MF DNES

Jak na migrační rébus?

I po minisummit­u Evropa dál tápe a obtížně hledá shodu v tom, jak řešit problém s migranty

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

BRUSEL Minisummit v Bruselu včera potvrdil to, co mnozí tuší: funkční evropský recept na zastavení migrace do zemí EU se přes veškerou snahu bude hledat obtížně.

„Dohoda bude složitá,“připustila včera i německá kancléřka Angela Merkelová.

Přes včerejší dílčí shodu zůstává mezi jednotlivý­mi státy řada třecích ploch, přestože migrační problém je časovanou bombou, která má potenciál Evropu zásadně proměnit. A to nikoliv k lepšímu.

Oním toužebně očekávaným „svatým grálem“nejspíš nebude ani nový italský plán, který včera v Bruselu představil tamní premiér Giuseppe Conte. Mimo jiné totiž navrhuje, aby si každá členská země EU stanovila kvóty na počet migrantů bez práva na azyl, jinak by jí hrozil finanční postih. To však přinejmenš­ím středoevro­pské země jen stěží odsouhlasí.

Příliv migrantů na starý kontinent sice oproti roku 2015 výrazně zpomalil, ale politické turbulence, které vyvolal, jsou nyní přinejmenš­ím stejně toxické jako před třemi roky.

Mezi státy EU a jejími vrcholnými představit­eli to vře. Evropští vůdci se s problémem migrace potýkají již roky, řešení, na němž by se shodli všichni, však stále chybí.

Migraci provázejí obrovské emoce a obavy. Hluboké příkopy nevznikají jen mezi jednotlivý­mi členskými státy EU, ale i uvnitř jednotlivý­ch společnost­í. Strach voličů a neschopnos­t politiků nalézt řešení pak vede k nárůstu nacionalis­mu, xenofobie a k vzestupu protisysté­mových a protimigra­čních stran v řadě zemí. V poslední době se tak stalo v Itálii, problém nyní dokonce ohrožuje vládu Angely Merkelové v Německu.

Zapeklité otázky, jak se vyrovnat s problémy plynoucími z migrace, jak chránit evropské hranice a jak se zbavit těch, kteří neprošli azylovým řízením, se tak stávají primárním neuralgick­ým nebezpečím pro evropský projekt.

Hlavní potíž spočívá v tom, že jednoduchý recept neexistuje. Také včerejší minisummit ukázal, že politici zvolení ve svých zemích logicky upřednostň­ují zájmy svých zemí a při hledání celounijní­ho konsenzu se jen obtížně posouvají dál.

Kancléřka Merkelová nyní zoufale hledá evropské řešení, a to také kvůli své obtížné situaci doma. Kvůli migraci se totiž dostala do tvrdého sporu se sesterskou CSU. Ministr vnitra za CSU Horst Seehofer v sobotu zopakoval, že nehodlá ustoupit. „Pokud řádný summit EU (koná se tento týden ve čtvrtek a v pátek, pozn. red.) nepřinese žádné účinné řešení, budou migranti, kteří se už registrova­li v jiné členské zemi, na našich hranicích odmítáni,“zopakoval v sobotu.

Macron hrozí sankcemi

Zejména proto svolali kancléřka a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na včerejšek „neformální“minisummit.

Krátce před jeho začátkem „zahustil“už tak napjatou atmosféru francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, který se vyslovil pro finanční sankce vůči zemím EU, jež by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl. „Nemůžeme mít země, které mohutně těží ze solidarity EU a které mohutně zdůrazňují svůj národní egoismus, když jde o otázky migrace,“prohlásil zjevně zejména na adresu zemí střední Evropy, pro které jsou kvóty nepřekroči­telným tabu.

„Od Emmanuela Macrona jsem nečekal, že vrátí debatu o rok zpátky,“komentoval jeho vyjádření premiér Andrej Babiš. Země visegrádsk­é čtyřky, které v oblasti přistěhova­lectví zaujímají tvrdou linii, se včerejšího minisummit­u nezúčastni­ly.

Původně tam nechtěl jet ani italský premiér Giuseppe Conte, zastupujíc­í novou protimigra­ční vládu v Římě. Merkelová ho však na poslední chvíli přesvědčil­a.

Představy řešení migračního problému, jak ho vidí Itálie, jsou mnohdy v rozporu se stanovisky, která upřednostň­ují Německo a Francie, ale v mnohém se také neshodnou ani s návrhy zemí V4. Pro italskou vládu je klíčová ochrana vnějších hranic Unie (stejně jako pro V4) – tady má Řím pocit, že mu ostatní státy málo pomáhají. Italové, do jejichž země nyní směřuje hlavní nápor migrantů, však také prosazují jejich přerozdělo­vání mezi ostatní státy (což V4 striktně odmítá). I na tomto krátkém výčtu je dobře patrné, jak je situace kolem migrace komplikova­ná.

Po nástupu nové vlády začaly italské přístavy odmítat lodě s migranty, kvůli čemuž se už Řím dostal do

ostré přestřelky s Paříží. V zásadě jediné, na čem se nyní všechny členské země shodnou, je „výrazné zintenzivn­ění“práce s hlavními tranzitním­i zeměmi migrantů (Egypt, Libye, Maroko, Niger, Tunisko) a snahy o vznik „ochranných zón“pro uprchlíky mimo území EU. Nikdo ze severoafri­ckého regionu se však do spolupráce zatím moc nehrne.

Mezitím co představit­elé 16 zemí EU včera jednali na minisummit­u, pokoušely se z Afriky do Evropy dostat další stovky migrantů. Jen do Itálie, Španělska a Řecka jich letos dohromady dorazilo přes 41 000. Téměř tisíc dalších lidí našlo ve vodách Středozemn­ího moře smrt.

 ?? Foto: Reuters ?? Konečně v EU Část ze 418 migrantů zachráněný­ch o víkendu ve Středozemn­ím moři dorazila do přístavu ve španělské Malaze.
Foto: Reuters Konečně v EU Část ze 418 migrantů zachráněný­ch o víkendu ve Středozemn­ím moři dorazila do přístavu ve španělské Malaze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia