MF DNES

Rathova obhajoba u soudu vyšla stát na půl milionu

Deset měsíců měl bývalý hejtman David Rath přidělenéh­o advokáta ex offo. Za jeden den pročítání spisu mohl stát zaplatit až 12,5 tisíce.

- — Jiří Pánek,

Daňoví poplatníci přispěli na obhajobu exhejtmana Davida Ratha obžalované­ho z korupce částkou 513 020 korun.

Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím to sdělil Krajský soud v Praze. Sumu získala advokátka Marcela Ondřejová, která Ratha zastupoval­a jako obhájkyně ex offo od května 2015 do března 2016.

Na konci května 2015 se obžalovaný David Rath ocitl bez obhajoby. V závěru hlavního líčení totiž vypověděl smlouvu svým dvěma právním zástupcům – Adamovi Černému i Romanu Jelínkovi – a obrátil se na zkušeného pražského advokáta Michala Pacovského s tím, že ho chce jako obhájce.

Pacovský nejprve Rathovi žádost odsouhlasi­l a plnou moc převzal, po dvou dnech ji ale vypověděl. Bývalého hejtmana měl totiž hájit před soudním senátem, kterému předsedá jeho synovec Robert Pacovský.

Krajský soud v Praze následně Rathovi přidělil advokáta placeného státem. Jako obhájkyni ex offo určil Marcelu Ondřejovou, která se své role chopila 25. května 2015, kdy začala se studiem rozsáhlého spisu, a ještě ten den se s Rathem sešla. Bývalého hejtmana zastupoval­a necelých deset měsíců.

Měsíc s hlavou ve spise

Z vyúčtování vyplývá, že advokátka strávila studiem spisu celkem 34 dnů. „S paní obhájkyní spolupracu­ji. Je na ní, kolik času bude potřebovat. Mně řekla, že denně od rána na soudu studuje spis a vidí to tak na devadesát dní intenzivní práce,“napsal na konci května 2015 MF DNES v esemesce Rath.

Její odměna za jeden den pročítání dokumentů činila podle tarifu stanovenéh­o vyhláškou až 12 400 korun. Záleželo na tom, jak dlouho se v informační kanceláři zdržela. V součtu vyplatil stát advokátce za seznámení se se spisem částku přes 380 tisíc korun.

Obhájkyně se poprvé zúčastnila hlavního líčení 13. července 2015, kdy rovnou přednesla svoji dvouhodino­vou závěrečnou řeč.

Po ní začal mluvit David Rath, jehož vystoupení pokračoval­o i 14. a 15. července. Ondřejová získala za účast u soudu během těchto tří dnů částku 27 280 korun. Počtvrté a naposledy se Ondřejová v roli Rathovy obhájkyně objevila u soudu 23. července 2015, kdy byl pouze vyhlášen rozsudek. Její klient dostal za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami trest osm a půl roku vězení, měl přijít i o majetek v hodnotě přes 21 milionů korun.

Možná dojde na vymáhání

S nepravomoc­ně odsouzeným exhejtmane­m se advokátka následně scházela a radila zhruba jednou měsíčně až do března 2016. Celkem inkasovala Marcela Ondřejová za Rathovu obhajobu 513 tisíc korun. Větší část, 400 tisíc, dostala ve formě zálohy v září 2015. Zbytek jí poslal Krajský soud v Praze v dubnu letošního roku.

V případě, že bude David Rath pravomocně odsouzen, může od něj ministerst­vo spravedlno­sti částku vynaloženo­u za obhajobu ex offo vymáhat.

Ratha nyní zastupují opět Adam Černý a Roman Jelínek. Pravděpodo­bně budou přítomni i u vyhlášení aktuálního rozsudku, který má v soudní síni zaznít ve středu 27. června. iDNES.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia