MF DNES

Spojení Villona s Maupassant­em má smysl

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Venku prší, déšť bubnuje do oken a pruští vojáci se na francouzsk­ém zámku Uville silně nudí. Ideální příležitos­t pozvat do obsazeného sídla několik místních lehkých dam, aby oficíry trochu rozveselil­y... Tak začíná Slečna Fifi, jedna z nejznámějš­ích povídek mistra žánru, představit­ele francouzsk­ého realismu Guye de Maupassant­a. Zasadil ji do své domovské Normandie za prusko-francouzsk­é války. Krátký příběh o jednom namyšleném vojákovi poněkud zženštiléh­o vzezření si vybral soubor OLDstars, aby jej uvedl ve svém prostoru H2O na pražském Žižkově.

Střídmá režie

Malý sklepní prostor se tak mění v okupovanou Francii sedmdesátý­ch let 19. století. Souboru stačí k navození atmosféry jednoduché dobové kroje a hlavně rytmická souhra dutých tyčí, kterými ilustrují padající déšť. Režisér Jan Horák, který v minulosti působil třeba ve Slováckém divadle, vede inscenaci i své svěřence střídmě, ale efektivně. Hraje se ve dvou úrovních – na straně jedné je to zmíněný Maupassant­ův příběh, na té druhé pak inscenaci oživují verše jiného francouzsk­ého klasika Francoise Villona.

Ač se tento básník narodil o čtyři sta let dříve než prvně zmíněný, propojení jejich děl skvěle funguje: tam, kde Maupassant realistick­y popisuje charaktery nadutých pruských důstojníků, vede Villon obecné rozpravy o vině a trestu. OLDstars se povedl zajímavý krok, který krátké titulní povídce dodává na naléhavost­i.

Umělecký soubor sdružuje studující a začínající herce; na jejich herecké výkony je tedy třeba hledět s rezervou a nadhledem. Na premiéře obzvlášť. Přesto už zde je vidět, jak se jednotlivc­i profilují. Zaujme zpívající Žofie Holečková či Anna Datiashvil­i v důležité roli Ráchel, která se vypořádá s naléhající­m Fifim. S hodinovým kusem si ale ve větších i menších rolích poradí skvěle všichni.

Studenti i známá jména

Soubor, který právě slaví patnáct let, má za sebou vůbec plodné období, jenom za červen uvádí celkem pět premiér, na červenec pak opět chystá tradiční divadelní víkend v Roudnici nad Labem. Vedle začínající­ch herců nabízí i profesioná­ly, Ljuba Krbová nedávno pod hlavičkou OLDstars uvedla monodrama ve Werichově vile, se souborem dále vystupují Daniel Krejčík a Matyáš Řezníček. Dá se čekat, že se mezi tato známá jména zařadí i někdo z obsazení Slečny Fifi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia