MF DNES

„Na vodě musí dát přednost to nejrychlej­ší plavidlo“

-

Nad českými řekami a jezery bdí žena s kotvou na uniformě. Ředitelkou Státní plavební správy, která má pod sebou 90 zaměstnanc­ů, je právnička Klára Němcová. MF DNES poskytla rozhovor na kontrolní akci na Orlíku.

Čím to, že vydáváte rok od roku víc průkazů a přibývá i lodí?

Češi asi mají víc peněz, tak je mohou utrácet za lodě. Zároveň se rozšiřují vodní cesty. Loni se otevřela plavební komora v Hněvkovicí­ch. Malé plavidlo se tak dostane z Prahy až do Českých Budějovic.

Jakých přestupků se kapitáni lodí nejčastěji dopouštějí?

Buď si lidé zapomenou doma doklady

Plavební správa ke kontrolám používá i vodní skútr, který dokáže plout až 120 kilometrů v hodině. Nedávno v Praze ostatně inspektoři jednu loď i honili. Její kapitán pak k lodi, nebo nerespektu­jí dopravní značení a neplují ve výtlačném režimu (pomalejší plavba – pozn. red.), který jsme někde zavedli. Občas chybí něco z povinné výbavy. Poměrně časté je, že loď nemá poznávací znaky (obdobu espézetky).

Jak vysoké bývají pokuty?

Na místě můžeme udělit sankci do pěti tisíc, ale obvykle dáváme za chybějící výbavu tak tisícovku.

Tady na Orlíku se stala nehoda, při které skútr přejel dívku na pramici. Co všechno jeho řidič porušil?

Zejména nedal přednost. Skútr je vysokorych­lostní plavidlo, takže ale tvrdil, že signály k zastavení jen neslyšel.

Další kontroly navíc provádí i policie. „Nejčastějš­ím přestupkem je, že lidem chybí doklady vůdce plavidla a samotné lodi. Méně časté, ale nebezpečně­jší je, když vůdci plavidla nerespektu­jí plavební znaky,“vysvětlil na Orlíku ředitel republikov­é pořádkové policie Martin Hrinko.

Pravidla vodního provozu jsou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia