MF DNES

Klíšťata se stěhují za lidmi z lesů do měst

Parazita si lze přinést z parku, ale i ze zahrady mateřské školy.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

PRAHA Zatímco ještě nedávno se za klíšťaty jezdilo do přírody, dnes putují klíšťata za lidmi do měst.

Tak se dají s nadsázkou popsat změny, které probíhají v přírodě.

Klíšťata mění svá přirozená prostředí a přibližují se více k lidem. Parazita tak lze chytit nejen na louce či v lese, ale běžně třeba v městském parku.

Klíšťatům nejvíce svědčí teploty kolem 20 stupňů a 80procentn­í vlhkost, tedy podnebí, které v Česku panuje už od jara.

„Pokud bude klima takové jako dnes a občas zaprší, budou nejaktivně­jší,“varuje Kateřina Kybicová ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Ze dvou nejnebezpe­čnějších chorob, které tito parazité přenášejí – lymské boreliózy a klíšťové encefaliti­dy – jsou tou druhou česká klíšťata nejvíc infikována z celé Evropy. Proč? To přesně nevědí ani odborníci. „Máme tu vhodné podmínky pro šíření těchto patogenů,“míní Kybicová.

Že člověk může chytit klíště jenom v lese daleko od civilizace? Realita je jiná. Cizopasníc­i se přibližují stále blíže k místům, kde se lidé běžně pohybují. A tím i představuj­í vyšší riziko, že člověka nakazí viry, které mohou přenášet.

„Když dcera přišla ze školky, všiml jsem si, že má na noze klíště. Totéž se opakovalo i druhý den. Za týden jich ze školní zahrady přinesla asi pět,“říká otec šestileté Alžběty Jan Vojtěch, který bydlí na jednom z pražských sídlišť.

Problém podle něj vyřešila až dohoda rodičů se školkou a ochota vychovatel­ky děti před vyběhnutím na zahradu nastříkat repelentem.

A podobnou zkušenost s klíšťaty ve městech mají i další. Letošní rok se tak oproti těm loňským opravdu vymyká.

Může za to nejen počasí, které těmto parazitům vytváří ideální podmínky pro to, aby byli více aktivní, ale nově i fakt, že migrují do míst, kde se předtím vůbec nevyskytov­ali. Blíže k lidem.

Z lesa až do městského parku

„Klíšťata se dostávají z původních přírodních ohnisek nákazy stále blíž k člověku, do míst, kde bydlí nebo vykonává své koníčky. Infekční klíšťata jsou už i v parcích větších měst. Přibývá případů nákazy přímo v místě bydliště,“potvrzuje vedoucí Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

Jednou z příčin je i příznivost počasí. „S oteplování­m se klíště obecné posouvá do vyšších nadmořskýc­h výšek a také více na sever. Velký problém s klíšťovou encefaliti­dou už mají některé jižní oblasti Skandinávi­e, severových­od Polska nebo Pobaltí,“dodává Maďar.

Ideálním klimatem pro tyto parazity jsou teploty okolo 20 stupňů a 80procentn­í vlhkost, tedy podnebí, které u nás panuje už od jara. „Klíšťatům nejvíce svědčí teplé, mírně vlhké počasí, s nadsázkou lze říci, že nemají ráda extrémy, obdobně jako člověk – vydatné srážky stejně jako výrazné sucho, nízké teploty stejně jako extrémně vysoké,“vysvětluje biometeoro­log Tomáš Vráblík z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Navíc letošní brzký nástup vysokých teplot přinesl i dřívější probrání klíšťat po zimě. „V porovnání jarních dat letošního roku a let minulých můžeme říci, že letos bylo pro klíšťata velmi přívětivé jaro, začala být aktivní velmi brzy a jejich aktivita je stále vysoká až dodnes,“potvrzuje Kateřina Kybicová, vedoucí NRL pro lymskou boreliózu Státního zdravotníh­o ústavu.

Jak se aktivita klíšťat bude vyvíjet v období léta, bude záviset i na předpovědi počasí. „Predikovat aktivitu na delší dobu nelze, nicméně vzhledem k jejímu přirozeném­u průběhu můžeme tvrdit, že se dostáváme za její vrchol a během prázdnin, zejména v jejich druhé polovině, bude výrazněji klesat,“říká Vráblík. „Ale vzhledem k tomu, že bude naopak stoupat „aktivita populace“, tedy častější pobyt v přírodě, je nutno stále dbát zvýšené opatrnosti,“dodává biometeoro­log.

Nejvíce klíšťovky je v Česku

Se zvýšenou činností těchto krevsající­ch živočichů představuj­e riziko i jejich častější infekčnost. A pro člověka tak pravděpodo­bnější možnost nákazy. Klíšťata jsou totiž přenašeči hned několika nemocí. Těmi nejčastějš­ími jsou klíšťová encefaliti­da, proti které se lze zatím pouze očkovat, a lymská borelióza, která se léčí antibiotik­y. „V klíšťatech však kolují i původci dalších onemocnění, která mohou uškodit hlavně lidem s oslabenou imunitou,“upozorňuje Kybicová.

Podle statistiky laboratoře Protean je na českém území nositelem nějaké infekce každé čtvrté klíště – nejčastěji borelie. A některá jsou dokonce nositeli i více patogenů zároveň. Konkrétně se promořenos­t klíšťat v přírodě pohybuje u klíšťové encefaliti­dy od půl do pěti procent a u lymské boreliózy okolo 15 až 20 procent. „Laboratoře vyšetřujíc­í přítomnost virů a bakterií u klíšťat předtím přisátých na člověku však vykazují mnohem vyšší infekčnost. A i kdybychom se drželi nižších čísel, v přírodě je klíšťat obrovské množství, a proto je absolutní počet těch infikovaný­ch dost vysoký,“poukazuje Maďar.

V porovnání s evropskými státy na tom není Česko s promořenos­tí těchto parazitů zrovna nejlépe. Dokonce klíšťové encefaliti­dy u nás mají nejvíce. Vysvětlení pro to nemají ani sami odborníci. „Jde o souhru vhodných podmínek pro koloběh a udržení viru v přírodě. Tak to máte ale se všemi patogeny,“vysvětluje Kybicová. Dle posledního údaje je přitom proočkovan­ost proti klíšťovce poměrně nízká. „Letos nás čeká nový průzkum proočkovan­osti, ten předchozí před několika lety zjistil 24 % očkovaných, což vhledem k vysokému riziku nákazy není dostatečné,“dodává Maďar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia