MF DNES

Nemám rád alibismus, což je naše specialita. Dopředu hledáme výmluvu, proč to nevyjde.

-

Po konci zámořské kariéry působil útočník i v Německu a Itálii, kde později i dlouhé roky trénoval. V Česku například vedl extraligov­é Vítkovice. K loňským narozeniná­m vydal

Počátkem letošního roku

Po konci sezony prodloužil s českým účastníkem mezinárodn­í soutěže smlouvu i na další ročník.

Povahu těžko změníte, ale dá se trochu přizpůsobi­t. Podívejte se zase na Kanadu. Říkali jsme o nich, že to jsou bijci a tupci, kteří kromě střelby a bitek nic neumějí. Když jsme jako Evropané přišli do NHL, viděli jsme, že nezvládnou udělat kličku. Když jsme jeli dva na jednoho, věděli jste, že to budou střílet. Buď se to k vám odrazí, anebo jste mohl jít rovnou střídat. Ale když se teď koukáte na NHL, nepoznáte rozdíl mezi obránci a útočníky, všichni jsou techničtí. Od nás Evropanů, když nás tam pustili, se naučili něco, co nás zdobilo, a nechali si svoje vlastnosti. Proto jsou tak dobří. Samozřejmě je to také o stadionech, množství hráčů a dětí, co chtějí hrát. Musíme ale něco napasovat k české mentalitě. Lehko se to vykládá, těžce dělá. Já to ani nedokážu popsat. Zaspali jsme dobu, ale v něčem začínám vidět světlo na konci tunelu.

V čem?

Bývalí hráči se zapojují do programů mládeže. Například Patrik Eliáš, Robert Reichel, Venca Varaďa. Kluci toho spoustu odehráli na vysoké úrovni, dodělávají si trenérské vzdělání, kde se učí dalším věcem. Chce to všechno čas. Důležité ale je, že jsou k tomu připuštěni.

I vy jste se po kariéře dal na trenéřinu. A po revoluci jste se jako emigrant vrátil. Jak se změnila česká společnost po pádu režimu?

To jste mi dal téma! To je pro mě ožehavé.

Zkuste to.

Řeknu vám to takhle. Jsem hrozně rád, že to mám autem ze Znojma 40 minut do Vídně a do první rakouské vesnice pět minut. Nevím, jestli se zvonilo klíčema za to, že máme větší výběr jogurtů a že obchody jsou otevřené čtyřiadvac­et hodin denně. Asi to nesplnilo účel, jaký mělo. Vaše mladá generace to vidí jinak, je jazykově vyspělá, má možnosti. Hodně lidí se prosazuje ve světě, máme chytré české hlavy. Z malé země máme být na co hrdí, ale nejsme. Nejsme hrdý národ. V Americe a Kanadě na zahradách visí vlajky. I Poláci a Slováci mají svoji hrdost. Zašlo to tak daleko, že se znova díváme skrz prsty na druhého a nevíme, co si můžeme dovolit říct. Pustíte si televizi, slyšíte něčí projev a myslíte si, že to je propagace komunismu. Pak vidíte, že je tři čtvrtě roku po volbách, a nemáme vládu.

Za oceánem se žilo lépe?

Jsem Ostravák z rázovitého regionu. Čech a vždycky jím zůstanu. Ale za ty roky, co jsem prožil, je mi ještě bližší Itálie. Jsem spokojeněj­ší typ člověka, který má rád kafe, cigáro, písek, slunce. V tom mi aspoň Znojmo trochu připomíná jih.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia