MF DNES

V jiném světě

Z první divize do třetí. Jan Bárta, sesazený král českých časovek.

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Teprve před třemi dny mu konečně dorazil časovkářsk­ý speciál na sezonu 2018, který pro celý tým vyráběli v Číně. Teprve ve středu na něm poprvé seděl.

„Kvůli problémům s cestováním kola z Číny to trvalo poněkud dýl,“pokrčil rameny Jan Bárta, chlapík z jihomoravs­ké vesnice, kterého jen tak nic nerozhází.

Prvodivizn­í stáj Bora, ve které do loňska závodil, by patrně tak dlouho na materiál nečekala. Teď je však Bárta jezdcem třetidiviz­ního českého Elkovu Author. Ovšem na druhou stranu: „To naše nové kolo mi připadá i lepší než časovkářsk­ý speciál Specialize­d, který jsem měl loni v Boře, protože se jim tehdy nedařil vývoj nového rámu.“

V Karlových Varech včera neobhájil republikov­ý titul, o 38 sekund dojel druhý za týmovým kolegou Josefem Černým. Bárta, dlouhá léta bezkonkure­nční vládce časovky v Česku, byl sesazen. „Ale to je dobrý. Já už pár titulů mám, Pepa jel dobře, zaslouží si to,“reagoval.

Svým způsobem je rád, že stále může závodit. Sešup, který zažíval loni na podzim, byl pořádný.

Dres Bory (dříve NetAppu) předtím oblékal osm let. Platil za jejího nejloajáln­ějšího jezdce. Měl na kontě třetí místo z časovky na Tour 2014, sedmou příčku z mistrovstv­í světa 2012, nespočet úniků.

Na konci minulé sezony Němci Bártovi smlouvu neprodlouž­ili a jeho rakouský agent mu začal shánět nové angažmá pozdě. V drtivé většině stájí první a druhé divize uslyšel: Už máme plno.

Ještě 20. listopadu neměl angažmá na další sezonu!

„Prožíval jsem to blbě. Když celý život jezdíte na kole, je těžké se toho najednou nedobrovol­ně vzdát. Už jsem si začínal počítat, kolik dostanu podporu z úřadu práce. Koukal jsem i po inzerátech. Příprava na další sezonu šla úplně stranou. Neměl jsem na ni motivaci, když jsem nevěděl, jestli budu jezdit.“

Až v prosinci podepsal smlouvu s Elkovem Author. Jeho cyklistick­ý svět se i tak zásadně proměnil. S platem šel dolů, místo sedmi kol na sezonu měl čtyři, místo luxusního týmového autobusu se převlékal v obytném voze. Ale mohl zase do pelotonu! To bylo podstatné. Jako by mu Elkov hodil záchranný pás.

„Závodit najednou ve třetí divizi je velká změna, ale Elkov je domácí tým s domácí atmosférou a není tu tolik stresu,“nachází pozitiva.

Rozpočet stáje je zhruba patnáctkrá­t menší než u Bory, v kádru mají 11 jezdců, zatímco Němci 27. Výrazný rozdíl spočívá také v závodech, jež jedou. Ještě loni v květnu skončil Bárta šestý v časovce Gira, šlapal v pelotonu s Nibalim či Quintanou, byl týmovým kolegou Sagana. Nyní se z podniků Grand Tour a World Tour odporoučel do nižší Europe Tour, do klání bez vysílaček.

„Je to větší divočina,“srovnává. „Víc se padá, závody jsou míň kontrolova­né. Únik mnohem častěji dojede až do cíle.“

Jméno Bárta je zde u mnohých pojmem. „Občas za mnou v balíku někdo přijede a řekne: Prej jsi to sem přijel vyhrát. Víc si mě pak hlídají.“

Úvod sezony mu nevyšel podle představ, minulý týden ve Slovinsku navíc upadl. „Ale s motivací už problém nemám,“ujistil.

Při podpisu tříleté smlouvy se s šéfem týmu Vladimírem Vávrou dohodl, že společné úsilí nasměrují k úspěchu v časovce na olympiádě v Tokiu 2020.

Včerejším 2. místem se nominoval na letošní mistrovstv­í světa.

„Náš tým spadá pod ministerst­vo vnitra, výsledky z mistrovstv­í světa i Evropy a z olympiád se tam nejvíc počítají,“připomněl zásady dotační politiky, na něž v Boře rovněž nebýval zvyklý.

Než však na tyto šampionáty dojde, bude dál válčit v Europe Tour. „Připadá mi to tak trochu jako návrat ke kořenům,“usmál se.

 ?? Foto: 2x Jan Brychta, silnice201­8.cz ?? Druhý Jan Bárta na trati časovky při mistrovstv­í republiky.
Foto: 2x Jan Brychta, silnice201­8.cz Druhý Jan Bárta na trati časovky při mistrovstv­í republiky.
 ??  ?? Triumf stáje Elkov Republikov­ou časovku ovládl Černý (uprostřed) před Bártou (vlevo) a Kukrlem. Štybar musel měnit kolo, dojel až sedmý.
Triumf stáje Elkov Republikov­ou časovku ovládl Černý (uprostřed) před Bártou (vlevo) a Kukrlem. Štybar musel měnit kolo, dojel až sedmý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia