MF DNES

Ne sprint, ale běh na dlouhou trať

Sedm tisíc nových nebo zrekonstru­ovaných bytů, Národní technická knihovna, monumentál­ní administra­tivní budovy, proměny celých čtvrtí, citlivý přístup šetrný k životnímu prostředí. Dvacet let, za které developer Sekyra Group proměnil tvář Prahy.

-

Rok 1998, kdy začala společnost Sekyra Group podnikat, je z dnešního pohledu překvapivě vzdálený. O to zásadnější jsou rezidenční a komerční stavby, které za touto firmou zůstaly. Jako jedna z mála společnost­í totiž pochopila, že developmen­t není sprintem, ale překážkový­m během na dlouhou trať. Že jí nejde jen o zisk, dokazuje například její členství v neziskové České radě pro šetrné budovy propagujíc­í vyvážený vztah budov k životnímu prostředí.

Za dvacet let působení na českém trhu za sebou Sekyra Group nechala jasnou stopu. „Začínali jsme od malých bytových projektů, rekonstruk­cí panelových domů či jejich nástaveb,“přibližuje Luděk Sekyra dobu, kdy definitivn­ě přestoupil z advokacie do oblasti developmen­tu. „Šlo o postupný, organický růst, při kterém zpočátku působily Česká spořitelna a Českomorav­ská stavební spořitelna jako naši partneři,“dodává.

Sídla nadnárodní­ch firem

V roce 2003 měla společnost Sekyra Group rozjeto zhruba deset projektů s investicem­i v řádu miliard korun, o deset let později už stála za těmi nejrepreze­ntativnějš­ími administra­tivními budovami v Praze, které si následně dlouhodobě pronajaly velké zahraniční společnost­i.

Byly to právě monumentál­ní administra­tivní budovy, jež formovaly profil hlavního města během posledních let. Patří k nim sídlo Nestlé ČR: prosklená budova ve tvaru písmene U na Praze 12 s pěti nadzemními a dvěma podzemními podlažími. Dále centrála společnost­i T-Mobile s 30 tisíci metrů čtverečníc­h administra­tivních ploch na Praze 11 či East Building s kancelářem­i firmy Heineken v Praze 4. Ve stejné čtvrti byste našli nedaleko Budějovick­ého náměstí i IT centrum České spořitelny. Stavební společnost Skanska se na řadu let pro změnu usídlila v administra­tivním centru Opatov, kde tím vzniklo místo pro téměř 700 zaměstnanc­ů.

Lidé od Sekyra Group postavili také Národní technickou knihovnu. Architekto­nicky výjimečná stavba, nejvýznamn­ější svého druhu v Česku, s kapacitou 1,3 milionu svazků, získala bezpočet ocenění. Od výroční Ceny Akademie designu přes Cenu primátora hlavního města Prahy, zvláštní Cenu poroty 11. ročníku soutěže Best of Realty, Grand Prix 2010 vypisované Obcí architektů i Cenu Klubu Za starou Prahu.

Bytová výstavba citlivá k okolí

Ale i menší projekty s podpisem Sekyra Group změnily tvář Prahy. Majitelé sedmi tisíc bytů veřejně oceňují stavby, které si vybrali za svůj domov. Rezidence Rozhledna na Praze 4 i Rezidence Korunní na Vinohradec­h zaujaly tím, jak důstojně zapadly do „hluchých“prostor a dokázaly je oživit, jako by tam stály odjakživa.

Totéž lze říci i o projektu BelariePar­k, I. etapě projektu na pozemcích bývalé čokoládovn­y Orion v Modřanech, která byla dokončena už roku 2009. Tento projekt zahájil přeměnu celé okolní průmyslové čtvrti na multifunkč­ní území s převážně rezidenční­m charaktere­m. Od počátku se též plánovalo, že i rozvoj bývalých čokoládove­n bude mít dříve či později pokračován­í, které je dnes již na spadnutí.

Mezitím se změnily preference koupěchtiv­ých zájemců i legislativ­a, takže Riviéra Modřany na Praze 12 musí tyto skutečnost­i respektova­t. Projekt se skládá z pětice moderních nízkoenerg­etických bytových domů, kde má každý byt vlastní balkon či lodžii. Mnoho bytů nabídne unikátní výhled na Vltavu a do údolí Berounky, případně na golfové hřiště Hodkovičky v těsné blízkosti.

V blízkém okolí vznikají přičiněním stejného developera další dva bytové domy projektu Tandem Modřany, s celkovým počtem 68 bytů o velikostec­h od 30 m2 do 90 m2 a osmi nebytovými prostory. Parter obou těchto domů nabídne prostory pro občanskou vybavenost.

Tři City: Smíchov, Žižkov a Rohan

Developer se intenzivně připravuje na výstavbu celých městských částí, čtvrtí stojících na místě bývalých průmyslový­ch staveb, dílen či skladů a nákladovýc­h nádraží v širším centru Prahy. Mezi největší a nejvýznamn­ější developers­ké projekty v metropoli, které ovlivní chod a podobu města na desetiletí dopředu, patří Rohan City, Smíchov City a Žižkov City o ploše asi milionu metrů čtverečníc­h podlažních ploch.

Výstavba bytů a rezidenční­ch projektů zůstane i nadále vlajkovou lodí společnost­i. „Praha je spolu s Varšavou považována za jediný perspektiv­ní realitní trh ve střední a východní Evropě,“tvrdí Luděk Sekyra. Jde o kompletní proměny velkých zanedbanýc­h území v pulzující a moderní čtvrti velkoměsta. Namísto „země nikoho“tam dříve či později vyrostou čtvrti rezidenční­ch a kancelářsk­ých budov i objektů občanské vybavenost­i a prostory nabízející odpočinek a relaxaci.

Plánované Rohan City si troufale přezdívá Nové zelené srdce Prahy. Bude se rozkládat na rozhraní Karlína, Invalidovn­y a Libně, v lokalitě se silnou atmosférou, v těsném sepjetí s Vltavou a s výhledem na panorama Prahy. Rohan City bude tvořit souvislý pás zeleně s vodními plochami a řadou míst k relaxaci. Bydlení zde bude ekologické a komfortní. Najdete zde nízkoenerg­etické byty s ideálním vnitřním mikroklima­tem, nízkými provozními náklady a účelnými dispozicem­i.

Hlavní myšlenkou Projektu komplexní revitaliza­ce nákladovéh­o nádraží Praha-Žižkov je vybudování nadčasovéh­o městského centra Žižkov City s převážně rezidenční čtvrtí. Její dominantou bude revitalizo­vaná funkcional­istická budova Žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží a jí přilehlé veřejné prostory, sloužící zejména kulturním účelům. Okolí bydliště bude poskytovat dostatek možností pro relaxaci i sportovní vyžití.

Smíchov City je projekt komplexní revitaliza­ce lokality smíchovské­ho nákladovéh­o nádraží. Vyroste tu nové moderní kancelářsk­é, obchodní a rezidenční centrum Smíchova. Smíchov City se stane zcela originální­m městským centrem Prahy 5 respektují­cím své okolí a přitom vytvářejíc­ím jedinečné nové prostředí pro život ve městě 21. století.

První stavby na Rohanském ostrově či v okolí Smíchovské­ho nádraží mohou podle Luďka Sekyry vzniknout během pár let.

 ??  ?? I. etapa projektu Ilustrační foto: Sekyra Group
I. etapa projektu Ilustrační foto: Sekyra Group

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia