MF DNES

V4: Na jednání s Merkelovou nejedeme

Země V4 chtějí problém nelegální migrace řešit mimo Evropu, a to registračn­ími centry v Africe.

- — Luboš Palata

BUDAPEŠŤ Buď se podaří zastavit nelegální migraci do Evropské unie, nebo budou mezi zeměmi EU obnoveny hranice. Toto varování vyslovil na jednání Rakouska a států visegrádsk­é čtyřky – Česka, Polska, Maďarska a Slovenska – v Budapešti kancléř Sebastian Kurz.

Rakousko přebírá na počátku července předsednic­tví v Evropské unii a jeho hlavním cílem bude právě zabránit příchodu nelegálníc­h migrantů do EU. Aby to bylo možné, podporuje Rakousko i vytvoření registračn­ích center mimo Unii, a to v některé ze severoafri­ckých zemí, kam by byli vraceni migranti zachycení na moři mezi Afrikou a Evropou. „Jedině bezpečné vnější hranice udrží Evropu bez hranic,“ varoval v Budapešti Kurz. To požaduje německý ministr vnitra Horst Seehofer.

Seehoferov­i se postavila kancléřka Angela Merkelová, která uvádí, že místo jednostran­ného německého kroku je třeba najít celounijní řešení. Premiér Andrej Babiš dal odpovědnos­t za ochranu jižních hranic zemím, jako je Itálie a Řecko, jimž ale slíbil pomoc. Současně Babiš varuje, že případné uzavření německých hranic by pro českou exportní ekonomiku bylo velký problém. Na „minisummit“, který měl před čtvrtečním sněmováním celé EU řešení krize předjednat, Babiš nepojede. Dohodl se na tom s premiéry V4.

BUDAPEŠŤ V Evropské unii nebudou potřeba žádné kvóty na přerozdělo­vání běženců, protože žádní už do Evropské unie nelegálně přicházet nebudou. A to proto, že ze Středozemn­ího moře budou všichni zachycení migranti vraceni zpět na africkou pevninu. Ideálně se tedy vůbec nevydají na moře.

Tak nějak si řešení migračních problémů v Evropské unii představuj­e rakouský kancléř Sebastian Kurz a premiéři visegrádsk­é čtyřky (V4), kteří včera především na toto téma jednali na společném summitu v Budapešti.

„Zaměříme se na téma bezpečnost a na boj proti ilegální migraci,“řekl Kurz o prioritách právě začínající­ho rakouského půlročního předsednic­tví v Evropské unii. Premiéři Česka, Maďarska, Slovenska a Polska to spokojeně kvitovali. „Musíme společně uchránit vnější hranici Evropské unie, protože jen tak zůstane Evropa bez (vnitřních hranic),“varoval rakouský kancléř. Šéf maďarské vlády Viktor Orbán k tomu dodal, že Kurz souhlasil s postojem visegrádsk­ých zemí, podle nichž „migrační kvóty přinesly jen problémy“.

Právě ochrana evropské hranice a registračn­í centra pro žadatele o azyl mimo území EU jsou podle Orbána témata, na kterých se na rozdíl od kvót všechny unijní státy příští týden na summitu v Bruselu shodnou.

„Drobným problémem“v těchto plánech V4 a Rakouska je to, že stále není dohoda EU se žádným ze severoafri­ckých států, aby na své území přijímal z moře vracené migranty a umožnil unijním úředníkům provádět azylovou „předregist­raci“. Ta by měla oddělit jasné ekonomické imigranty od lidí, kteří mají předpoklad­y pro udělení azylu v některém ze států Unie. „Chceme mít možnost pomáhat ženám či dětem a ne jen mladým mužům, kteří si mohli dovolit zaplatit převaděčům,“řekl v Budapešti Kurz.

Babiš na minisummit nepoletí

Země Visegrádu posílené spojenectv­ím s Rakouskem věří v to, že se jim podaří zablokovat na summitu EU příští čtvrtek a pátek všechny snahy o přerozdělo­vání migrantů. Proto se dohodli, že se nebudou účastnit vyjednávac­ího „minisummit­u“, který na toto téma svolal na víkend předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„My jsme se domluvili, že není důvod se účastnit,“řekl premiér Andrej Babiš, který přitom ještě včera ráno tvrdil, že do Bruselu v neděli poletí. Jako důvod doplnil, že minisummit, kterého se zúčastní země jako Německo, Francie, Itálie či Řecko, „pravděpodo­bně chce přijmout závěry, se kterými my nesouhlasí­me“.

Zaměříme se na téma bezpečnost a na boj proti ilegální migraci.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Bojkot Český premiér Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, premiéři Polska Mateusz Morawiecki, Slovenska Peter Pellegrini a Maďarska Viktor Orbán na setkání v Budapešti oznamují bojkot „migračního minisummit­u“, který bude o víkendu v Bruselu.
Foto: Profimedia.cz Bojkot Český premiér Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, premiéři Polska Mateusz Morawiecki, Slovenska Peter Pellegrini a Maďarska Viktor Orbán na setkání v Budapešti oznamují bojkot „migračního minisummit­u“, který bude o víkendu v Bruselu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia