí. Tomu by mohly podle investora pomoci nové disciplíny jako parkur nebo drezura. V současnost­i se ve Velké Chuchli konají hlavně rovinné dostihy.

K přilákání návštěvník­ů do areálu je třeba zapracovat na zašlém závodišti, které poničily také povodně z let 2002 a 2013. Území je totiž v záplavové lokalitě. „Na stavu se podepsala i následná nedostateč­ná sanace postiženýc­h míst i absence výraznější­ch investic v uplynulých desetiletí­ch,“popsal Pecka.

Podle něj současná podoba areálu a budov nevyhovuje potřebám moderního provozu. Proto je snahou výrazně zrekonstru­ovat stavby v areálu. Nového vzhledu by se měla dočkat divácká tribuna, která má projít velkou rekonstruk­cí. Pecka odmítl, že by „generální renovace“mohla zasáhnout do dostihové sezony, jako se to stalo u pařížského závodiště, které kvůli vzniku nové tribuny bylo několik let mimo provoz.

Pecka ujišťoval, že tribuna se dá opravovat na etapy a k podobné situaci jako ve Francii by dojít nemuselo. Celková proměna areálu by měla trvat rok a půl až dva roky. Kdy by se mohlo závodiště pochlubit novou podobou, však není jisté. Zatímco velké vize investorov­i nechybějí, pozemky nutné pro rozvoj areálu naopak postrádá.

Potřebné trumfy chybějí

Zhruba 90 procent pozemků, na nichž se rozkládá závodiště, totiž patří státu. A dokud je investor nezíská, nemůže opravit ani budovy, které mu patří, protože pozemky pod nimi již nejsou jeho a uzavřená nájemní smlouva velké stavební zásahy neumožňuje.

S vlastníkem podle Pecky probíhají jednání o odkupu. „V tuto chvíli je to jedinou možností,“odmítl ředitel závodiště pronájem potřebných pozemků. Kdy a zda vůbec by mohlo dojít k prodeji, není jasné.

„Vše je na mrtvém bodě, nic se neděje,“uvedla Jana Tetourová ze státního podniku Dostihové závodiště Praha, který má správu pozemků na starosti. Už minulý rok byl ze strany Vítka zájem půdu od státu odkoupit. Časopis Forbes už dříve uvedl, že rodina za pozemky nabízela 90 milionů korun. Neúspěšně.

Proti byl tehdejší ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Rozhodl jsem, že státní majetek v rámci dostihovéh­o závodiště nerozprodá­me, a to s ohledem na jeho rozsah a význam pro pořádání dostihů v hlavním městě,“uvedl v listopadu Jurečka, dnes již opoziční poslanec.

Další jednání o odkupu nyní závisí i na tom, kdo bude novým ministrem zemědělstv­í. Dosud nemá stát stále vládu s důvěrou a vyjednáván­í o jejím složení mezi hnutím ANO a ČSSD má nejasný výsledek.

Bez pozemků toho tak investor ze svých plánů příliš mnoho neudělá. Za zhruba půl roku od chvíle, kdy Vítek vstoupil do dění na dostihovém závodišti, provedl opravy vnitřních prostor budovy s tribunou, kterou vlastní díky většinovém­u podílu v Turfu. Investice za více než šest milionů korun se týkaly kompletní rekonstruk­ce restaurace a sázkové haly, v zázemí pro koně byla vybudována kruhová písková jízdárna či mycí boxy.

Cvalové dostihy se v Chuchli konají od roku 1906. Velká Chuchle je nejvytížen­ějším závodištěm v České republice. V roce 2017 se zde uskutečnil­o 124 z 299 rovinových dostihů, zhruba 41 procent, které se v tuzemsku konaly. Držitelé karty Lítačka mají do areálu závodiště vstup zdarma.

V neděli proběhne na chuchelské­m závodišti vrchol dostihové sezony. Uskuteční se tam již 98. ročník Českého derby, nejvýznamn­ějšího klasického rovinového dostihu v České republice.

 ??  ?? Vize budoucnost­i Zatím má investor pouze nápady, jak by se mohlo pražské závodiště proměnit. K realizaci plánů postrádá potřebné pozemky.
Vize budoucnost­i Zatím má investor pouze nápady, jak by se mohlo pražské závodiště proměnit. K realizaci plánů postrádá potřebné pozemky.
 ??  ?? Vrchol dostihové sezony Tuto neděli se na závodišti ve Velké Chuchli uskuteční již 98. ročník Českého derby, nejvýznamn­ějšího klasického rovinového dostihu v České republice. 2x foto: Dostihové závodiště Velká Chuchle
Vrchol dostihové sezony Tuto neděli se na závodišti ve Velké Chuchli uskuteční již 98. ročník Českého derby, nejvýznamn­ějšího klasického rovinového dostihu v České republice. 2x foto: Dostihové závodiště Velká Chuchle
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia